L'any 1968 en la memòria

Foto escolar de l'any 1968 amb l'escut franquista en el segell de l'Institut (era alumne lliure). Tenia aleshores 16 anys i quan els estudiants francesos alçaven barricades a Paris jo estudiava el sisè curs de Batxiller. Els frares ens feien estudiar la doctrina social de l'Església, tot i que era obligatòria la "Formación del Espíritu Nacional". Entre els meus professors d'aquella època record el capellà del Pil·lari, Vicenç Caimari , que era  el meu professor de francès i literatura, el Pare Hernández de Sant Francesc que ens ensenyava Història d'Espanya amb un manual de Vicens Vives, el Pare Llabrés, que s'encarregava de les Ciències Naturals i el Pare Gregori Mateu que era precisament el  professor de Doctrina Social.

Tot i que viviem en plena dictadura, seguiem les notícies de la revolta francesa amb interès perquè també érem alumnes de l'Aliança Francesa i acostumàvem a llegir els diaris i revistes permesos en aquella època, com Le Figaro o el Paris Match, que no eren gens ni mica esquerrans, però així i tot eren censurats.

El turisme ens permetia accedir fàcilment a aquelles informacions que sense suposar cap punt de ruptura,  no eren sotmeses al Règim franquista, com ho eren tots els diaris d'aquells anys.

Ja sabia aleshores qui era Alain Krivine i els valors que representava, i que compartiem molts estudiants religiosos, perquè a la fi també ens educàvem per a la conquesta d'Utopia. Escoltàvem Serrat i ens va decebre que no pogués cantar en català en el festival d'Eurovisió, que va guanyar Massiel a major glòria del nacionalisme espanyol.

Aquest mateix any es fundaren les Comissions Obreres de les Illes en la clandestinitat, però la seva influència era mínima , i fins aleshores tot el que sabiem de les lluites obreres ens ho havia explicat el Pare Gori, en relació a la lluita dels obrers de Llofriu, que eren de tradició anarcosindicalista. En general els frares-professors, veien bé el sistema sindical vertical del franquisme, perquè alguns eren nostàlgics del sistema corporativista gremial que al llarg dels segles havia  engrandit les parròquies i convents, i vinculat el món de la producció a la protecció de l'església i a les seves confraries.

El franquisme no tenia per a ells la consideració de totalitarisme que tenia el seu exemple en l'Europa hitleriana, es pregava per Franco a les misses, es refugiaven franciscans de Croàcia col·laboracionistes de la dictadura feixista, i només  alguns  eren partidaris de canvis en el sistema de representació municipal, en favor d'un sistema electoral més democràtic.

Poc a poc es va produir una immersió dels frares en el món obrer. Alguns treballaven a l'hoteleria a l'estiu o fins i tot en les pedreres de marès properes a S'Arenal.

Els frares més vinculats al tradicionalisme carlí  i al regionalisme reaccionari propi dels noucentistes, impulsaven el coneixement de la llengua "vernàcula" i  començaven a fer-se sensibles a les notícies que amb contagotes expressaven la resistència basca, però la pràctica de l'autocensura era una constant diària.

Aquell any va morir assassinat l'arquitecte Josep Ferragut que era l'autor de l'església oval de La Porciúncula que tenia davant el nas quan obria la finestra de la cel·la.

La premsa de l'època en canvi era més benèvola amb el conflicte irlandès que ho va ser després amb l'arribada de la "democràcia", perquè els bons eren els catòlics del nord que amb la "democràcia" passaren a ser els amics del terroristes.

 

 

Miguel Angel Llauger Llull era regidor de l'Ajuntament franquista a Cort.

Gabriel Caffaro Lladó era diputat provincial

El pressupost de l'Exèrcit de Terra obté un increment del 21,2% en relació a l'any anterior.

Any 1968-Pau Alcover de Haro, fill de Joan Alcover i Maspons i membre fundador de l’Obra Cultural Balear, deixa en herència a L'Obra Cultural Balear la casa del poeta, tot i que no en podrà fer ús fins a la mort de la vídua de Pau Alcover, Dolors Ramis d’Ayreflor.

Aquest any es permeten els funerals en mallorquí.

L'Ajuntament de Palma encarrega fer sis canons i comprar destrals i puntes de llança per ornament del Castell de Bellver.

Aquest any Joan Camps Coll emprèn la restauració i consolidació del talaiot de Sa Cova de sa Nineta (Santa Margalida) que no va poder acabar.

