Any 1071

García II de Galícia derrota i mata al comte Nuno Mendes a la batalla de Pedroso (munic. Vila Nova de Gaia, dte. Porto; Portugal) (18 gen): el comtat de Portugal perd la seva autonomia (1071-1094) i García és el primer en titular-se rei de Portugal.
   
Pere I, el primer arquebisbe de Braga, ocupa el càrrec (1071-1091) i comença a aixecar la seva catedral i les seves muralles i la diòcesi de Lugo perd el seu rang metropolità i passa a dependre d'aquella (1071-1120).
   
Sanxo II, aliat breument amb el seu germà Alfons VI, annexa el regne de Galícia i captura al seu germà Garcia II a Santarém però el deixa en llibertat i es refugia a la cort de Sevilla (1071-1073).
   
Sanxo II repobla Orense (despoblada per Almansor) i es restaura per segona vegada la seva diòcesi, amb el bisbe Ederoni (1071-1088).
 
Primera menció  fiable de Reinosa (Cantàbria).

Primera menció de Bujanda (municipi de Campezo; Àlaba)
   
Al-Ma'mun ataca Segòvia.
   
Sanxo III Ramírez es divorcia de la seva esposa Isabel d'Urgell, qui es casa amb el comte Guillem Ramon de Cerdanya (la seva 3ª esposa, que no li donarà fills) i es casa amb la champanyesa Felicia de Roucy, filla del comte Hilduin III de Roucy (1033-1063) i germana d' Eblo II de Roucy (1063-1104) (qui va participar en la croada de Barbastre en 1064), que li donarà tres fills (2 d'ells reis) i a la qual lliura com a dot el castell de Biel (Saragossa).
   
El Cid conquesta els castells d'Alhama d'Aragó i Ateca (Saragossa).
  
L'abat Aquilí de Sant Joan de la Penya (Osca), enviat a Roma pel rei Sanxo III Ramírez, obté del papa Alexandre II la dependència directa de la Santa Seu.
  
Els monestirs de Sant Martí de Ciella (a la vall d'Ansó) i Sant Martí de Cercito passen a dependre del de Sant Joan de la Penya (tots a Osca).
   
El monestir de Sant Victorià (Sobrarbe; Osca) també passa a dependre de la Santa Seu.
   
Mor Arnau Mir de Tost, deixant el seu castell de Mur (Pallars Jussà, Lleida) a la seva filla Valença, esposa del comte Ramon IV de Pallars i el seu castell de Comiols (Noguera; Lleida), el feu de Camarasa (Noguera; Lleida) i les castellanías de Falces, Luzás i Viacamp (Baixa Ribagorça; Osca) a la seva filla Letgarda i al seu nét Guerau Ponç de Cabrera.
 
Primera menció del castell de Peramola, que pertany a Arnau Mir de Tost i és capçalera d'una baronia que inclou Tragó, Cortiuda, Castell-llebre i Nuncarga (tots en el municipi de Peramola; Alt Urgell; Lleida).
  
Abu Bakr ibn Umar marxa al desert a sufocar una rebel·lió  i deixa al seu primer fill Yusuf ibn Tasufin a càrrec del regne de Ses (centre del Marroc, on es troba la capital almoràvit):. Aquest exercirà el poder absolut (1071-1106), encara que respectarà el títol del seu predecessor i seguirà encunyant moneda en el seu nom fins que mori en 1087.
Any 1071

Mor Arnulf III de Flandes

Mor William FitzOsbern, I comte d'Hereford

22 de març de 1071

En el monestir de San Juan de la Peña (Osca) s'utilitza per primera  vegada el ritu romà per a la litúrgia, en substitució del hispà-visigot, toledà o mossàrab, seguit fins ara (els monjos canten els oficis de prima i tèrcia segons el ritu tradicional i de sisena segons el nou), sent el canvi adoptat ràpidament a Aragó i Catalunya.

15 d'abril de 1071

Bari, darrera possessió bizantina a Itàlia , es rendeix a Robert Guiscard

18 abril 1071

Mor  Ibn Ahmad ibn Ahmad ibn Galib Zaydun també conegut com Abu-l-Walid, gran escriptor en vers i prosa , destacat en la història, la lexicografia i la literatura.


16 d'octubre de 1071

L'hereu de Barcelona, ​​Pere Ramon, mata la seva madrastra Almodis a Barcelona (16 oct o 1 nov) i fuig a terra de moros (a causa de la condemna del papa, molt exagerada per aquesta època, de 24 anys d'exili a Jerusalem, amb prohibició expressa de portar armes i 12 anys d'excomunió), quedant per hereus els fills bessons d'aquesta


endavant