Any 1713

   
Any 1713-A Lloseta hi ha 102 focs.

   
Any 1713- Els dominics fan la impressió de les Ordenacions de Càller (Cagliari) en català.

Any 1713 - Coll de la cisterna de l'ermita de la Trinitat (Valldemossa)
   
gener de 1713 - L'antic magistrat de l'Audiència Foral de Mallorca , l'alacantí i botifler Dionisio Roger és assassinat a València.

   
21 de gener de 1713-Jaume Blanquer cobra 50 lliures per haver pintat quatre quadres del retaule de sant Sebastià de la Seu.

 
   
28 de febrer de 1713 - Darrer dia de Carnestoltes- Mor Joan de Torrella Rossiñol Ballester.

   
10 de març de 1713 - Jerònia Safortesa de Tagamanent Santjoan és sepultada a la capella de santa Agnès del convent de sant Domingo.

   
13 de març de 1713 - Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel abandona Barcelona en secret.

   
15 de març de 1713 - Es convoca a la població a treballar en la construcció d'una estrada encoberta a la murada de Ciutat començant per la Porta de Jesús. En aquesta construcció hi participeren 400 voluntaris.

   
26 de març de 1713 - Arriba al port de Mallorca el nou virrei Antoni Josep de Rubí, general d'artilleria.

   
29 de març de 1713 - Deixa Mallorca el marquès de Rafal fins ara virrei.

   
16 d'abril de 1713-Onada de fred i neu a la muntanya i al pla en la setmana de Pasqua.

   
29 d'abril de 1713-Tractat d'Utrecht entre Gran Bretanya i França.

   
2 de maig de 1713- Enfrontaments a arcabussades al porxo de la plaça de santa Margalida, després que un grup d'homes es negués a un control de la ronda de nit. Aquests prengueren les armes al membre de la ronda Antoni Morei de la Torre.

   
6 de juny de 1713-Els jurats de Palma acorden no anar a cap tipus de funció religiosa dels dominics perquè aquests s'han negat a predicar en la festivitat del Beat Ramon Llull.

   
17 de juny de 1713-Boda de Francesc Sureda de Santmartí i Safortesa, marquès de Vilafranca de Sant Martí amb Violant Gual-Desmur Togores Cotoner.

21 de juny de 1713 - Acord d'Hospitalet entre el borbònic Ceba Grimaldi i el comte de Königsegg que concreta la retirada de les tropes imperials de Catalunya, Mallorca i Eivissa i l'entrada de les tropes borbòniques franco-espanyoles.
   
9 de juliol de 1713- El virrei Rubi recomana al Consell l'ajuda a Barcelona, i s'aprova destinar-hi 3000 quarteres de farina.

   
10 de juliol de 1713 - El germà de l'antic jurat en cap botifler, Fra Nicolás Cotoner Sureda, cavaller de l'Orde de Malta, i també felipista, és enviat a Barcelona per tal de trobar-se amb el comte austriacista Starhenberg i amb el botifler Juan Sureda Villalonga per tal d'acordar les capitulacions, però aquests ja no es trobaven a Barcelona. Joan Sureda Villalonga es trobava a Menorca una setmana després.
Vista la impossibilitat de negociació que persegueix el manteniment de les institucions i privilegis, els jurats del Regne de Mallorca, el Gran i General Consell, el Consell de Cent i els consellers de la ciutat de Barcelona acorden la col·laboració per a la defensa.
   
Agost de 1713 - Jaime Rossell, marquès de Rafal i virrei de Mallorca passa a Barcelona a servir l'emperadriu.

   
3 d'agost de 1713- El borbònic duc de Populi, comandant general de Catalunya ordena al marquès d'Ordoño amb 500 soldats a Mallorca amb orde de rendició de l'illa en aplicació dels acord de l'Hospitalet.

Comunicació del virrei Marquès de Rubí al Gran i general Consell:

"A 3 Agost 1713 al matí vingueren cinc galeras de Felip quint perquè nos entregàsem y ningú fonch de parar de que mas entregàsem. Felip, que comtava amb forces navals escassíssimes. que consisteix ab sis galeras, dos vaxellets y altres embarcacions de poca monta.'' (ARM. AGC7 3 . microfilm 113 , fol. 259 - 259 v)

5 d'agost de 1713 - Maties Flexes, torrer de la Rabassada (Cala En Basset)....als 5 agost lo corrent any 1713 tira un tir de pessa per avis de les sis galeres franceses que vingueren a Mallorca que tot son dits, quatre tirs de pessa.
   
5 d'agost de 1713- El Marquès de Rubí s'oposa a la rendició de Mallorca i no permet que el conseller en cap Fortuny la pacti amb el general borbònic José De los Rios.

   
16 d'agost de 1713-Pere Sancho de la Jordana Sureda i Francisca Aina Reure Custurer es casen a l'església de sant Jaume.

   
30 d'agost de 1713- Jaume Cànaves March és el nou bisbe de Malta.

   
2 de setembre de 1713- El general botifler José de los Ríos es dirigeix de nou al marquès de Rubí exigint que les tropes imperials abandonin Mallorca, però el virrei decideix una vegada més no fer-ho.(F.Castellví, Notícias, IV 546)

   
6 d'octubre de 1713-Mor el botifler Fra Nicolau Cotoner Sureda enviat de la Universitat a Barcelona  per tal de pactar amb els Borbons al caure d'un balcó després de cedir la barana de fusta. Amb ell mor també Jaume Circuns que es dedicava al canvi de presos i que l'havia acollit.

   
25 d’octubre de 1713- Arriben a Barcelona 53 artillers mallorquins reclutats per Francesc Antoni Vidal, i comandats pel capità Joan Saurina i el tinent Bartomeu Ballester.

   
26 de desembre de 1713-Divisió d'Espanya en 21 províncies.

segueix