Any 1932

 

Antoni Gil Julià

Abril de 1932- Casa Buades acomiada 17 treballadors i el sindicat metal·lúrgic de la UGT, dirigit per Antoni Gil Julià, Antoni Ribas, Francesc Tomàs i Gabriel Campomar convoca una vaga a tot el Metall , al temps que planteja a la direcció la convocatòria d'una vaga contra la propera presència de Gil Robles. La direcció ugetista s'hi oposa.

Les reaccionàries i submisses dones carlines constitueixen l'agrupació de "Las Margaritas" a Mallorca.

1 d'abril de 1932-Niceto Alcalá Zamora a Mallorca.
   
2 d'abril de 1932- Federació Comunista Catalano-Balear : Projecte de tesi sobre la qüestió nacional
   
3 d'abril de 1932 - Inauguració de la Casa del Poble a Sóller, llogada amb els doblers dels afiliats i situada en el carrer de la Victòria 21.
   
24 d'abril de 1932- Discurs de José Maria Gil Robles en el Coliseu Balear.
   
2 de maig de 1932- Gabriel Buades Pons, sabater, és el secretari del Sindicat "La Justícia" d'Inca.
  
3 de maig de 1932-José Sancho Nebot, president del CD Mallorca.
   
14 de maig de 1932- Es presenta a sant Llorenç des Cardassar el "Centro Regionalista Autonomista", que aspira a la consecució del màxim d'autonomia. Els socis protectors paguen 4 pessetes anuals, i la resta 1'20 pessetes anuals; ser majors de 18 anys d'edat. El local social es troba  en el carrer de la Reina 4.La junta directiva està formada per: Joan Tous Genovard, president, Joan Jaume Ordines, vicepresident, Miquel Pont Vives, secretari, Miquel Llodrà Servera, vicesecretari, Bartomeu Llinàs Humbert, tresorer, Antoni Riera Rosselló, Rafel Mascaró Font, Antoni Sureda Galmés, Antoni Brunet Gelabert, vocals, i Pere Galmés Soler, bibliotecari. (ARM, Govern Civil, lligall 1.629, núm. 2.233)

22 de maig de 1932-Congrés constituent de la Federació Socialista Balear del PSOE, amb 28 delegats que representen 16 agrupacions i 1.139 afiliats.

29 maig 1932

Dos policies són ferits quan escorcollaven a un grup a Madrid. Es produeixen enfrontaments i resulta mort un sergent de l'Exèrcit i un matrimoni ferit.

Disparen sobre un comandant de la Guàrdia d'Assalt.

Moren dues dones, ferit un guàrdia civil i 7 ferits més a València.

Ferit un tinent de la Guàrdia Civil a València.

Mor Pascual Contursi, poeta i lletrista tanguero argentí, coautor de La cumparsita (n. 1888).


30 de maig de 1932 - La Cambra Oficial Agrària celebra la Diada anual agrària, amb discursos de Bartolomé Jaume, José Quint Zaforteza, José Moragues Monlau, Ernesto Mestre, Santiago Riba del Instituto san Isidro i Antonio Ferragut.
   
24 d'abril de 1932-Míting de Gil Robles i el marquès del Verger, Luis Zaforteza Villalonga, a la Plaça de Toros de Palma. Alguns comunistes i socialistes entren a la plaça. Es produeix una manifestació de rebuig al líder dretà  i un intent d'assalt als locals de la dreta que els rep  a trets.
   
25 d'abril de 1932-Clausura governativa del local de la Unión de Derechas.
   
3 de juny de 1932- La patronal de la construcció augmenta el jornal dels obrers del Centre de La Vileta, d'influència socialista, en una pesseta per tal d'aturar la convocatòria de vaga promoguda per la CNT.
   
8 de juny de 1932 -Onésimo Redondo és castigat a dos mesos d'arrest major per injúries a Marcelino Domingo.
   
10 de juny de 1932- Francesc Sureda Blanes , denuncia que amb motiu de les obres que es realitzen a l'Hospital Militar, es troba en perill imminent la capella gòtica del segle XIV. Que les reformes que es fan són desastroses i que creu necessari visitar l'autoritat militar corresponent per demanar-li que no es destrossi la capella.
   
15 de juny de 1932- Vaga  promoguda pel Sindicat Únic del Ram de la Construcció (CNT), amb l'oposició de la direcció de la  UGT que propaga la desactivació de la mateixa en favor del jurat mixte.  Tot i això les bases socialistes participen de la vaga convocada per comunistes i anarco-sindicalistes. El posicionament socialista contra la vaga provoca l'assalt contra la seva seu a Santa Catalina i un intent d'incendi contra el Centre Obrer de La Vileta.
   
