Any 1176

   
Creació de l'Ordre de Évora  a Portugal.
  
Celebració de Corts al castell de Benavente (Zamora), avui Parador de Turisme.
   
Monjos premonstratesos funden el monestir de Santa Creu de la Zarza o de Ribas, a Ribas de Campos (Palència).
   
Aliança entre lleonesos i castellans contra els almohades: els lleonesos llancen una campanya de saqueig que arriba fins Jerez dels Cavallers (Badajoz).
   
Alfonso VIII dona la vila de Castrillo de Villavega (Palencia) a Pedro d'Àries, prior de l'Ordre de Sant Joan de Jerusalem, i el castell de Cogolludo (Guadalajara) a l'Ordre de Calatrava, que el millora i s'emmuralla la vila.
   
Pelayo Pérez dóna la vila d'Humanes (Madrid) a l'Ordre de Sant Joan de Jerusalem (o de l'Hospital), sota certes condicions, però aquesta no l'ocuparà.

Primera  menció del monestir de Buenafuente del Sistal (Guadalajara): el senyor de Molina, Pedro de Lara, li dóna les salines d'Anquela.
   
Els musulmans de Conca, Alarcón i Moya (primera menció documental d'aquesta plaça islàmica) ataquen les places cristianes d'Huete i Uclés (Conca) trencant els pactes,: roben i talen la zona, però no aconsegueixen prendre el castell d'Uclés ni el de Alharilla (municipi de Fuentidueña de Tajo, Madrid), defensats pels freires de l'Ordre de Santiago. Com a conseqüència, Alfonso VIII convoca la seva host i als seus aliats.
   
Monjos cistercencs funden el monestir de Sta. Mª de Iranzu (Navarra).
   
El bisbe Martín passa a denominar-se "bisbe de Segóbriga i de la cadira de Albarracín" (1176-1212), en aplicar la recentment coneguda divisió episcopal de Wamba (o Hitación de Wamba, un document avui considerat fals per molts investigadors), a la que per una similitud fonètica i per interès de l'arquebisbe de Toledo que vol estendre la seva autoritat al màxim possible s'assumeix que Segóbriga (Conca) (les ubicació es desconeix en aquesta època) és Sogorb (Castelló) i que la zona d'Albarracín suposadament hauria pertangut a aquesta diòcesi (depenent de la Cartaginense, és a dir, de Toledo) i no a la de Arcávica (depenent de la Cesaraugustana, és a dir, de Saragossa). El conflicte per tot aquest embolic durarà moltes dècades.

Alfons II converteix Terol en vila reial (ciutat des de 1347), li atorga un gran alfoz (terme) i furs (oct).
  
 Espanyol de Castellot concedeix a l'obra de Sant Salvador i Sant Valeri de Saragossa dues terceres parts de la seva senyoria sobre el lloc de Nocito o Noched (avui despoblat entre Montoro i Aliaga; Terol): primera menció de Villarluengo (Terol).
   
Per aquestes dates se celebra les noces d'Ermengol, hereu del comtat d'Urgell (futur Ermengol VIII) amb la castellana Sança Núñez de Lara (filla del comte Nuño Pérez de Lara i de la seva esposa Teresa Fernández de Trava), que li donarà la seva única hereva.
   
Alfons II és el propietari del castell de la Manresana, a Sant Ramon (Segarra; Lleida).
 
Primera  menció del castell de Riquer, a Montmaneu (Anoia, Barcelona).
  
Els templers adquireixen la baronia de Vallmoll (Alt Camp; Tarragona) fins al pagament d'un deute.
   
Es produeix un nou intent de poblar el Mº de Santa Maria de Montsant (municipi de La Morera de Montsant; Priorat; Tarragona) per part d'eremites procedents de Cérvoles (Garrigues; Lleida).
   
Alfons II dona al Monestir de Poblet la fortalesa del Puig de Ceba (avui El Puig; València) per quan es conquisti (febrer).
18 d'abril de 1176

Mor Galdino Valvassi della Sala, bisbe milanès

Alfons II i Ramon V de Tolosa signen la pau de Tarascó en una illa entre Bellcaire i Tarascó: a canvi de 31.000 marcs de plata, el tolosà cedeix els seus drets sobre els comtats de Provença, Gavaldà i Carladés

20 d'abril de 1176 - Mor Richard FitzGilbert de Clare1 dit Strongbow, segon comte de Pembroke

13 de maig de 1176

Mor Mateu I de Lorena, aristòcrata francès (n. 1119).

22 de maig de 1176

Dos membres de la secta dels Assassins, intenten matar Saladí durant el setge d'Alep

29 de maig de 1176

A Itàlia es lliura la batalla de Legnano entre l'emperador Frederic I Barba-roja i la Lliga Lombarda, en la que es frena l'hegemonització imperial de municipis.25 d'agost de 1176 - Les tropes castellanes tornen a entrar a Navarra i conquisten el castell de LeGuin, que defensava el corredor que des Lumbier fins Aoiz donava accés a Pamplona, ​​però els reis de Navarra i de Castella es reuneixen entre Nájera i Logronyo i accepten sotmetre les seves disputes territorials a l'arbitri del prestigiós Enric II d'Anglaterra (sogre del castellà) i una treva de 7 anys.

10 de desembre de 1176 -  Estefania Ramírez, vídua del comte Ponce de Minerva, dóna a l'Ordre del Císter la vila i palau de Carrizo (Lleó) per fundar-hi el monestir de monges bernardas de Santa Maria , que en realitat ja s'està construint i donarà lloc a l'actual Carrizo de la Ribera al traslladar aquí tots els pobladors del proper poble de Villar de les Olles (situat on es troba l'Ermita de Villar): la comtessa residirà en ell fins a la seva mort en 1183.

endavant