Any 1075


    Bernat el Vell comença la construcció de la catedral de Santiago de Compostel·la (1075-1130), el major temple romànic conservat del món, per ordre del bisbe Diego Peláez, qui mana enderrocar les modestes construccions dels seus antecessors.

    Per aquestes dates Alfons VI ordena aixecar les muralles i fortalesa d'Allariz (Orense).

    Alfons VI visita Oviedo (en la seva comitiva es troba El Cid), a la qual atorga els seus primers furs i dóna a l'església de Sant Salvador (la catedral, on procedeix a la solemne obertura de l'Arca Santa que conté valuoses relíquies) la jurisdicció de  Langreo (1075-1581), que inclou l'actual terme de San Martín del Rey Aurelio (Astúries).

    Urraca Fernández, filla primogènita de Ferran I i Sancha de Lleó, reforma l'església de Sant Pelai de Lleó, mausoleu dels reis.

    El Ministeri de Santa Eufemia de Cozuelos (Palència) és patrimoni d'Alfons VI.

    Alfons VI suprimeix les seus episcopals d'Amaya, Valpuesta, Muñó, Sasamón, Oña i Gamonal i restaura la diòcesi canònica de Oca, però situant-la a Gamonal (avui barri de Burgos)
   
    Al voltant d'aquest any neix a Tudela (Navarra) Judah ha-Levi (Yehudá Ha-Leví), poeta i filòsof hispanojueu

    L' opressiu bisbe d'Urgell, Guillem Guifré, de la família dels comtes de Cerdanya, és assassinat pels seus súbdits i el substitueix Bernat Guillem (1075-1092).
   
    Soldats del comte Guillem Ramon de Cerdanya irrompen violentament al monestir de Cuixà (Conflent) i expulsen d'ell al comte Gilabert de Rosselló.
   
    Pacte entre els comtes de Rosselló i Empúries pel qual es reconeix la possessió per part del primer del castell de Requesens (Girona) (1075-1147), que ha aixecat en les últimes dècades en un alou de la seva propietat, però situat dins del comtat d'Empúries.
   
    Com a conseqüència de la reforma eclesiàstica de Cluny, el Mº de Sant Benet de Bages (Barcelona) perd la seva independència i passa a dependre del de Sant Ponce de Tomeras (Llenguadoc) (1075-1105?).
   
     Els Queralt apareixen com a propietaris del castell del mateix nom, a Bellprat (Anoia, Barcelona).
   
     Primera  menció del castell de Montbrió de la Marca (Conca de Barberà; Tarragona).
   
    Al-Ma'mun, rei de Toledo, ocupa Còrdova (Gen-Feb) (1075-1078), matant al governador, un fill de l'emir de Sevilla i amb ajuda d'Alfons VI, conquesta Úbeda (Jaén)
   
    Mor a Sevilla Imad al-Dawla Rageu ibn Muhammad ibn Nuh al-Dammari, que va lliurar a aquesta ciutat la seva taifa de Morón a 1065/6 (o 1076).
   
     L'emir almoràvit Yusuf ibn Tasufin conquesta Fes i Al-Mutamid de Sevilla el convida a socórrer, però aquell refusa, al·legant que abans ha de conquerir Tànger i Ceuta.


Any 1075

Abd Allāh al-Murtadā governa la taifa independent de Mayûrqa.
   

Any 1075

Neix Ordericus Vitale,monjo

9 d'abril de 1075

El comte Guillem Ramon de Cerdanya concedeix carta de població a Vilafranca de Conflent (9 abr).

15 d'abril de 1075

Mor Erlembardo Cotta, cap militar de la revolta patarina a Milà

10 de juny de 1075

Mor Ernest de Babenberg, marcgravi d'Àustria

28 de juny de 1075

Al -Mamun és enverinat per Al-Mútamid i mor a Còrdova : el substitueix el seu nét Al-Qadir (Yahya ibn Ismail ibn Yahya al-Qadir ) com a rei de Toledo (1075- 85) i València, però els valencians recuperen la seva independència, sota el governador toledà Abu Bakr ibn Abd al-Aziz (1075-1085), germà de l'últim rei independent Abd al-Malik, que s'alia amb Alfons VI.


endavant