Any 1079


   
  El monestir de Sant Pere de Gavín (avui desaparegut; Osca) passa a dependre del de Sant Joan de la Penya.
   
  Mor l'arquebisbe de Narbona Guifré de Cerdanya i Pere Berenguer de Narbona, fill del vescomte de Narbona i de la seva esposa Garsenda de Besalú (filla de Bernat I Tallaferro), que és bisbe de Rodés (Rodés) (1053-1079), es proclama arquebisbe, amb l'oposició del capítol catedralici (que ha triat a un altre candidat) i del llegat pontifici (que ho prohibeix en el Concili de Tolosa d'aquest any). Tot i que el papa l'excomunicarà en 1080, seguirà en possessió de les rendes de l'arquebisbat fins 1085.
   
  El comte Artau I de Pallars Sobirà dóna a seu cosí el comte Ramon IV de Pallars Jussà el castell de Sarroca de Bellera (Pallars Jussà, Lleida).
   
  Primera notícia de Tremp (Lleida): els comtes Ramon IV i Valença restauren la seva església i la doten amb una coromina situada al castell de Tendrui (munic. Tremp).
   
Segon casament d'Ermengol IV d'Urgell: amb Adelaida de Provença, comtessa de Forcalquier (1063 / 7-1129) i besnéta de Guillem II de Provença: tindran un fill (comte) i una filla.
   
 Els comtes d'Urgell converteixen el decadent monestir de Santa Cecília d'Elins (munic. Montferrer i Castellbò, Lleida) en una comunitat de monges, amb dones arribades de Sant Pere de les Puel.les, a Barcelona (l'any següent es consagraran els seus 3 altars i es confirmaran totes les seves possessions i serà suprimit en 1383).
   
  El bisbe d'Urgell consagra l'església romànica de Sant Esteve, a Olius (Solsonès; Lleida), a instàncies del comte Ermengol IV i dels habitants d'Olius, que l'han aixecat des dels fonaments.
   
  Primera  menció del castell de Vicfred (Segarra; Lleida): acta testamentària atorgada per Mir abans de pelegrinar a Santiago de Compostel·la.
   
  La capital del comtat d'Empúries és traslladada de Sant Martí d'Empúries (molt exposada als atacs pirates) a Castelló d'Empúries (Alt Empordà; Girona).
   
  Carta de divisió de territoris entre els germans enfrontats Ramon Berenguer II i Berenguer Ramon II.
   
  Ramon Berenguer II dóna el castell d'Anglesola (Urgell; Lleida) a Berenguer Gombau d'Anglesola i la seva dona Sança, que adopten aquest cognom.
   
  El vescomte de Cardona uneix el monestir de Sant Pere de Casserres (Osona, Barcelona) al de Cluny, que s'organitzarà al voltant de aquell totes les seves possessions a Catalunya.
   
  Primera menció de la Torre del Palau Comtal de Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental, Barcelona).
   
  Ramon Berenguer II conquesta "el pelat de Vimbudir" (avui Vimbodí; Conca de Barberà; Tarragona).
   
  Els comtes de Barcelona Ramon Berenguer II i Berenguer Ramon II donen a Ponç Hug de Cervera l'erm de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà; Tarragona), amb l'encàrrec de repoblar-(carta de població) i fortificar (25 des): origen d'aquesta vila.
  
  Primera menció de Passanant (Conca de Barberà; Tarragona), com a part del terme de Forés.
   
  Ahmad ibn Muhammad al-Naqqas construeix a Saragossa l'astrolabi conservat al Germanisches Nationalmuseum de Nuremberg (o 1080).
   
  L'intent del rei taifa de Sevilla Al-Mutamid de annexionar-se el regne de Múrcia fracassa a trair el seu amic i visir Ibn Ammar, que es proclama independent a Múrcia (1079-80 / 1).
  
  Ja que els granadins, ajudats pel comte García Ordóñez, successor del Cid en el càrrec de comandant de les tropes reials castellà-lleoneses, ataquen Sevilla, però entre Cabra i Monturque (Còrdova) són inesperadament derrotats pel petit exèrcit sevillà, al front del qual està el Cid, que captura al seu mortal enemic García Ordóñez i li talla les barbes.
   
  L'emir Abd Allah de Granada cedeix Martos (Jaén) l'emir de Sevilla.
   
  L'emir almoràvit Yusuf ibn Tashufin conquesta Tànger (Marroc).
   
  Al voltant d'aquest any els almoràvits annexen la taifa de Melilla.
   
  Neix Pierre Abélard, filòsof
     
  Neix Gísl Illugason, poeta guerrer islandès

  Document de Cardeña: esment d'un monestir de Santa Juliana, a Aguilar (Palència), probablement l'actual església de Santa Juliana, a Corvio.
   
Alfons VI cedeix Santa Maria la Real de Nájera (La Rioja) al monestir de Cluny (França) (1079-1486), de manera que els bisbes tornen a la seva antiga seu al costat del castell (1079-1170); conquesta Segòvia, el castell d'Olmos i el proper poblat del Viso de San Juan (Toledo) i ataca l'emir aftásida de Badajoz, conquerint l'estratègica plaça de Còria (Càceres).
   
  Per aquestes dates i després d'un setge, Alfons  VI conquereix la plaça forta musulmana de Talamanca de Jarama (Madrid), purifica la seva mesquita i la consagra com a església a Santa Maria de l'Almudena (l'annexió a Castella es produirà en 1085).

 Constança de Borgonya funda un convent a Burgos
 
 L'astrònom persa Omar Khayyam, calcula la longitud de l'any  en exactament 365,24219858156 diies, el càlcul més precís del seu temps. Khayyam també, en el Tractat sobre demostracions de Problemes d'Àlgebra, va produir una classificació completa de les equacions cúbiques i les seves solucions geomètriques.

 Mor  Haakan  el Roig , rei de Gothenland des 1070 i rei de Suècia des 1075. A la mort d'Haakon el Roig,  Halsten torna com a rei de Suècia, juntament amb el seu germà Inge el Vell.

 
Ladislau Herman succeeix Boleslau II a Polònia.
8 de gener de 1079 - Mor Adela de Flandes, comtessa de Corbie

 Febrer de 1079 - Berenguer de Tours, que negava la presència de Crist a l'eucaristia es retracta en el concili de Roma

24 de març de 1079- Frédéric Staufen es casa a Regensburg amb Agnes, filla de l'emperador Enric IV, i obté la investidura del Comtat de Suàbia

11 abril 1079 - A Polònia, el bisbe Estanislau de Szczepanów és executat per el rei Bolesław II.

8 de maig de 1079 - Mor Estanislau de Cracòvia, bisbe de Cracòvia


8 d'agost de 1079 - Neix l'emperador Horikawa del Japó

endavant