URUGUAI: EXCUSES PER A UNA  DESTRUCCIÓ NACIONAL
(DE MODERNITZACIONS I
ALTRES
 HERBES)
 Per: Samuel  Blixen (BRETXA)

 

La visita de  Batlle a Espanya i la d’Alfie a Anglaterra, i els elogis que va obtenir a la seva gestió , els donen suport per a continuar duent al país en el camí destructiu en el qual està de la mà de diversos governs. Aquest fet, dificulta les possibilitats de canvi per a pròximes administracions.

Si no l'haguessin felicitat com ho van fer, els representants del gran capital espanyol haguessin estat desagraïts amb 'el nostre' president Jorge  Batlle. Si no l'haguessin aplaudit com ho van fer, els executius anglesos de la  city financera haguessin estat mesquins amb 'el nostre' ministre  Isaac Alfie. Després de tot, hi ha poderoses raons per a la satisfacció: basta esmentar  les privatitzacions encobertes,  les compres de carteres, les concessions d'obra, els projectes 'd'interès nacional' i  la reducció d'aranzels, per a avaluar la generositat uruguaiana; i si no s'ha avançat més és perquè les forces 'retrògrades', 'conservadores', 'endarrerides', 'caduques' s'han oposat tenaçment a la globalització tal com l'entén el capital  transnacional. Atribuir-li al president  Batlle responsabilitat en aquest 'ancoratge en el passat  és cometre una injustícia; si fos per ell, el camí de la 'modernització' de l'Uruguai estaria totalment  decidit amb logotips estrangers.

Receptes

Els bancs, les empreses de comunicacions, les  empreses de la fusta, les papereres, els intermediaris de l'armament, les firmes informàtiques  i del subministrament d'aigua que han desembarcat en les platges de la nova democràcia  uruguaiana tenen dret a compartir el concepte que maneja avui el Banc Mundial: Històricament és la minoria econòmica i política la que ha controlat el poder i fet ús d'ell per als seus propis interessos. Igual que en l'antic període colonial, avui també són els grups minoritaris els qui donen forma a les institucions i les polítiques públiques per a enfortir en primer lloc els seus interessos'. Amb propietat, els bancs i les empreses estrangeres poden sentir-se part activa i executiva d'aquesta minoria nacional. Si no hi hagués governants prou moderns com per a modificar les condicions d'un contracte quan la crisi estreny, o de cobrir amb les reserves nacionals les pèrdues dels  buits bancaris, o per a oblidar-se de les normes i les lleis quan s’han de concedir aeroports, ports i autovies, no hi  hauria beneficis privats; però si no hi hagués penetració estrangera no hi  hauria possibilitat d'articular aquesta minoria selecta. Tot combina… encara que alguna cosa manca en el quadre. Ah, si: les receptes dels organismes multilaterals de crèdit, com el Banc Mundial, que imposen les condicions perquè aquella articulació sigui més efectiva, més estreta, més  rendible, més universal i globalitzada.

La confessió del Banc Mundial sobre el paper  protagonista de les  minories governants en la situació de pobresa d'Amèrica Llatina deriva d'una 'comprovació tècnica': 'Llatinoamèrica i el Carib és la regió del món amb el pitjor nivell de repartiment de l'ingrés després d'Àfrica. El 10 per cent de la població de la regió es queda amb el 48 per cent d'ingrés total, mentre que el 10 per cent més pobre es reparteix el 1,6 de l'ingrés. En els països més desenvolupats el 10 per cent més ric té el 29,1 per cent de l'ingrés, i el 10 per cent més pobre rep el 2,5 per cent', diu l'informe 'Desigualtat a Amèrica Llatina i el Carib: ruptura amb la història?

La desigualtat ha empitjorat a Amèrica Llatina en l'última dècada, però particularment en aquells països que fins fa poc exhibien menor desigualtat. ¿Endevinen quin és el país que més ha empitjorat en la distribució desigual de l'ingrés? , van encertar, i aquesta situació progressiva de desigualtat no es produeix per osmosi ni té a veure amb mutacions: està associada directament a les decisions dels governants, als salvamentsde bancs del ministre  Zerbino en la primera presidència de Julio María  Sanguinetti; a les  reprivatitzacions  en segon i tercer grau dels ministres  Braga i De Posades en la presidència de Luis Alberto  Lacalle; a les inversions d'Eduardo Ache a l’Argentina amb diners de l’ ANCAP , a les facilitats impositives per al 'enlairament' de la indústria  de la fusta, a la compra de carteres deutores del ministre Mosca, a les ajudes financers del ministre Bensión, a les  refinanciacions del deute extern del ministre  Atchugarry, a les concessions d'obra del ministre Càceres. La desigualtat, com la pobresa, no és una fatalitat o una entitat amb vida pròpia, com diuen que és el mercat; sinó que és la  cara de l'apropiació, de l'explotació i per tant nom i cognom. Com tenen nom i cognom els centenars de milers que s'empobreixen perquè el president decideix 'salvar al sistema financer' i facilitar la fugida de 1.800 milions de dòlars.