Gener

Gener de 1968 - La revista Lluc, dirigida per Cristòfol Veny es publica només en català.

Gener de 1968 - Es destinen 34 milions de pessetes a la instal·lació que ha de permetre veure el segon canal de TVE.

Pressupost Municipals de l'Ajuntament de Palma per al 1968.

Ordinari 275.760.835'00 pessetes
Especial d'Urbanisme 32.413.012'00
pessetes
S.M.A.Y.A.: 57.077.000'00 pessetes
Funerària municipal:  8.990.500'00 pessetes.

La corporació municipal de Palma destina 17 milions de pessetes a l'adquisició del palau Desbrull per a les instal·lacions del Museu de Mallorca.

Es suprimeix el servei ferroviari de Palma a Felanitx.

L'andritxol Onofre Pujol Porcel és nomenat director  de l' Escola Sindical franquista.

Mor a Algaida el glosador Magí Pou Grau.

Andratx: En el Teatro Argentino tuvo lugar un acto de divulgación familiarista por la asociación de cabezas de familia.
Intervinieron como oradores D. Pedro Bosch Alemany. Presidente de la asociación de subnormales y D. Gabriel Tous Amorós, Delegado de
la Asociación de Baleares. Presidió el acto nuestro paisano el procurador en Cortes D. José Enseñat Alemany, asistiendo a tal acto unas 50 personas.(Paris-Baleares 2/1968)

2 de gener de 1968 Neix Alphonse d'Orléans Ferrara-Pignatelli,príncep d'Orléans i Ferrara-Pignatelli.

Es suspèn el servei de tren de Palma a Felanitx de manera definitiva.

Gener de 1968 -  El delegat sindical de la UGT a Mallorca Gallardo, àlies "Manolo" és cessat per la nul·la incidència i existència d'aquesta organització.

3 de gener de1968 Alexandre Dubcek substitueix Novotny al front del PC Txecoslovac.

7 de gener de1968 Surveyor 7 arriba  a la superfície llunar

16 de gener de 1968- Retirada de tropes britàniques del Golf Pèrsic.

19 de gener de 1968-Inauguració de la Pista dels Patins a Palma.

Premis Ciutat de Palma 1967:

Són presentats per Jesús Álvarez (TVE) i Manuel Santolaria en el Palau de congressos.

Els premiats són:
Novel·la:Gabriel Janer Manila.
Poesia Castellana: José A. Olivar.
Teatre: José Mª Benet i Jornet.
Poesía mallorquina : Pere Orpí Ferrer.
Periodisme: Jacinto Planas Sanmartín.
Fotografia: Andreu Negre Estarellas.
Es declaren "deserts" els premis d'Investigació, Cinematografía i Música.


19 de gener de 1968- Autorització per a l'ocupació de domini públic (BOE 32 de 6/2/1968):

De orden de esta fecha esta Dirección General, por delegación del excelentísimo señor Ministro, ha resuelto:
Autorizar a doña Francisca Rossiñol Fuster (germana de falangista alçat el 18 de juliol de 1936) la ocupación de una parcela en la zona maritimo terrestre de costa de Cala Fornells, .del término municipal de Calviá, Mallorca, con destino a la construcción de una caseta guardabotes y legalización de escaleras, con arreglo a las condiciones que se determinan en la expresada orden.
Madrid', 19 de enero de 1968.-El Director general, Fernando María Yturriaga.


Autorizar a don Miguel Sírer Garau (exregidor franquista de Capdepera, i després militant d'UM) la ocupación de una parcela. en la zona marítimo-terrestre de Cala Ratjada, del término municipal de Capdepera. Mallorca, para construcción de senderos.. solarium y embarcadero, con arreglo a las condiciones que se determinan en la expresada orden.
Madrid., 19 de enero de 1968.-El Director general, Fernando Maria Yturriaga.


30 de gener de 1968- Neix Felipe de Borbón y Grecia, príncep d' Astúries, fill de Juan Carlos I


Febrer

1 de febrer de 1968 Ciutat del Cap: el professor Christian Barnard realitza satisfactòriament el seu segon trasplantament de cor.

1 de febrer de 1968 - Mor Manuela Satorras Dameto, marquesa de Belluig. La succeeix el seu fill Luís del Forno Satorras.

8 de febrer de 1968  La família real es reuneix al complet per primera vegada en sòl espanyol amb motiu del bateig del Príncep.

