Any 1974. Altres pàgines del mateix any:  2

 

L'any 1974 en la memòria

Seguia a la caserna. Era caporal perquè així ho havien decidit les autoritats militars  i me tocava encalçar els artillers per formar la guàrdia, perquè seguissin les imaginàries, perquè la nau de la bateria pogués ser presentable quan arribés el capità i no ens castigués a repetir com a cap de quarter; perquè la formació estigués a punt per a l'entrada al menjador, perquè ningú no manqués a la llista per tal o qual cosa; perquè no manquèssin materials propis de la meva unitat. Tot plegat era molt difícil exercir d'allò que m'havien imposat, i la veritat és que em castigaven moltes vegades a repetir guàrdies o serveis. Amb el meu cosí Salvador Castell, també caporal ens tocava guardar el quarter per poc més de 100 pessetes al mes, a preu d'esclavatge. Ell però ho passava pitjor. No consentia de cap manera que els  artillers "s'escaquegessin" dels serveis  i els anava a cercar a la cantina o als llocs on sabia que s'havien perdut.  Jo , més tranquil, assolia el risc i si al moment de formar la guàrdia no hi eren tots, sabia que ens tocaria repetir servei o quedar arrestats al quarter. Era qüestió de sort. Però tanmateix  tenia molta "mili" per davant i no calia amoïnar-se. Si ens fotien un matalàs, un coixí, o una flassada, tot just el que feiem era expropiar-lo d'acord amb el caporal de  la bateria del costat fins que passés  la  revista el capità de quarter, i passada aquesta les tornàvem.

Les guàrdies de nit eren poc suportables. Alguns dels guardians quedàven dormits i els havies de despertar quan acompanyaves el relleu. A l'hivern molts es replegaven en una flassada , habilitaven un banquet i quedaven adormits amb el cetme al costat. En algunes ocasions es produiren trets accidentals  en colpejar el cetme, que per fortuna no tingueren males conseqüències i en menys ocasions responien a l'estat d'embriaguesa dels que feien la guàrdia. Així era la mili i allò que importava era la substitució de la bala perduda per un tronquet en el carregador, de manera que en passar la revista l'oficial o el suboficial , no s'adonés de la mancança. Més tard aconseguiriem reposar la bala perduda, perquè a la fi, els encarregats dels magatzems, sales d'armes i de quadrar els comptes erem tots tropa, i avui per a tú, demà per a mi.

El meu cosí era el responsable de fer quadrar els comptes del material, i no li mancava art perquè compartiem els sacs i taquilles amb en Pep Panxo que sovint ens fotia ara una gorra, ara un cubert, ara el cinturó, després de fer la bugada a casa seva, i totes aquestes pèrdues s'havien de compensar amb material nou.

Com que haviem aconseguit el permis de pernoctar fora del quarter, si no teniem servei  moltes vegades feiem el dinar a casa , a benefici del pressupost del menjador.

Com que alguns militars professionals aprofitaven les tardes per a treballar algunes hores en una companyía d'assegurances, jo també vaig aconseguir , amb altres artillers fer algunes hores de treball que a final de mes sempre servien per a les meves despeses. Ordenavem fitxes, treballàvem escrits mecanografiats i en general ens deixaven treballs rutinaris propis d'un temps en el qual no s'usaven encara els ordinadors, tot i que ja hi havia un IBM a l'empresa. No esperava però,  que aquell treball per hores sense cotitzar, em serviria per a passar més de trenta anys a l'empresa, després d'aprovar l'oposició.

Quan l'amic Antoni Cabrera, el gaiter-artiller, aconseguí lliurar-se del servei i tornà a Barcelona, vaig sentir-ho molt, tot i que mantinguérem la relació distant. Els festius em perdia amb altres companys a l'estadi o a les discoteques de moda d'aquell moment, a les gales de tarda. Els meus favorits a les Balears eren els Z-66, dels quals formaven part en Llorenç de Santa Maria i en Joan Bibiloni i em va decebre la seva separació. "Fes-me un petit senyal" era la meva cançó preferida del grup.

Sergent Peppers, Barbarela, Bacomo, La Sirena, Zhivago, Aloha, La Rueda, Rodeo,  Bukawu, Tagomago, Latino, Flamingo, eren llocs on solia deixar-me caure quan sortia en grup, perquè no tots compartiem els mateixos gusts ni objectius.

