Aprofitant la seva aliança amb castellans i aragonesos contra el regne de Lleó, Sanxo I de Portugal envia tropes que entren a Tuy i a Pontevedra (1197-1199).
   
Es reprenen les hostilitats entre els regnes de Lleó i Castella (abril) i Alfonso IX aconsegueix recuperar el Castro dels Jueus (el barri de Puente Castro, suburbi de Lleó), però ha replegar-se davant les forces d'Aragó i de Castella (que acaba de signar una treva amb els almohades).
   
La feble posició d'Alfons IX i una carta d' Elionor d'Anglaterra, reina de Castella, proposant intercedir davant el seu marit Alfonso VIII si accepta les noces amb la seva primogènita Berenguela (que ja no és l'hereva per haver nascut a 1189 el seu germà Ferran) porten a un tractat de pau entre Castella i Lleó (oct) pel qual Alfons VIII torna tot el ocupat en el Regne de Lleó com a dot de la seva filla, llevat dels castells del Carpio i Monreal (usats per controlar la frontera i retornats en 1213 ) i Alfons IX contreu matrimoni amb la seva neboda 2ª Berenguela (1197-1204), a la qual regala les poques places castellanes encara ocupades per ell. El casament se celebra a Santa Maria l'Antiga de Valladolid (desembre) amb l'autorització de Celestí III, però el següent papa, Innocenci III (elegit el 8 gen 1198),declara la seva nul·litat canònica pel grau (3r) de parentiu dels cònjuges i la seva resistència a separar provocarà que el mateix posi en dubte al regne de Lleó i excomulgue al seu rei.

 Alfons VIII reconquesta Plasència (Càceres) als almohades, que prossegueixen la seva campanya i ataquen Guadalajara, Alcalá de Henares i Madrid, on són rebutjats per la defensa al comandament del alferes real Diego López d'Haro. També fracassen en el seu atac a Uclés (Conca).
   
Comença la construcció de la catedral de Conca, única mostra a Espanya del gòtic anglonormand.
   
Guillermo González apareix com tinent de les fortaleses d'Aguilar del Rio Alhama, Cervera, Calahorra, Vall d'Arnedo (La Rioja), Ágreda (Sòria) i Sant Pere (Soria?).
   
Pere II crea els òrgans de govern de Perpinyà (5 cònsols) i Lleida (4 cònsols).
 
Primera  menció del castell de Vinfaro (munic. Alfés; Segrià; Lleida), del qual queden poques restes.
   
L'abat de Sant Benet, a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà; Girona) dóna el castell d'Aro a Castell d'Aro (Baix Empordà; Girona) a Guerau de Lledó.
   
L'abat de Sant Cugat (Vallès Occidental, Barcelona) atorga a 12 famílies la terra i carta de població de Moja (Alt Penedès, Barcelona) (la torre va rebre en herència a 1010).
   
Donació testamentària de Guillem de la Granada al seu nebot Berenguer de Castellet dels castells de Ferran, a Tarragona i La Granada (Alt Penedès, Barcelona).
   
Albert de Castellvell cedeix la meitat dels delmes i termes de Falset (Priorat; Tarragona) a l'arquebisbe de Tarragona
   
Albert de Castellvell retorna el terme de Colldejou al monestir d'Escornalbou (tots dos al Baix Camp; Tarragona) i per tant queda sota el senyoriu de l'arquebisbe de Tarragona.
   
Yacub Almanzor (Abu Yusuf Yaqub Al-Mansur) acaba la Gran Mesquita de Sevilla, coronant-la amb un minaret (avui La Giralda) amb una bola de bronze daurat d'extraordinari mida, que obliga a enderrocar part de la porta del muetzí de la muralla de la ciutat, per poder introduir i s'instal·la en la seva nova residència del castell d'Aznalfarache (Sevilla) (19 ag) per passar la resta de l'estiu, on rep una audiència poètica i presència una desfilada militar.
Any 1197-Abu 'Abd Allah Muhammad b. Khalaf b. 'Ubayd Allah al-Ma'afiri al Murdajnuh al-Bunyuli, d'orígen valencià, exerceix d'ensenyant a Mallorca.

23 de febrer de 1197 - Pere II d'Aragó acorda una carta de llibertats per als habitants de Perpinyà

29 de març de 1197 - Mor Guillaume Tempier, bisbe de Poitiers

28 d'abril de 1197 -Mor Rhys ap Gruffydd rei del Deheubarth (Gal·les)

2 de maig de 1197 - Neix Gwilym Brewys (William de Braose), senyor d'Abergavenny i Builth.

22 de juny de 1197 - Vladislau Jindrich esdevé duc de Bohèmia

10 de setembre de 1197 - Mor Henry II de Champagne en caure d'una finestra a Acre

22 de setembre de 1197 - Arribada de les primeres tropes alemanyes a Acre dirigides per el duc de Brabant

28 de setembre de 1197 - Mor Enric VI, emperador a Messina

23 d'octubre de 1197 - Els creuats alemanys conquesten Sidó i Beyruth

26 d'octubre de 1197 - Ricard Cor de Lleó construeix  Château- Gaillard a Andelys

11 de novembre de 1197- Fundació de la Lliga Toscana aprop de San Miniato

13 de novembre de 1197 - Mor Homobono Tucengui, mercader de Cremona

26 de novembre de 1197 - Els creuats alemanys posen setge a Toron

6 de desembre de 1197 - Acord entre Vladislau Jindrich i el seu germà Ottokar Premysl, pel qual Ottokar obté Bohèmia i Vladislau,  Moràvia

17 de desembre de 1197 - Alfons IX es casa amb la seva neboda 2ª Berenguela

endavant