Autopista de Palma a Sont San Joan: inauguració

IV Congrés del PRT (Argentina)
 

9 de febrer de 1968 Modificació de la Llei de Bases per a l' Autonomía de.Guinea Equatorial.

11 de febrer de 1968 Oviedo: se celebra el Congrés Provincial de Gitanos.

16 de febrer de 1968-Una Junta d'accionistes del Ferrocarril de Sóller decideix per 2700 vots a favor i 1.907 en contra la venda del tren a l'Estat per tal que es pugui fer una carretera.

17 de febrer de 1968 S'autoritza l'ensenyament de l'euskara en les escoles públiques de Sant Sebastià.

21 de febrer de 1968 Assassinat de l'arquitecte Josep Ferragut, autor de l'església de La Porciúncula.

24 de febrer de 1968 Vietnam del Nord: Estats Units efectua el primer bombardeig sobre el port fluvial d'Hanoi

 

Març


Març de 1968 Suharto president d´ Indonesia
Març de 1968 XII Conferència dels Gruppi Comunisti Rivoluzionari.

4 de març de 1968 Picasso dona la seva sèrie sobre Les Meninas al museu barceloní que duu el seu nom.

7 de març de 1968 Vaga general a la Fiat en defensa de les pensions.

7 de març de 1968-Vaga d'estudiants a l'Escola de Comerç . El meu cosí Salvador era un dels alumnes implicats en aquella paralització que durà una setmana.

9 de març de 1968 Aldarulls dels estudiants a Varsòvia que topen amb la policia.

14 de març de 1968 Ali Bhutto funda el Partit Popular

15 de març de 1968 Xoc entre un tren i un tractor en Santa María de l'Albereda: 26 morts i 80 ferits.

16 de març de 1968  Robert Kennedy anuncia que es presentarà a les eleccions dels Estats Units. Matança de My Lai. Nord-americans assassinen centenars de vietnamites del Sud.

Feixistes dirigits pels diputats del MSI, Carandona i Andersson ataquen la universitat romana
 

Destituíts Kudma, ministre de l´interior, i Bartuska, procurador general, per el  PC Txecoslovac
 

17 de març de 1968 Mor Mario Castelnuovo Tedesco, compositor.

21 de març de 1968-Uns 400 combatents de l'OAP, recolzats per l'exèrcit jordà, resisteixen a un atac israelià contra la seva base a Karameh, a Jordània
 

22 de març de 1968 Inici del Maig Frances. Estudiants de Nanterre ocupen alguns edificis en protesta per la detenció d´un estudiant.

 Novotny dimiteix de la presidència de la República Txecoslovaca
 

23 de març de 1968- Moren 6.400 bous arrel d'un experiment amb armes químiques a Utah.


25 de març de 1968- Destituít Aurelio Robles, president de la República de Panamà

26 de març de 1968- Serrat és substituït per Massiel en Eurovisió. Sud-àfrica presenta tres lleis de apartheid.

28 de març de 1968-Mor Dwight D. Eisenhower expresident dels EUA. Mor Iuri Gagarin, astronauta

 31de març de 1968- El president Jonhson anuncia que no es presentarà a la reelecció i la fi dels bombardejos a Vietnam.

Integració del soldanat de Sokoto a Nigèria


Abril


Abril de 1968 - Gabriel Fuster Mayans dirigeix la revista "Lluc".

1 d'abril de 1968  Les facultats de Sevilla, clausurades fins a després de Setmana Santa.

2 d'abril de 1968-Ibèria LAE posa en marxa dos vols setmanals directes de Palma a Nova York al preu de 470 dòlars per anada i tornada.

4 d'abril de 1968  Martin Luther King, capdavanter del moviment negre nord-americà, és assassinat a Memphis per un blanc que aconsegueix fugir.

6 d'abril de 1968  Massiel triomfa en el festival d'Eurovisió amb el La, la, la.

8 d'abril de 1968 Nova Constitució de la República Democràtica Alemanya.

10 d'abril de 1968 Robert Linhart (UJCml) s´oposa a que els seus militants es manifestin amb petit-burgesos
 

11 d'abril de 1968 Atemptat a Berlin Oest contra Rudi Dutschke.

20 d'abril de 1968 Fundació de les Comissions Obreres de les Illes.

23 d'abril de 1968 El COI exclou a Sud-àfrica dels Jocs Olímpics de Mèxic per la seva discriminació racial.