Després vaig sortir amb  na Joana de Can Capes i vaig canviar de llocs per a recaure en el Socaire al costat de Titos, en un ambient mariner i fosc que ens inspirava més. Na Joana em venia a veure una estona al quarter els dies que tenia servei, amb l'entrepà que m'havia preparat, sortiem a vegades amb el cosí Salvador i la seva atlota Maria en un Gordini que solia calar-se cada dos per tres.

 

Així que feia el servei militar quan el franquisme assassinà Salvador Puig Antich, un fet trascendent que afermà  la meva presa de posició contra el franquisme, de manera que poc després,  encara a la caserna vaig seguir emocionat les noves que venien de Portugal i somniava en convertir-me en caporal d'un COPCON similar al que dirigia Otelo Saraiva de Carvalho. Però amb l'exèrcit espanyol allò era somiar truites, perquè els militars del quarter eren més aviat propers al nou governador ultradretà Carlos de Meer, i també era del mateix criteri el nou capità general Fernando de Santiago y Díaz de Mendívil.

 

1974: EL TRIBUNAL D'ORDRE PÚBLIC (TOP) FRANQUISTA SEGRESTA LA GUERRA JUST ACABA DE COMENÇAR


 

Excavació del poblat talaiòtic d'Hospitalet a Mallorca.


Nova Lleida es refereix a la censura de premsa que s'aplica amb la franquista llei Fraga del "demòcrata de tota la vida" Manuel Fraga Iribarne, després fundador del Partido Popular.
Any 1974 - Juan Fornés Fullana és el batle franquista de santa Margalida.

Any 1974 - Ponciano Celorrio Ruíz és el delegat provincial dels Sindicats Verticals franquistes.


Any 1974 - El pressupost de l'Ajuntament de Manacor és de 64.024.024 pessetes.


La Delegación Provincial de la Juventud disposa d'un pressupost de 14.200.000 pessetes, més de la meitat de les quals serveixen per pagar el personal que hi treballa.( Boletín de orientación e información para dirigentes-AGA S.Cultura-Caixa 723)Fundació del setmanari  a Inca promogut per Gaspar Sabater Serra,
Josep Antoni Pujadas, Antoni de Luis Martorell, Santiago Cortès Forteza, Rafel
Salom, Pedro Ballester, Lluís Maicas, Andreu París, Gabriel Alzamora i Gabriel
Payeras.


Gener de 1974


Premsa de la LCR


http://ddd.uab.cat/pub/ppc/combateLCR/combateLCR_a1974m1.pdf


3 de gener de 1974- Formació del govern de Carlos Arias Navarro que disposa de tres vice-presidents. Antonio Barrera de Irimo (Economia -Hisenda, conseller del Banco Hispano-Americano, vocal de Fenosa i de la comissió del Consell de Unión d'Explosivos Rio Tinto), Licinio de la Fuente (Social-Treball, conseller de Iberia, Líneas Aéreas, i de l'Empresa Nacional Calvo Sotelo ),  José García Hernández (Conseller del Banc Exterior d'Espanya). Tomàs Allende Garcia-Baxter segueix en el ministeri d'Agricultura.

 

Arias 

Gener de 1974-Arias Navarro jura el càrrec de president de la dictadura franquista.6 de gener de 1974- Mor David Alfaro Siqueiros, pintor

 

7 de gener de 1974-Salvador Puig Antich condemnat a mort a Espanya.


11 de gener de 1974 - S'estableixen els nous preus màxims en les carns en canal de vacú que passen de 120 pessetes el quilo a 132, d'oví que passen de les 130 pessetes a 145,de porcií que passen de 70 pessetes el quilo a 77 pessetes. L'oli d'oliva passa de 50 a 58 pessetes i el blat d'indi de 6, 20 pessetes a 7,50 pessetes el quilo.
13 de gener de 1974-Arrestat Amos Spiazi a Padova, coronel vinculat al grup terrorista d'extrema dreta "Rosa dei vent".


17 de gener de 1974 - Vagues en el tèxtil d'Alcoi, Concentaina, Muro, Ontinyent
.