17 de juny de 1932-Es constitueix l'Agrupació de treballadors de la Unión de derechas, dirigida per Andrés Buades Ferrer, Bartolomé Suau Colom, Juan Bosch Salvá, Miguel Negre Serra, Juan Font Mercadal entre altres.
   
20 de juny de 1932-En la direcció de la Sección Femenina de la Unión de derechas es troben Francisca Roca Waring, Pilar Solanas Cazaña, Catalina Sureda Dezcallar, Josefa Le Senne Pérez de Tudela,  Catalina Villalonga Zaforteza, Pilar Montaner Sureda
   
22 de juny de 1932 - Bernat Jofre, d'Acció Republicana,  batle de Palma amb 13 vots a favor i 23 en blanc.
   
26 de juny de 1932-Sindicats de la UGT en contra de la seva direcció es solidaritzen amb la crida que fa la CNT per tal de convocar una vaga general a Palma.
   
28 de juny de 1932-Heribert Beyer forma amb Violetta Sohm i Walter Rupp  una secció local del Partit Obrer Nacional Socialista alemany, que té la seva seu al carrer Dos de maig, 48 de Palma.
   
Juliol de 1932 - Constitució de la Societat d'Oficis Varis de Sóller, vinculada a UGT.
   
21 de juliol de 1932 - Constitució a Sóller del "sindicat" catòlic (groc), Acción Obrera, adversari de la lluita de classes i defensor del desorde social existent.
   
10 d'agost de 1932 - Sublevacio militar del general Sanjurjo a Madrid i Sevilla. El govern després del cop de Sanjurjo suspèn 114 periòdics de Madrid (ABC,La Nación..). El feixista Ramiro Ledesma Ramos és empresonat durant 20 dies.
   
1 de setembre de 1932- Comença la construcció dels dipòsits de Son Tugores per al subministrament d'aigua. Cada diposit disposa d' una capacitat de 11.000 m3. i el seu cost és de 652.601 ptes.
   
24 de setembre de 1932 - Una expedició mallorquina embarcada en la nau Ciutat de Barcelona participa a Barcelona de l'homenatge a Azaña. Una pancarta penjada en el vaixell mostra la frase: "Acció Republicana de Mallorca abraça a Catalunya al recordar la llibertat". En la seva arribada a Barcelona sonen les xeremies i en manifestació l'exepdició lliura homenatge en el monument de Rafel Casanova. En representació de l'expedició parla Sales Aguiló que demana l'ajut de Catalunya per tal d'aconseguir l'estatut d'autonomia. Sales Aguiló demana la retirada de l'article 13 de la Constitució perquè no permet la lliure federació dels territoris.
   
30 de setembre de 1932-Mor a Madrid, Antonio Conrado Contestí, marquès de la Fontsanta.
   
5 d'octubre de 1932- Inundacions a Manacor. Cauen 103 litres per m2 a Son Crespí Vell.La torrentada afecta la zona de litoral compresa entre Porto Cristo i Cala Murada, especialment al barranc de Cala Magraner on hi mor una persona.
   
16 d'octubre de 1932- Els delegats al Tretzè Congrés del PSOE, Andreu Crespí, Llorenç Bisbal i Mateu Soler, aliats dels republicans a Mallorca, voten en canvi en contra de l'aliança al congrés estatal del partit i demanen la retirada del govern.
   
Desembre de 1932- Ángel Pestaña i Bartolomé Viñas són expulsats de la CNT a l'Assemblea general del Ram de la metal·lúrgia.
   
9 de desembre de 1932 - Fundació de la Lògia Pitàgores de Palma per Jaume Valls Segura, Jacint Torrandell Escalas, Antoni Roca Alemany, Fernando Redondo Huarte, Dionisio Pastor Balsero, Antonio Guerrero Cordero, Juan Barberán Castronuño, Josep Agapito Segura Bonnín i Joan Matas Soler.
   
21 de desembre de 1932 . La Naviera Mallorquina compra a Manuel Salas Sureda el pailebot "Cala Llamp".
   
22 de desembre de 1932 - Els moniatos de Mallorca es venen a Barcelona entre 20 i 22 pessetes els 100 quilos.(Font:Espanya Federal)
   
Segons la memòria de la Cambra de Comerç durant l'any es produïren vuit vagues amb 3.670 treballadors que les seguiren.