Santa Clara: Mateu López (1561)

Any 1561-Derrota sarraïna a Sóller.


Any 1561-Carta nàutica de Mateu Pruners.

5  d'abril de 1561- L'apotecari Nicolau Crespí deu al mariner Pere Joan Ferrer 80 lliures i 15 sous per la compra i transport de 18 lliures de sucre (ARM, P, S-71, f 37v),

6 de maig de 1561-Els Jurats d'Eivissa avisen al Virrei de Mallorca, Guillem de Rocafull, que l’armada de Kilig-Ali, Capità Paixà de Tunísia, més conegut per Occhialí, acabava d’arribar al port d’aquella ciutat.

11 de maig de 1561-Fondeja al mar de Sóller una esquadra de vaixells corsaris comandats per Uly Alí. Els canons de la fortalesa de Sa Torre obliguen a les naus sarraïnes a la retirada i a desembarcar a Ses Puntes. Dos grups de sarraïns entren a Sóller, uns pels carrers de Victòria i ca les Ànimes, i altres pel Pont d’en Barona. Els sollerics i solleriques es defensen a les ordres del Capità Joan Angelats, el sergent Antoni Soler, i juntament amb les tropes de reforç de Bunyola, Santa Maria i Alaró formades per 111 homes derroten els invasors en el Camp de s’Oca, perseguint-los per el Puig d’en Muntaner , per Son Avinyona, fins a Ses Puntes, tot i que els de Bunyola comandats per Ignasi Garcia de Son Nasi arriben tard i quan ja nosón necessaris,  per haver-se aturat en el Coll de Sóller a menjar cireres de Can Topa i Can Flè. En els combats moren 300 turcs. Més tard es lliura un combat entra s'Abeurada i Son Avinyona on el segon grup invasor és vençut.

24 d’agost de 1561-Establiment dels jesuïtes a Monti-sion.

25 d'agost de 1561- Aina de Saxònia filla de l'elector Maurici es casa amb Guillem, príncep d'Orange-Nassau.

19 de desembre de 1561- Arriba a Sóller el nou bisbe Diego de Arnedo.


endavant