26 de gener de 1974- Una manifestació del Frap a Vallecas acaba amb el llançament de diversos “còctels molotov” contra l'edifici de l'ajuntament.

 

27 de gener de 1974- Cristòfol Soler Cladera (PP) era president de la Junta Provincial de la OJE:

"EMOTIVO HOMENAJE DE LA O.J.E. PROVINCIAL A LA FRAGATA "BALEARES"
PRESIDIDO POR EL GOBERNADOR CIVIL Y JEFE PROVINCIAL DEL MOVIMIENTO

"A las 13h de ayer, en acto sencillo y eminentemente conmovedor y patriotico, de gran sabor castrense, tuvo lugar el homenaje de la OJE provincial a la Fragata Baleares"

"La ofrenda del homenaje de la OJE fue hecha por el presidente de la Junta Juvenil Provincial de la misma, don Cristóbal Soler, quien, entre otras cosas, y tras manifestar el deseo de que la placa figure en sitio de honor de la embarcación, dijo:"Este homenaje es cumplir con un deber que el código de la lealtad impone. Lealtad a la Patria y a los valores e instituciones que más la sirven y representan. Y entre estas instituciones la Marina Española figura en lugar preferente porque las páginas más brillantes de nuestra historia tienen como marco glorioso el del mar."

"Y con gritos de ¡Arriba España! una enorme ovación contestó entusiásticamente.(Diario Baleares).
28 de gener de 1974 - Una octaveta denuncia el paper col·laboracionista del jurat d'empresa de Puig i proposa procedir a la formulació d'una plataforma reivindicativa davant l'empresa. (Ofensiva Proletaria ,febrer de 1974).


29 de gener de 1974 - Convocada una assemblea a Puig  on es tria una comissió representativa amb base a una plataforma reivindicativa per les 40 hores setmanals i l'augment salarial de 50.000 pessetes lineals anuals per a tota la plantilla. També es pronuncien contra els contractes eventuals, la integració dels plusos en el jornal base i la consolidació de la prima existent.


30 de gener de 1974 - La direcció de Puig es nega a rebre la Comissió dels treballadors elegida en assemblea i expressa que només reconeix el jurat d'empresa al que l'assemblea denuncia com servidors de la direcció de l'empresa.

Un dels dirigents de l'empresa intenta atemorir els treballadors amb amenaces, denunciant la il·legalitat de l'assemblea però és escridassat pels treballadors.

Els dirigents de Puig criden a la policia franquista per a la seva intervenció contra els treballadors. Els policies intervenen i dissolen la concentració de treballadors reunits en el menjador.(Ofensiva Proletaria ,febrer de 1974).


31 de gener de 1974 - La direcció de Puig acomiada tres treballadores i en resposta, més de 80 es posen en vaga. La policia intimida les famílies de les treballadores en lluita i amenaça les acomiadades, situació que acaba al menys temporalment  amb la lluita iniciada..
oce bandera roja


Febrer de 1974-Reforma constitucional iugoslava


Febrer de 1974 - Miguel Company Martorell és nomenat vicepresident de la Diputació Provincial de Balears.9 de febrer de 1974 -La Squadre d’azione Mussolini posa una bomba a la seu de l'Anpi a Torino que destrueix un palau.


12 de febrer de 1974- Carlos Arias Navarro exposa el programa del govern de la dictadura davant les corts franquistes. Proposa una llei de règim local que permeti l'elecció d'alcaldes i presidents de diputacions. També proposa l'estatut del dret d'associació, el desenvolupament de la llei sindical del verticalisme franquista i la de incompatibilitats polítiques.


17 de febrer de 1974-Plouen 130 litres m2 a Biniatró
18 de febrer de 1974- Plouen 96 litres m2 a Calvià
20 de febrer de 1974- Plouen 83 litres per m2 a Algaida

oce


20 de febrer de 1974-Assassinat Domingo Laín, sacerdot aragonès i colombià
27 de febrer de 1974-Reforma constitucional sueca.


Març de 1974- Trencament del Partit Socialista d'Alliberament dels Països Catalans (PSAN). Les Joventuts Revolucionàries Catalanes decideixen la seva vinculació al PSAN-Provisional.


