El Comunista Balear
31 de gener de 1922
31 de gener de 1922

    Any 1922Any 1922- Miquel Beltran Planas, republicà federal, primer president del Constància d'Inca.

   
Any 1922- Fundació del Banc de sa Pobla  per Ignasi Planes Serra, Joan Planes Serra, Pere Serra Simó,
Jaume Reinés Crespí, i Pere Ignasi Crespí Socies.
   
Any 1922- Antoni Bauzà , comunista, secretari general del Sindicat Únic de la Construcció és condemnat a presó per haver escrit un article contra la guerra de Marroc.

   
Any 1922- Mor Cosme Salvà, militant de la CNT.                                               Cervantes i Col·legi Notarial
Any 1922-Fundació del Col·legi Cervantes per Andreu Crespí i Francesc de Sales Aguiló.
   
Any 1922- Simó Fullana Font  és el nou secretari general de la Federació de Societats Obreres.

Any 1922 - Una inspecció fiscal constata que Vicenç Enseñat Enseñat, fabricant tèxtil d'Inca disposa de 100 telers de teles cotó i una màquina de parar tot i que només declara per 28.
   
Gener de 1922- Els picapedrers comunistes i cenetistes conflueixen en la constitució d'un nou sindicat únic federat a la CNT.

   
Febrer de 1922- Congrés de la Federació Local de la Casa del Poble. El Sindicat de fusters proposa l'adhesió de la Federació a la CNT, l'expulsió de les entitats polítiques de la Casa del Poble, i el rebuig a la donació de Joan March relativa a la Casa del Poble si no es canviava l'escriptura. Els socialistes s'oposen a la convocatòria del Congrés i defensen la presència del partit a la Casa del poble com consta en l'escriptura.

   
5 de febrer de 1922- Els socialistes, després de donar suport pràctic als liberals de Joan March perden la representació a Palma. Obtenen 2 regidors a Manacor, Alaró i Santa Eugènia, i 1 a Binissalem, Esporles, Inca i Llucmajor.

23 de febrer de 1922 - Mor Benet Pons Fàbregues, comissari de Belles Arts de les Balears.

23 de febrer de 1922 - Primera pedra de La Porciúncula.

2 de març de 1922 - Jaume Domènech substitueix Joan Estelrich Artigues en la direció del Diari de Joan March "El Dia".
   
21 de març de 1922- El sindicat de paletes vota una delegació mixta al Congrés  de favorables a les propostes d'adhesió a la CNT , i de contraris a la mateixa.

24 de març de 1922 - Joan Alcover Maspons és nomenat Comissari regi de Belles Arts de les Balears.
   
Març de 1922-La junta directiva del Sindicat de la Fusta, de majoria comunista i cenetista, obligada a dimitir.

   
Març de 1922- Els metal·lúrgics en vaga tornen al treball.

   
Abril de 1922-Restabliment de les garanties constitucionals a Espanya.


javier millan astray
   
22 d'abril de 1922-Javier Millán García de Vargas, governador civil.

   
Maig de 1922- Es celebra el Congrés extraordinari de la Federació Local de Societats Obreres de la Casa del Poble. El comitè central format per majoria comunista amb suport anarco-sindicalista és destituït, i els seus partidaris, fusters, metal·lúrgics, oficis diversos i xocolaters es retiren del Congrés. S'imposa una direcció socialista formada per Llorenç Bisbal, Jaume Garcia, Josep Romualdo, Simó Fullana, Julià Ferretjans i Joan Mulet, pròxima a Joan March. La casa del Poble segueix dominada per un patronat format per socialistes que la controlen política i administrativament.

   
15 de maig de 1922- Sebastián Alcover Bennássar, feixista campaneter, s'afilia al Partido Nacionalista Español.

   
16 de juliol de 1922-Mor Antoni Rotten Gual.

   
16 de juliol de 1922- Pren possessió del càrrec el nou governador civil Javier Millán.


Salvador Seguí
   
Setembre de 1922-Salvador Seguí, el Noi del Sucre, (CNT) a Mallorca.

   
Setembre de 1922-Congrés de la Federació Local de Societats Obreres de la Casa del Poble, dominada absolutament pels sindicalistes socialistes partidaris de Joan March. Hi participen  21 delegats que representaven 11 societats i 1.342 afiliats. Es decideix la afiliació a UGT i a la Internacional Sindical d'Amsterdam. Llorenç Bisbal segueix en el càrrec de president.

   
5 d'octubre de 1922- Institució dels comitès paritaris amb igual representació obrera i patronal, per a la solució dels conflictes.

   
22 d'octubre de 1922- Constitució de la Confederació Regional del Treball de Balears, que representa a 1.113 afiliats. Miquel Rigo,  secretari general.


27 d' octubre de 1922 - El primer ministre Luigi Facta prepara un decret del rei Vittorio Emanuele III en el qual es declara l'estat de setge

29 d'octubre 1922 - Per invitació del rei, Mussolini viatja a Roma. A Milà els feixistes ataquen i destrueixen  la seu d'Avanti

30 d'octubre de 1922- Mussolini és a Roma, on el rei li demana que formi un govern. Es permet als esquadrons feixistes entrar a la capital sense ser molestats ni per l'exèrcit , ni per  la policia.

31 d'octubre de 1922 -  El rei  Vittorio Emanuele III aprova la creació d'un govern d'àmples aliances encapçalades de Mussolini i els feixistes Alberto De Stefani (Finances), John Giuriati (terres rescatades) i Aldo Oviglio (economia), els nacionalistes Luigi Federzoni (colònies), el  filòsof pro-feixista Giovanni Gentile (educació), el conservador José De Capitani de Arzago (agricultura),  Giolitti Teófilo Rossi,  lliberal (agricultura), els demòcrates moderats Giovanni Antonio Colonna di Cesaro (ingressos) i Gabriel Carnazza (obres públiques), VincenzoTangorra (tresor) i Stefano Cavazzoni (treball), i pels militars Armando Diaz (guerra) i Paolo Emilio Thaon de Revel . Mussolini assumeix personalment els ministeris de l'Interior i d'Afers Exteriors.


   
Novembre de 1922-Hilari Arlandís a Ciutat.


20 de novembre de 1922 - Conferència de Lausana, en la que participa Mussolini com a ministre de Relacions Exteriors. La conferència tanca el vell tema grec-turc i marca l'ascens al poder de Kemal Ataturk

   
18 a 24 de Novembre de 1922 - Llorenç Bisbal representa la Unió de Curtidors en el XV Congrés de la UGT a Madrid.

   
Desembre de 1922. Fundació del Sindicat Únic Tèxtil "Unió Obrera " a Bunyola per part de Salvador Castell Borràs, Joaquim Ferrer, Bartomeu Llinàs i Eusebi Ferrer.


10 de desembre de 1922 - Victòria a Milà dels partits governants (feixistes, nacionalistes, liberals i populars) en les eleccions locals

15 de desembre de 1922 - Per primera vegada  es convoc a el Gran Consell Feixista
Sanmartín

sanmartin herrero

23 de desembre de 1922-José Sanmartín Herrero, governador civil.

28 de desembre de 1922 - Fundació a Itàlia de la MVSN (Milícia Voluntària per a la Seguretat Nacional)

any 1830 a Mallorca ixent