26 d'abril de 1968 Prova nuclear en el desert de Nevada, la de major envergadura fins a la data.


1968 "La filosofia com a arma de la revolució".- Althousser" 

 

Maig 

Maig de 68, cronologia

1 Festa del Treball. Desenes de milers de persones es manifesten des de la Bastilla.

 2 Les aules de Nanterre són ocupades.

3 La policia tanca les portes de la Sorbona i deté a més de 600 estudiants .

 4 El govern francès confia que la premsa ofegui la revolta, però tots els periòdics els comenten. Espanya tanca el lloc fronterer de La Línia de la Concepció.

 5 Quatre estudiants són condemnats a dos mesos de presó.

6 5.000 estudiants es dirigeixen a la Sorbona cridant "allibereu als nostres camarades".

7 Neix Action, periòdic de la insurrecció estudiantil, que esgota els seus 6.000 exemplars en dues hores.

8 Desfilada pacífic pel barri Llatí, que es dissol a les 21:00 H. Sembla que la revolta va en descens.

 9 Esclata una bomba entre Vitòria i Pamplona, abans del pas dels ciclistes de la Volta A Espanya.

10 Vaga general de Secundària. El Barri Llatí és un camp de batalla. A les 5:30 H. cau l'última barricada.

A Sa Pobla es paguen fins a 1000 pessetes per jornal en l'extracció de la patata primerenca.

11 Pompidou, primer ministre, parla: "El Tribunal d'apel·lació podrà, conforme a la llei, estatuir sobre les peticions d'alliberament presentades pels estudiants".

 12 Dia de repòs.

13 La Sorbona ha estat ocupada! "La imaginació al poder!" .Converses de pau a París sobre el Vietnam.

14 Miterrand dirigeix el debat de moció de censura: "Què han fet per la Universitat?".

15 Els estudiants prenen el Teatre Odeón.

 16 Obrers de la Renault ocupen la fàbrica i segresten al director.

17 La Vaga s'estén per tota França.

18 S'ocupen les drassanes del Sena i s'anuncien dos milions de vaguistes. Recital de Raimon a la Universitat de Madrid que acaba amb enfrontaments.

19 Una multitud rep a Sartre: "Creia que estàveu farts de classes magistrals". Són ja sis milions de vaguistes

20 Es raciona la gasolina i no hi ha correu, trens, avions, metre, ...  Es suspèn el festival de Cannes.

21 Els vaguistes arriben als 10 milions. Detencions a l'aula de la Novel·la.

22 Manifestació pel barri Llatí: "Tots som jueus alemanys".

23 La Sorbona decideix manifestar-se. Enfrontaments d'estudiants i els corros de seguretat.

24 Barricades a l'estació de Lió, al Barri Llatí. Mor un estudiant. De Gaulle planteja la reforma de la Universitat. Es talen més de cent trenta arbres per a les barricades. Els còctels molotov cauen sobre les comissaries.

25 Pompidou negocia amb els buròcrates sindicals un augment del 35% del salari mínim i el 10% del conjunt dels salaris.

26 El Nobel Jacques Monod intercedeix altra vegada en favor dels estudiants.

27 El Secretari General de la CGT ratifica l'acord. Alguns dels treballadors esbronquen als seus representants.

28 Dimiteix el Ministre d'Educació.

29 De Gaulle fuig de França, però torna poc després..

30 De Gaulle dissol les Corts. "Avui dissolc l'Assemblea. La República no abdicarà. El poble es recobrarà. El progrés, la independència i la pau triomfaran al costat de la llibertat". La reacció gaullista mobilitza un milió de manifestants.

30 de maig de 1968-Carlos Hurtado de Mendoza Sánchez, vice-president del Consell d'administració del Banc de Ferreries ingressa a la presó de Palma després de la suspensió de pagaments de l'entitat.

Mascaró Pasarius publica el Corpus de Toponímia de Mallorca i Prehistòria de les Illes Balears.

Aprovació de l'expedient de provincialització del Museu Saridakis, situat a Marivent.

 

 

Juny

Juny de 1968 - El cost del viatge d'anada i tornada en avió (dos vols setmanals) de Palma a Perpinyà és de 237 francs.

Juny de1968 Dissolució d'Occident, organització feixista francesa

4 de juny de1968 Tractat No Proliferació Armes Nuclears. ONU

5 de juny de1968 Assassinat Robert F. Kennedy en plena campanya electoral.