1 de març de 1974-Col.laboradors de Nixon l´acusen.Watergate

 1 de març de 1974 - El preu del gasoil per a fins agrícoles passa d'un preu de 4,30 pessetes per litre a 6,50 pessetes el litre (pujada del 71%)


2 de març de 1974-Execució de Salvador Puig Antich, militant anarquista del MIL
4 de març de 1974- Harold Wilson,premier britànic.

5 de març de 1974 Atac amb tres “còctels molotov” de membres del FRAP contra les dependències del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE)

 

12 de març de 1974-Carlos Andres Pérez president constitucional de Veneçuela
14 de març de 1974- Nou govern Rumor (Dc, Psi, Psdi) jura al Quirinale.
15 de març de 1974-Ernesto Geisel, president del Brasil.


22 de març de 1974- El militar retirat Jaume Salvà Salvà és nomenat president de la Comissió de Monuments de les Illes Balears.
28 de març de 1974- Nicolae Ceaucescu president de la República Romanesa
 Manea Manescu primer ministre romanès.


29 de març de 1974.- El franquista Gabriel Ladaria Caldentey deixa el seu càrrec de cap de la Divisió Regional Agrària del Centre. (Decret 821/1974) i és nomenat director general del SENPA (Servicio nacional de productos agrarios)..


29 de març de 1974- El Consell de Ministres espanyol estableix el salari mínim en 225 pessetes amb un increment del 20,97% en relació al salari mínim vigent de 186 pessetes. Aquest salari mínim afecta 500.784 treballadors (154.284 del sector agrari)


Abril de 1974- José Alcover Llompart, president de la Diputació de Balears dimiteix.


Ramaders espanyols protesten contra la importació de llet provinent de França.


Des del 4 de Gener, data a la qual prenia possessió el govern Arias, fins a començaments d'Abril, la policia ha practicat un total de 325 detencions de militants d'organitzacions il·legals (Cambio 16 del 15 d'Abril)


2 d'abril de 1974- Mor Georges Pompidou, president francès.


5 d'abril de 1974- Per tal d'estalviar energies el Consell de Ministres acorda l'avançament horari d'una hora a partir del dia 13, limitar la velocitat en la conducció de vehicles i l'establiment de la jornada continuada en l'Administració pública.


5 d'abril de 1974 - A conseqüència de les lluites en el sector tèxtil de les comarques d'Alacant, 1500 treballadors són suspesos de treball i sou durant una setmana.


6 d'abril de 1974- Inauguració del cinema Versalles a Palma.


8, 9 i 10 d'Abril - Vaga general tèxtil a les comarques alacantines que convergeix amb altres al sector del metall, de l'oliva i del paper.

Aquestes lluites en relació al conveni de fibres de recuperació i en el de gèneres de punt aconsegueixen susbscriure augments un conveni del 14,2 % a més`del respecte  de les 350 pessetes de suplement aconseguides abans. (Poder Obrer- Portaveu de la Germania Socialista en el País Valencià)


18 d'abril de 1974- Les Brigate Rosse segrestren el magistrat Mario Sossi

Detencions de Carles Castellanos, Francesc Codina, Carme Travesset, Martí Bosch, acusats de pertànyer al PSAN Provisional
Detencions de Victor Atienza i Joan Taraval , acusats de pertànyer a les Joventuts Revolucionàries Catalanes
 Detencions de Maria Eulàlia Mestres, Francesc Xavier Elias Bernat,  Josep Maria Cervelló, Maria Neus Mila Roca, Concepció Sellés,  acusats de pertànyer als Grups pro independència de Catalunya.
Detencions de Joan Colomines Puig i Anna Esmerats,  acusats de pertànyer al Partit Popular Català.

cuaderno


20 d'abril de1974- Neix Luis Alfonso de Borbón, duc de Càdis i de Turena,nét de Franco,pretendent rei francès
23 d'abril de1974- Mor Franz Jonas,president austríac.

25 d'abril de 1974-Sublevació del Moviment de les Forces Armades Portugueses
Revolució dels clavells a Portugal.


26 d'abril de 1974 - A S'Alicorn, Antoni Serra presenta els premis "Ciudad de Manacor" del darrer any; "La guerra
just acaba de començar", de Miquel López Crespí,  "Juicio inicial al hombre", de J. Carlos Gallardo, i  "Fechas para Manacor", de R. Ferrer.


