Arc d'accès a l'alcàsser de l'Almudaina

 

           Any 1228

Any 1228-Abu-Zakariyya Yahya (I) ibn Abd-al-Wàhid governador de Gabés enderroca el seu germà Abu Muhammad Abd Allah ben Abd al-Wahid, governador almohade d'Ifriquiya (Tunísia), fill de Abou-Mohamed i és el cap de la dinastia hàfsida.

Any 1228- Abehamet Luixifi Iafra tenia l'alqueria Raal a l'actual Son Sardina (abans Sant Llorenç).

Any 1228- Mor Abu Muhammad 'Abd Allah ibn Husayn ibn 'Ashir al-Yabisi , poeta eivissenc.

Any 1228- Revolta d' Ibn Hud al-Djudzaní contra els almohades, que es fa amb el control de Múrcia i l'adhesió d'Alzira, Oriola, Dènia, Gandia i Xàtiva.


25 d' abril de 1228

Neix Conrado IV, rei dels romans, de Jerusalem i de Sicília.

Mor Guido Pierleone, bisbe

Proposta de la conquesta en el sopar de Pere Martell.

 

5 de maig de 1228 - Mor Iolanda de Brienne, reina de Jerusalem

9 de juny de 1228 - Mor Reginald de Braose a Brecon (Wales)

14 juny 1228

Muhammad Yusuf Hud al-Yudami pren el títol d'emir dels musulmans amb el sobrenom d'al-Mutawakkil Alà Allah, governant Múrcia, Còrdova, Sevilla, Granada, Màlaga i Almeria.


17 de novembre de 1228- Pere Martell convida a sopar als nobles a Tarragona i parlen sobre la conquesta de Mallorca.  Al sopar hi participen Jaume I d'Aragó,  Pere Martell , Nunó Sanç, Guillem II de Montcada, Hug IV d'Empúries, Guerau VI de Cervelló, Ramon Alemany Cervelló de Querol, Guillem de Claramunt i Bernat de Santa Eugènia de Berga.

Any 1228-Jaume I promet a l' abat de Poblet la creació d' un monestir cistercenc després de conquerir Mallorca.

28 d'octubre de 1228 - Contracte de concubinat entre Jaume I i Aurembiaix d'Urgell.

23 de desembre de 1228- Les Corts a Barcelona aproven la conquesta  de Mallorca.

Es comprometen 720 cavallers per a la conquesta de Mallorca. El rei Jaume I aporta 200 cavallers . El bisbe de Barcelona, Berenguer de Palou, i el de Girona, Guillem de Cabanelles, aporten 100 cavallers cadascun. Guillem de Torrella, nebot del bisbe de Girona té el comandament de 30 cavalls.

Aspareg de la Barca, arquebisbe de Tarragona, es compromet a aportar 100 cavallers i 1000 llancers. El vescomte de Bearn i el comte de Rosselló n'aporten 100.

Bernat de Santaeugènia aporta 20 cavalls i 10 el seu germà Guillem de Montgrí: Ramon de Montcada, Ramon Alamany, i el comte d'Empúries aporten 30 cavallers cadascun. Després de la conquesta, Bernat de Santaeugènia obtindrà 154 cavalleries.
endavant