7 de juny de 1968  Txabi Etxebarrieta i Iñaki Sarasketa maten l'agent Pardines a Aduna
MorTxabier Etxebarrieta a trets d'un guàrdia civil en un control a Tolosa.

12 de juny de 1968 Es prohibeixen les manifestacions a França i es posa fora de la llei als grups d'extrema esquerra.

16 de juny de 1968 Els estudiants francesos tornen a les aules.
18 de juny de1968 López Bravo inaugura la central de Sant Joan de Déu
30 de juny de 1968 Inici del funcionament de la Central Nuclear de Zorita.

Durant el mes de juny s'han obert 31 nous hotels i altres 36 han ampliat les places de manera que en un mes s'han generat 4.319 places hoteleres a les Illes Balears.

 

Juliol


Juliol de1968 Reapareix la revista comunista, Nuestra Palabra no 1
Juliol de 1968  Máximo Alomar Josa, batle de Palma, dimiteix
Juliol de 1968 Maurice Couve de Murville,primer ministre francès
3 de juliol de 1968- Neix Ramush Haradinaj primer ministre kosovar a Glodjane.

5 de juliol de 1968 - Mor a Toledo el cardenal i procurador franquista Enrique Pla Daniel, primado de España, barceloní de naixement.

15 de juliol de 1968 Concert de Jimmy Hendrix a la sala Sargent Peppers (Gomila).

Juliol  de 1968-Dimissió del batle de Palma i militar,  Máximo Alomar Josa.

El 25 de juliol de 1968-Acte d'obertura del Museu - palau de l'Almudaina, instal·lat en el local que va ocupar l'Audiència, després dels treballs de restauració a càrrec del patrimoni Nacional. La planta baixa destinada a Museu ha estat adornada amb pintures, tapissos i altres mobles de valor artístic, entre ells un magnífic dosel procedent del Escorial i tapissos murals de la col·lecció d'Octavi August que decoren el saló del tro. 

 

Agost4 d'agost de1968 Desplegament de tropes bitàniques a Belfast i Londonderry.

9 d'agost de 1968  Gabriel Alzamora López, va prendre possessió de la batlia franquista de Palma. José Planas Montanyà és nomenat regidor delegat per a la gestió del castell de Bellver.
13 d'agost de1968 Atemptat amb bomba contra el coronell Georges Papadopoulos, que en surt indemne
20 d'agost de 1968 Primavera de Praga
20 d'agost de 1968 Carros de combat soviètics entren a Praga
21 d'agost de1968 Invasió de Txecoslovàquia per les forces del Pacte de Varsòvia
23 d'agost de 1968  Vaga general d' una hora a Txecoslovàquia en protesta per l'intervenció soviètica

25 d'agost de 1968 Detonació de la bomba d'hidrògen francesa.

26 d'agost de 1968 Actuació de Joan Manuel Serrat a la Sala Rosales de Palma.

28 d'agost de 1968-Plou a Son Serra de Marina.
30 d'agost de 1968-Divendres.Congrés Internacional de Federacions Anarquistes a Carrara.

Setembre

 

setembre de 1968 - El nou rector d'Artà  Joan Servera Riera substitueix al rector Mateu Galmés en la direcció de la revista Bellpuig.

10 de setembre de 1968 - Per al segon curs de la incipient Facultat de Filosofia i Lletres són nomenats els professors: Bartolomé Roselló Coll (Historia de los Sistemas Filosóficos ),  Alvaro Santamaria (Historia General de España), Pedro Mulet Cerdá, (Lengua y Literatura Latinas ) Juan Galmés, (Lengua y literatura Griegas), Guillermo Rosselló Bordoy (Lenagua y Literatura Árabes), Bartolomé Barceló Pons, ( Geografia General)


11 de setembre de 1968- Cessa Plàcido Álvarez Buylla, governador civil.
12 de setembre de1968 Assassinat Vittorio Giuia, obrer, pels trets policials en una manifestació a Lodé (Nuoro)
13 de setembre de 1968 Fundació del Fronte Nazionale, feixista
14 de setembre de 1968 Zond 5 : Pas per la Lluna i aterratge.