27 d'abril de 1974-Inauguració de la nova seu del Banc de Crèdit Balear a la Plaça d'Espanya de Palma.
28 d'abril de 19740-Mor Lilian Wolf, escriptora llibertària.

Maig de 1974-Balears: Població activa: 208.188. Aturats: 470.


Maig de 1974 - Trobada de regidores de la Sección femenina.


Maig de 1974-Dimissió de Golda Meir
Dimissió de Willy Brandt
3 de maig de 1974- Inici de la construcció del Parc de la Mar.

Formació dels Grups dÀcció Revolucionària Internacionalista

4 de maig de 1974-Carlos de Meer, ultradretà, nou governador civil de les Balears.

9 de maig de 1974-manifestació contra la selectivitat a Palma.

12 de maig de 1974- rafael de la Rosa elegit procurador a Corts en representació dels municipis.

13 de maig de1974- Mor Jaime Torres Bodet, escriptor mexicà
15 de maig de 1974-Walter Scheel president de la RFA
16 de maig de 1974- Helmuth Schmidt canceller


18 de maig de 1974- El feixista Silvio Ferrari mor a Brescia en explotar-li una bomba que portava
19 de maig de 1974-Valery Giscard,president de la  5ª República Francesa


20 de maig de 1974 - Vaga indefinida a l'empresa Elsa de Cornellà contra 3 acomiadaments.


20 de maig de 1974-L’Ajuntament de Palma, representat per Rafael de la Rosa Vázquez, batle , i Francesc Lliset Borrell, secretari  comprà a Bartomeu Ozonas Mulet gairebé la totalitat de Son Reus de Baix, per preu de 47.500.000 pessetes.


20 de maig de 1974- Per tal de guanyar la vacant després de la mort del procurador pel terç familiar Guillermo Sureda Meléndez, es presenten tres candidats: el falangista Julio Barrado Torres, l'instructor del Frente de Juventudes, Manuel Fiol Calafat i Josep Melià Pericàs, cap del gavinet tècnic del ministeri d'habitatge.


28 de maig de 1974-Moren 8 persones i altres 100 resulten ferides en un atemptat feixista contra una manifestació de la CGIL CISL UIL a la Loggia de Brescia.


Eleanor F. Helin albira l'asteroide (2050) Francis.

Mor Ángela Loij, l'última representant dels selknam.
30 de maig de 1974-Mor Giancarlo Esposti feixista d' ""Avanguardia Nazionale"" a Pian del Rascino quan els carabinieri s'enfronten als feixistes en trobar un cap d'entrenament.
El mateix dia són detinguts els feixistes d'Avanguardia Nazionale, Alessandro D’Intino, Alessandro Danieletti i Salvatore Vivirito.


30 de maig de 1974 . Vaga indefinida a l'empresa Solvay de Martorell contra 8 acomiadaments.


31 de maig de 1974-Palma genera 350 tones de fems diaris que s'aboquen a Son Blai (Inca).


31 de maig de 1974- El Consell de Ministres acorda un ajut de 140 milions de pessetes per a l'exportació de patata i la comercialització interior derivada de la crisi de les exportacions de patata primerenca. També es detinen 38 milions de pessetes a la comercialització de la pera.


Juny de 1974 Forces de les Nacions Unides es posicionen als alts del Golan.

 

Juny de 1974 - Antonio Socías Vallés és el nou batle franquista de Binissalem.


Juny de 1974-  Es desfà l'Organització Obrera a Galícia. Uns tornen a CC.OO. i altres deixen de militar.


1 de juny de 1974- Fernando de Santiago i Díaz de Mendívil, nou capità general de les Illes Balears.


3 de juny de 1974- Detingut Giancarlo Cartocci, feixista


5 de juny de 1974-Fracassa a Bolívia un alçament militar contra el general Hugo Bánzer
 

12 de juny de 1974-Josep Melià és elegit procurador a les Corts franquistes.


17 de juny de 1974-Assassinats Giuseppe Mazzola i Graziano Girolucci, feixistes, a la seu del MSI de Padova per les Brigate Rosse.


19 de juny de 1974- Dos vagons que transporten fruita espanyola són bolcats a França.


19 de juny de 1974. Arias Navarro, president del govern, visita Palma amb motiu d'unes maniobres del portaavions dels EUA, Forrestal.