Maletes
plenes

No hi ha rics
més rics sense pobres més pobres. Els aplaudiments que va collir  Alfie o les felicitacions que va portar  Batlle en la seva maleta són conseqüència d'una evidència: aquests governants, aquests buròcrates, aquests tècnics, estan decidits a continuar amb les seves polítiques, el que significa que haurà més pobresa i més desigualtat a Uruguai si tenen la possibilitat de seguir governant i administrant. Aquest que és un programa de govern.

Más que l'afany de desplegar  impúdiques explicacions 'tècniques' sobre com es 'va superar' la crisi, el viatge d’Alfie a Anglaterra va estar  centrat en l'objectiu immediat de vendre papers uruguaians per a recol·lectar efectiu, que és la contrapart d'una oferta més sucosa, la negociació de les 'arestes' de l'acord amb el FMI i el Banc Mundial sobre el deute extern. Una emissió de 500 milions de dòlars la col·locació dels quals és incerta té a veure amb els 900 milions de dòlars que es paguen anualment per concepte d'interessos del deute i els venciments trimestrals .

La idea d’Alfie és concretar en els pròxims mesos un nou acord amb els organismes internacionals; atallant les crítiques, el cavall de batalla del ministre és marcar la 'bondat' de la 'via uruguaiana respecte a la 'via argentina', en un discurs que no se sap a qui està dirigit: els organismes internacionals no tenen dubtes que el ministre és el seu altaveu.  Alfil agita el mateix 'fantasma argentí' que quan la crisi bancària de 2002, però els  uruguaians duem dos anys de cremar-nos amb llet bullida.

La treballosa 'solució' que va instrumentar Alejandro  Atchugarry per a evitar la fallida a fins de 2002 revela la inconsistència del respir: en 2005 Uruguai haurà de pagar 1.800 milions de dòlars i altres venciments, i es fan més durs encara per al 2006. El govern de  Batlle va llençar la pilota endavant i la pilotada va ser prou feble com perquè la pilota no s'allunyés massa. El pes del deute, que de 6.800 milions de dòlars va pujar a 15.000 milions en només dos anys, es concentra al començament del nou govern, sigui el que sigui el quil sorgeixi a fins d'aquest any.

Alfie
sap que els futurs administradors no podran complir els termes vigents, i s'apressa a concertar amb els creditors una fórmula que operi com nova ancora; diu que una vegada concretada la negociació, la posarà en coneixement dels candidats presidencials. No se li ocorre a Alfil consultar abans amb els futurs governants, els quals es veuran obligats a complir aquests compromissos. De la mateixa forma, el president Batlle, el mandat del qual acaba aviat, s'apressa a concretar noves privatitzacions i concessions.

L'estratègia és tan sinistra com puerils els discursos que l'adornen. D'entrada ja s'escolten veus, en el Partit Nacional i en la Trobada Progressista (les dues formacions amb possibilitats d'arribar al govern, segons els sondejos actuals), alertant sobre la necessitat de  renegociar els termes del pagament del deute extern. Tant el senador Jorge Larrañaga com el diputat Roberto Conde han encarat el tema sense ambigüitats i parlat de quitacions. El secretari general del Partit Socialista ha dit, sense pèls en la llengua, que el deute és  impagable i que a l'hora de decidir què es paga, o què es lleva, caldrà posar sobre la taula el tema de la corresponsabilitat.

Els qui segueixen hipotecant el país, amb nous acords, amb noves concessions, semblen
decidits a lliurar una administració desmantellada, ferida de mort, de manera que governar sigui un martiri. És la solució del 10 per cent més ric: prefabricar el fracàs encara que això impliqui accentuar les desgràcies de la majoria; en tot cas, la desigualtat no canviarà de signe.

Molt es parla del 'sabotatge'  per a complicar-li l'existència al nou govern. Com més imprudent sigui aquesta estratègia, més prop estarem de les tan temudes solucions 'a l'argentina'. Arribarà un moment que serà necessari atendre al 90 per cent  de la població que es margina.

 

 

 

Tornar a la pàgina anterior