27 de setembre de 1968- Es concedeix a l'empresari del calçat Antonio Fluxà Figuerola el règim de reposició amb franquícia aranzelària per a la importació d'encurtits de vacú, caprí i cocodril per a la fabricació de calçat d'exportació.(BOE, 8/10/1968)

28 de setembre de 1968-Boda d'Íñigo Alfonso Cotoner Martos, comte de Tendilla  amb Maria del Carmen Vidal Enseñat a la Seu oficiada pel director de San Cayetano Pare Antoni Oliver C.R.

Octubre


Octubre de 1968 Cop militar d'Omar Torrijos
Octubre de 1968 Fundació de l'Unione dei Comunisti Italiani (marxisti-leninisti). Aldo Brandirali és el seu secretari.
1 d'octubre de 1968 Terratrèmol al Perú fa desaparéixer dos llogarrets.


                                                       Llegit en el periòdic "El Comunista" del MC (m-l) d'Espanya:

El 9 de Octubre en el pozo Modesta de HUNOSA, Amabílio Rodriguez fue sepultado en una rampla como consecuencia del mal entibaje realizado por culpa de la precipitación con que pretenden avanzar los ingenieros y capataces testaferros.
Todos los compañeros del minero sepultado manifestaron su intención de acudir al entierro,pero la dirección sólo estaba dispuesta a que acudiesen los de su rampla, los mineros respondieron acompañando a su camarada y no asistiendo al trabajo en toda la jornada,la empresa pretendió aplicarles una multa de 1/7 de la quincena ante lo cual los mineros del pozo se declararon en huelga y,automáticamente en solidaridad con ellos casi todos los pozos de la cuenca del Caudal.Asi empezó y se ha desarrollado una huelga que se ha sostenido durante 33 dias y que superó en varias veces el número de 3.000 mineros en huelga dados por la prensa franquista.Los mineros han hecho frente victoriosamente al empleo por parte de la patronal del lock-out,arma que desenterraron en Asturias en Agosto del 62.
El 30 de Octubre , a los 21 días de la Huelga,la HUNOSA cerró el pozo Polio "por falta de asistencia al trabajo".La empresa pretendía dejar en la calle a 412 mineros (los que habían participado en la huelga)y hacer depender del seguro de paro a otros 112 (los que no habían participado) .el 12 dé Noviembre la huelga se ha terminado imponiendo los mineros, entre otras cosas,la apertura del pozo Polio y el levan tamiento de la sanción a los mineros de la mina Baltasara.


11 d'octubre de 1968 Victor Hellín Sol és el nou governador civil de les Illes Balears i cap provincial del "Movimiento". Fulgencio Coll de San Simón, governador civil, pren possessió de la presidència de la Diputació de Biscaia.

BOE 245 de l'11 d'octubre de 1968 - Un  antic tinent d'alcalde franquista de Palma beneficiat amb terrenys de domini públic:

RESOLUCION de la Dirección General de Puertos y Señales Maritimas por la que se concede a don Salvador Llopis Lorenzón la ocupación de
terrenos de dominio público en la zona marítimo terrestre del término municlpal de Palma de Mallorca para la ampliación de una terraza.
Por Orden ministerial de esta fecha" la Dirección General de Puertos y Señales Marítimas, por delegación del excelentísimo señor Ministro de Obras Públicas, ha otorgado a don Salvador Llopis Lorenzón una concesión cuyas características son las siguientes:
Provincia; Baleares.
Término municipal de Palma Mallorca.
Superficie aproximada: 1.052,80 metros cuadrados.
Destino: Ampliación de la terraza solarium del Hotel Voramar
Plazo de realízación de las obras; Dos años.
Plazo de la concesión: Nóventa y nueve años
Canon unitario: 20 pesetas por metro cuadrado y año.
Instalaciones: Terraza sobre un muro de hormigón sumergido y que descansa sobre un macizo de hormigón en sacos de 350 kilogramos de cemento portland por metro cúbico.
Prescripdones: La zona de acceso a la vía pública tendrá ocho metros de anchura y la terraza solarium será de uso público gratuito.
Lo que se hace público para general conocimiento,
Madrid, 30 de abril de 1968-El Director general. Fernando María de Yturriaga.


5 d'octubre de1968 Revolta a Londonderry
12 d'octubre de1968  Independència de Guinea Equatorial.

17 d'octubre de 1968-Inauguració de la nova església de La Porciúncula per l'arquebisbe d'Esmirna.

19 d'octubre de 1968-El ple municipal de Palma, de la mà del batle Gabriel Alzamora aprova un manifest favorable al restabliment de la Universitat.

