Primera menció del castell de Sant Guim de la Plana, quan aquesta població forma part del terme del castell de Llor i marca el límit amb el castell del Far (els 3 a la Segarra; Lleida).


Primera
menció de Renau (Tarragonès; Tarragona); propietat de la família Montoliu, encara que Guillem de Claramunt posseeix certs drets.
   

Un grup d'eremites s'estableix a l'ermita de Santa Maria de Montsant (munic. La Morera de Montsant; Priorat; Tarragona).
 
Primera
menció de l'església de Santa Maria de l'Aldea (Baix Ebre; Tarragona).
   Els musulmans reconquesten Alcàsser do Sal (Portugal) (1161-1189).
   
Ferran II atorga fur propi a Ledesma (Salamanca) i la converteix en un senyoriu real de Vila i Terra de què depenen 161 pobles i llogarets.
   
Batres (Madrid) queda incorporada a la Terra i Comunitat Segoviana i al sexmo del real de Manzanares (Madrid).
   

El jueu toledà Abraham ibn Daud, anomenat Rabad I, escriu el seu "Sefer ha-Kabbalah" (Llibre de la Tradició), on defensa el judaisme rabínic i que també és una crònica dels jueus a la península Ibèrica.
   

Per aquestes dates Sanxo VI de Navarra funda oficialment Treviño (Burgos).
  
 
S'instal·la una segona  comunitat cistercenca a Fitero (Navarra), també procedent de Escaladieu (Gascunya), el abat és Guillermo: Sant Raimon intenta recuperar-la amb el suport d'Alfons VIII, però no ho aconseguirà i morirà exiliat a la seva senyoriu de Ciruelos (Toledo ) en 1163.
   

 Ibn Hamushk, en un cop de mà nocturn en què compta amb l'ajuda de jueus i mossàrabs de la ciutat, aconsegueix introduir un contingent a Granada i apoderar-se'n, i la guarnició almohade assetjada en l'alcassaba vella (al Albaicín) ( may) i per expulsar-Ibn Mardanish envia un exèrcit dirigit per Álvaro Rodríguez "el Calb", (altres en diuen Pedro García de Lacion) nét d'Álvar Fáñez, i la host de dos fills del comte d'Urgell, que derroten al Prat del Son a l'exèrcit auxiliar almohade vingut en ajuda al comandament de dos fills del califa.
   

El califa Abd al-Mumin desembarca a Gibraltar, on resideix dos mesos d'hivern (1161-1162) per organitzar la construcció d'una gran fortalesa i des d'on envia tropes contra Ibn Mardanish, que acaba de incursionar amb mercenaris cristians en terres de Jaén i contra Ibn Hamushk, recuperant Écija i Carmona (Sevilla).

Mor Magnus Henrikssen, rei de Suècia

Mor Roger IV , duc d'Apúlia i Calàbria


7 de gener de 1611-  Mor Gregorius Dagsson, aliat del rei de Noruega

3 de febrer de 1161 - Mor Inge Iª de Noruega, rei

13 de febrer de 1168- Ferran II reconstrueix i repobla majoritàriament amb gallecs Ciutat Rodrigo (Salamanca), destruïda pels musulmans, i per donar-li importància i que serveixi de baluard enfront d'ells acorda amb l'arquebisbe de Santiago convertir-la en seu episcopal , com a hereva de la desapareguda Caliabria (a Portugal), encara que el primer bisbe no nomenarà fins 1168.

11 d'abril de 1161  (o dia 18) - Mor Teobald de Bec, arquebisbe de Canterbury

2 de juny de 1161- Neix Costanza di Penthievre, duquessa de Bretanya

14 de juny de 1161- Mor Song Qinzong, emperador xinès

11 de setembre de 1161- Mor Melisenda, reina de Jerusalem

17 de novembre de 1161- Riquilda de Polònia, vídua d'Alfons VII, contreu segones núpcies, amb Ramon Berenguer III de Provença .