23 de juny de 1974- Rudolf Kirschlaeger president austríac

25 de juny de 1974- Mor Francesc Domingo, pintor.


28 de juny de1974-L'exèrcit etíop pren el poder i deixa sense poders Haile Selassie I
29 de juny de 1974- Isabel Perón substitueix al seu espós en la presidència argentina
 

Juliol de 1974- Franco pateix flebitis.

Juliol de 1974- Mobilitzacions franceses i atemptats contra la fruita espanyola.


Juliol de 1974 - Surt el nº 13 de Lucha de Clases, revista política marxista-leninista a Barcelona amb el títol "Cena política en el Ritz: en busca del pacto para perpetuar la explotación"

Pagina 3:

¿Existe la libertad al margen y por encima de su contenido de clase? Por descontado que no. Toda sociedad escindida
en clases sociales, con intereses contradictorios, constituye una dictadura para la clase oprimida y una democracia
para la clase dominante.
¿Es que acaso bajó la dictadura para el pueblo de Franco la burguesía no ha gozado de la más amplia libertad? ¿Es
que acaso bajo la dictadura franquista la burguesía española no tiene derecho de reunión, de expresión, de asociación
y de cerrar sus empresas? Por descontado que sí. La burguesía española ha realizado pingües beneficios bajo el fascismo,
ha explotado y oprimido a las masas con el aumento de los ritmos de trabajo y con la inflación y paro.
Su prensa es libre para ellos, se reúnen cuando lo creen conveniente y los patronos se asocian en patronales para
mejor luchar contra la clase obrera»
Dictadura para el pueblo y democracia para la burguesía, esto ha sido y es el régimen franquista.


1 de juliol de 1974-  Mor Perón


3 de juliol de 1974 - La vaga general s'estèn a Cornellà, sant Joan Despí, Esplugues, sant Feliu, Molins, sant Boi, Gavà, sant Vicenç dels Horts, de manera que la CNS reconeix que hi ha 87 empreses en vaga i aquesta afecta 18.000 treballadors.


12 de juliol de 1974- Eleccions a procurador a les corts franquistes pel terç familiar entre els candidats Julio Barrado Torres, Manuel Fiol i Josep Melià.


19 de juliol de 1974-  Juan Carlos de Borbón , cap de l' Estat


19 de juliol de 1974-Detingut Adamo Degli Occhi, dirigent de l'anticomunista "Majoria silenziosa".

23 de juliol de 1974-  Fi de la Junta militar grega

Oriol Solé


24 de juliol de 1974- Oriol Solé Sugranyes i Josep  Lluís Pons Llobet, militants del MIL, condemnats a 48 i 24 anys de presó.


27 de juliol de 1974 - Cessa en el càrrec de delegat provincial de Balears de la "Organización Sindical", Ponciano Celorrio Ruíz i en el seu lloc entra Francisco Payà Agustí.

 

Agost de 1974

1 d'agost de 1974- Assassinat per la Guàrdia Civil a Carmona, Miguel Roldán Zafra, en una manifestació de veïns del poble que demanava aigua.

4 d'agost de 1974- Moren 12 persones i 48 resulten ferides quan una bomba feixista explota en el tren Roma-Mónaco.

7 d'agost de 1974-Lluis Llach i Ramon Muntaner actuen a Selva.
8 d'agost de 1974-Dimiteix Richard Nixon després de l'escàndol Watergate
10 d'agost de 1974- Ofensiva turca a Xipre
 Grècia es retiira de l'organització militar de l' OTAN

 


14 d'agost de 1974-Orde de captura contra l'agent del SID Guido Giannettini pels fets de piazza Fontana.
20 d'agost de 1974- El Govern espanyol anuncia el referèndum al Sahara 1975
Agost de 1974- Fundació de la Unión Militar Democrática a Barcelona.


Preus: Al lado del mar, frondoso pinar y frente a la Dragonera (Sant Elm) . La nueva Urbanización le ofrece ahora la oportunidad de adquirir: Solares de 500 m2. a 650 pesetas m2. Apartamentos de 1 y 2 dormitorios desde 550.000 pesetas Chalets de 2 y 3 dormitorios desde 1.750.000 pesetas Facilidades de Pago Inmobiliaria VICH 

any1974