Col·locació de la primera pedra per a la construcció de la urbanització "Las Gaviotas" en el municipi de Muro, on s'han de construir apartaments  valorats en 180.000 pessetes.

22 d'octubre de 1968- Neix Rosario Nadal Fuster Puigdorfila.
 

Novembre


Novembre de 1968 Nixon guanya les eleccions presidencials
8 de novembre de1968  Pioneer 9 Sonda solar
9 de novembre de 1968 Jesús González Marcos, asturià, condemnat per propaganda subversiva
10 de novembre de1968 Zond 6 : Pas per la Lluna i aterratge
19 de novembre de 1968 Un cop d'estat destitueix Modibo Keita al Mali.

27 de novembre de 1968- El falangista Ramon Colombás Llull és nomenat president de la Federació Regional Balear de Patinatge.

                                            Llegit en "El Comunista", periòdic del MC (m-l) d'Espanya de Novembre:

Barcelona:se explota a discreción
Para quién guarda la cultura el Gobierno de Franco,lo pueden decir los 28.330 niños que,según declaraciones de Don Eduardo Tarragona (procurador en Cortes) viven "sin escolarizar" en la provincia de Barcelona.
Conociendo la catadura del Sr.Tarragoná (que acostumbra a pasearse por los barrios obreros de Tarrasa y Sabadell,protegido por dos grises y dándoselas de amigo del proletariado) es de suponer que se haya quedado muy corto.
El franquismo niega a los obreros todo acceso a la cultura. Los considera puras máquinas que empiezan a funcionar desde muy pronto.Los niños de menos de 14 años que soportan increíbles condiciones de superexplotación en las fábricas son innumerables.
En lo que va de año,1711 empresas de Barcelona fueron "sancionadas" por contratación de menores,arrojando el total de "sanciones" la ridicula cifra de 427.750 ptas. 0 sea,que a cada empresa le vendría correspondiendo pagar ¡menos de 300 ptas.!
Pero la cosa no para ahí.No pensemos que el listado de la explotación,después de tan farsante "multa",impide que los capitalistas sigan explotando a estos menores.Por el contrario,basta que presenten un "justificante de la edad" y un "permiso paterno". Es decir,simple cuestión de papeles,pues el miserable salario que dan,no permite al padre impedir que su hijo siga siendo superexplotado.
La legislación fascista "prohibe todo trabajo salvo el agrícola (¡!) y el familiar(¡!) a los menores de 14 y el nocturno a los de 18".Esto,sobre el papel,pues los propios leguleyos del fascismo reconocen que existe al respecto "una cierta disorecionalidad gubernativa".
Efectivamente,en España se puede explotar a discreción. Esta es la libertad para los explotadores con la que queremos acabar los comunistas.

Desembre


1 de desembre de 1968 Rafael Caldera guanya les eleccions veneçolanes

2 de desembre de 1968.- Henry Kissinger conseller de la Seguretat Nacional dels EUA.

2 de desembre de 1968- L'empresari de calçat i turisme Lorenzo Fluxá Figuerola pren possessió del càrrec de president de la Junta del Port de Palma.

Assassinats Angelo Sigona i Giuseppe Scibilia en obrir el foc les forces repressives contra una manifestació de jornalers a Avola (Siracusa)


5 de desembre de 1968 Damaso Alonso és elegit director de la Real Academia Espanyola de la Llengua
11 de desembre de 1968 Reforma constitucional colombiana.

12 de desembre de 1968-Cloenda del Tercer Festival Internacional de Música a Palma amb l'actuació d'Arthur Rubinstein.
21 de desembre de 1968 Apollo 8.-Primer vol tripulat de pas per la Lluna i tornada:Frank Borman,James Lovell i Anders.

Desembre de 1968- Aprovació pel ple de l'Ajuntament de Palma de l'ampliació de tres unitats escolars per un import de 4.135.446 pessetes, d'un total de vuit unitats en una escola que es dedicarà a Jafudà Cresques.

31 de desembre de 1968 - Palma té 206.127 habitants.

Los beneficios de los grandes banqueros españoles han pasado de 6887 millones en 1967 a 8.229 millones de pesetas en I968 y los beneficios de los grandes monopolios han pasado de 3591 millones de pesetas en 1967 a 4.227 millones de pesetas en 1968, vemos de que desaforada manera ha acelerado la congelación el aumento de beneficios y la concentración de capitales en manos de la oligarquía. (El Comunista-MC (m-l) )