Any 1886


Any 1886-Espanya aboleix l'esclavisme a Cuba.

Any 1886-Assumpció de la Verge de la façana principal de la Seu, obra de Lluis Font Martorell, membre de la família que administrava la "Fonda del Vapor" en el carrer de Can Veri, cantonada amb la placeta del Rosari.

Any 1886- El valencià Jacint Cervera Cervera, absolutista carlista que es negà a jurar la Constitució l'any 1869,  és el nou bisbe de Mallorca.

15 de gener de 1886-A conseqüència del temporal s'ha refugiat en el port de Palma el vapor correu "Nuevo Mahonés".

2 de març de 1886 - Dimiteix el batle d'Andratx Pere Ferrer Pujol i el substitueix Antoni Lladó Pujol.

18 de març de 1886 - En el Mercat d'Inca la quartera de blat es ven a 18 pessetes, la quartera de faves per cuinar a 16,05 pessetes, la de ciurons a 22 pessetes.

21 de març de 1886- La Veu de la Comarca (Valls) explica que a Mallorca hi ha 500 pilots de vaixell que no tenen feina, 300 dels quals no disposen de recursos per a viure.

10 d'abril de 1886 - El bolletí de la societat arqueològica lul·liana informa que fa pocs dies s'ha enfonsat la bòveda de l'antic convent de Jesús.

27 d'abril de 1886 - Col·locació de la primera pedra del temple de sant Felip Neri de Porreres.

Maig de 1886-Col·locació de les creus que rematen les torres majors de la Seu.

10 de maig de 1886- " En las viviendas de la clase pobre y aun de la medianamente acomodada, por regla general, faltal a necesaria cantidad de aire respirable, y aun este se halla inficionado por los miasmas deletéreos que continuamente exhalan las letrinas, pozos ciegos y cloacas".

"Hemos visto autorizar la construcción de viviendas en sitios céntricos y sobre solares que median menos de treinta metros cuadrados."

"Entre muchos ejemplos, que, en corroboración de nuestras aserciones podriamos citar, tan solo mencionaremos el de cierto deposito cuya toma de agua de la acequia de la ciudad, atravesaba el osarlo de uno de los conventos derribados. Ciertamente no todos tendrían nuestro desenfado en estampar con términos tan mondos semejantes hechos; pero, en el terreno de los mismos, consideramos necedad el disfrazarlos. Descúbranse todas las llagas, a pesar de su repagnante
asquerosidad, y sera mas fácil y radical su curación."

(BSAL)

10 de maig de 1886 - El Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana denuncia que l'aigua que es consumeix a Palma és verinosa.

6 de setembre de 1886 - Enfrontaments de margalidans i murers a les festes de la Beata.

7 de setembre de 1886 - Es fa sentir la crisi amb el tancament de fàbriques a Mallorca. Algunes com "La Industria Mallorquina" treballen de tres a quatre dies per setmana amb rebaixa de jornals als operaris (La Verdad-Tortosa).

19 de setembre de 1886 - El governador reprimeix els enfrontaments de murers i margalidans amb la detenció del batle de Muro i 50 murers més.

17 d'octubre de 1886 -L'arxiduc Lluís Salvador compra per

25 d'octubre de 1886-Mor Joan Sureda Villalonga, dirigent empresarial de banca, salineres, transport marítim i ferrocarrils, a Binissalem.

6 de novembre de 1886 - Felanitx obté el títol de ciutat.

8 de novembre de 1886 - Naufragi de la pollacra-goleta Belisario a prop de Porto Colom a causa de la tempesta i del llaüt "Anuta" a Porto Petro..

2 de desembre de 1886 - Plou a Palma


endavant