endavant

El papa Gregori VII concedeix a la República de Pisa el dret a ocupar les Balears

S'inicia la construcció de la part antiga del claustre de Sant Domingo de Silos (Burgos)

Construcció de l'església romànica de Sant Climent de Llobregat (Baix Llobregat, Barcelona), que correspon al pis inferior de l'actual.

Ziti Pérez (o Pétriz), ardiaca de Nájera, funda Cipérez (Salamanca) i la pobla amb gent de La Rioja.

Sanxo Ramírez dóna l'alta vall de la Noguera Ribargorzana (vall de Barravés), amb la vila de Senet al Mº de Sant Andreu de Barravés (munic. Vilaller; Alta Ribagorça, Lleida).
   
L'infant Pere d'Aragó rep del seu pare Sanxo Ramírez els comtats de Sobrarbe i Ribagorça a títol de rei (1085-1104).
   

El Concili de Roda (Osca) confirma la senyoria episcopal sobre aquesta ciutat , traspassada a la canònica de la catedral a 1186.


El bisbe Gómez de Burgos (1082-1096) consagra l'església romànica de Pesquera (Cantàbria).

Al-Mutamin de Saragossa amb el suport del Cid, intenta prendre Lleida, combatent al seu germà Al-Mundir II de Lleida, Tortosa i Dénia i al seu aliat Berenguer Ramon II de Barcelona, ​​que reuneix tropes del comte de Cerdanya i unitats feudals dels comtats de Besalú, Empúries, Rosselló i Carcassona i posa setge al castell d'Almenar (Segrià; Lleida), on els catalans són derrotats i el seu comte capturat i tancat 5 dies al castell de Tamarit (Llitera; Osca) fins a pagar al Cid un important rescat (qui el paga és l'emir de Lleida).

Mor Yusuf al-Mutamin ibn Ahmad ibn Sulayman ibn Hud i el  succeeix el seu fill Ahmad II al-Mustain com emir de Saragossa (1085-1110), últim dels Banu Hud.

Neix Jehuda ha -Levi

Acord de col·laboració contra enemics comuns i govern interior entre els comtes Hug II d'Empúries i Guislabert II de Rosselló.

Es signa una aliança per desposseir Berenguer Ramon II per l'assassinat del seu germà, entre el comte de Cerdanya Guillem Ramon, la seva esposa Sança de Barcelona, ​​el vescomte de Cardona Ramon Folc I, el bisbe d'Osona Berenguer Sunifred i els nobles Bernat Guillem de Queralt, Ramon de Montcada, Gelabert Udalard , fill del vescomte de Barcelona, Guillem Bernat d'Òdena i altres, que no aconseguiran els seus objectius: en l'acord Guillem Ramon es compromet a atreure a l'aliança als comtes d'Urgell i Castella .

Aprofitant la caiguda del rei de Toledo, el rei de Sevilla comença a controlar la part S d'aquell regne (actual provínciae Ciutat Real i part de la de Toledo).

 Ibrahim ibn Said al-Sahli i el seu fill (Muhammad) construeixen a València el globus celeste conservat al Museu di  Storia della Scienza de Florència

Mor el geògraf  d'Almeria Ahmad ibn Umar al Udhri.26 de gener de 1085

A la Taifa de Saragossa, Al-Musta'in es casa amb la filla d'Abu Bakr de València, a la qual van assistir els reis taifas del-Ándalus i, amb tota probabilitat, davant la presència del Cid Campeador.

Casament d'Abu Bakr Muhammad ibn Abd al-Aziz ibn Al-Mansur ibn Abi Amir, sobirà de València i la filla de Jafar Ahmad ibn Al-Mutamin ibn Hud, de Saragossa


28 de gener de 1085

Sanxo Ramírez dóna a l'abadia de Leyre (San Salvador) les propietats i els monestirs de Igal, Urdaspal (Sant Salvador) i Roncal (Sant Martí) (Navarra)


1 d'abril de 1085 - Mor Shenzong, emperador xinès.

12 d'abril de 1085  - Mor Berta de Blois duquesa de Bretanya i comytessa del Maine


27 d'abril de 1085 -  Pere comte de Maugui es reconeix vassall del papa

29 d'abril de 1085 - Concili de Mayence que confirma la destitució del pap Gregori VII en presència dels enviats de l'antipapa Climent III

Maig de 1085- Uthman ibn Abi-Bakr succeeix al seu pare en la taifa valenciana.

24 maig 1085 - El Rei Alfons VI de Castella i Lleó entra a la ciutat de Toledo, després d'un llarg setge, ocupant la ciutat que havent estat cort dels reis gots, va estar durant 373 anys en poder dels àrabs.

Mor Gregori VII, papa

25 de maig de 1085 -  Mor Gregori VII papa .Victor III és el seu successor.

25 de maig de 1085 - Alfons VI conquesta Toledo, capital històrica dels visigots  i d'un dels regnes taifes més extensos , entrant a la ciutat per la Porta Vella de Bisagra: en els capítols per al lliurament de la ciutat s'estableix el respecte als drets de la població islàmica i al seu rei, Al-Qadir, se li concedeixen les terres de Huete (Conca), i també aUclés però mantenint-hi una guarnició castellana

Descobriment del Crist de la Llum a la mesquita de Bab al Mardum (Porta Tapiada) de Toledo

E
l rei destronat de Toledo, Al-Qadir i la seva filla es refugien en el castell de Guadamur (Toledo).4 de juny de 1085- Mor  Abu Bakr Muhammad ibn Abd al-Aziz ibn Al-Mansur ibn Abi Amir, sobirà de València. El succeeix dia 6,  Abu Amir Utman ibn Abu Bakr Muhammad ibn Abd al-Aziz

15 de juny de 1085 - Vratislau II esdevé rei de Bohèmia

23 de juny de 1085 - Álvaro Fáñez conquesta Horce

24 de juny de 1085 - Álvaro Fáñez conquesta Guadalajara, on l'alcàsser passa a ser propietat de la Corona de Castella

17 de juliol de 1085 - Mor Robert d`Hauteville o Robert Guiscard duc d'Apúlia i Calàbria a Cefalònia. Els normands alcen el setge i deixen Durazzo

Setembre de 1085 - Roger Borsa esdevé duc d'Apúlia i de Calàbria.

23 d'octubre de 1085 - Derrota cristiana a Sagrajas contra els almoràvits

9 de novembre de 1085 - Es descobreix a la muralla exterior de Madrid la imatge de la Mare de Déu de l'Almudena

25 de novembre de 1085 - Alfons VI concedeix uns furs a la població d'Avilés (Astúries), existent des de temps romans, que la converteixen en vila de realengo  i també a  Sahagún (Lleó)  que propicien el creixement d'aquesta nova vila en detriment de Cea (fins aleshores centre laic de la zona), però atorguen poder sobre ella a l'abat del monestir de Sant Benet (, que només dependrà de la Santa Seu

25 de desembre de 1085 - Guillem el Conqueridor encarrega el recens del llibre del judici final