endavant

Any 645- Khindasvint obliga a Brauli, bisbe de Saragossa, a cedir-li el seu ardiaca, Eugeni, famós poeta, músic i teòleg, per nomenar.lo arquebisbe de Toledo. Aquesta nominació real, conduirà a la primacia decretada al 681, de la qual gaudeix fins avui aquest arquebisbe sobre tots els altres d'Espanya.
   
Any 645 -
 Revolta a  Alexandria contra la dominació àrab davant l'aparició d'una flota bizantina (300 vaixells ). Les forces bizantines prenen la ciutat. Aleshores  Abdallah Ibn Sa'ad, governador àrab d'Egipte, munta un assalt i reprèn la mateixa. A partir d'aquest moment els musulmans armen la seva esquadra i passen a ser una potència naval, de manera que augmenta la seva capacitat enfront de l'Imperi Bizantí i als altres estats mediterranis.

Revolta a la ciutat d'Oxirrinc (Egipte)

Plató, exarca (governador imperial) de Ravenna, envaeix el sud de la Vall del Po. Els llombards del rei Rothari el derroten vora el riu Panaro (prop de Mòdena); i 8.000 soldats imperials són assassinats.

Cenwalh de Wessex (segons Bede) és expulsat del seu regne pel seu germà-en-llei, rei Penda de Mercia. Aleshores fuig a la cort de la reia Anna d'Anglia Oriental on és batejat

Gwynedd i gran part de Gal·les pateixen fam. El rei Cadwaladr Fendigaid fuig a Bretanya. La guerra civil continua en el seu regne .

Incendi de la biblioteca imperial del Japó

L'emperadriu Kōgyoku es veu obligada a abdicar el tron ​​en favor del seu germà menor Kōtoku, de 49 anys d'edat

Neix Jito, emperadriu japonesa

Neix Æthelred, rei de Mercia (data aproximada)

Neix
Ecgfrith, rei de Northumbria (data aproximada)


Neix Joan de Damasc, pare de l'església siriana (o 676)
   

Neix Mujahid Ibn Jabr, erudit àrab (o 642)

Mor
Al-Jansa, poeta àrab (n. 575)
   
Mor Cen Wenben, canceller i editor del llibre de Zhou (n. 595)
   

Mor Li Chengqian, príncep hereu de la dinastia Tang


Mor  Yan Shigu, autor xinès de la dinastia Tang (n. 581)

Mor Ishoyahb II, bisbe cristià assiri

Mor  Tao-cho, monjo budista xinès.

Mor Paulí de York


Kōtoku crea una nova ciutat a Naniwa

 Xuanzang, monjo budista xinès, torna a la Xina després d'una peregrinació de 16 anys a l'Índia. És rebut amb grans honors per l'emperador Taizong.

Un exèrcit expedicionari xinès de l'emperador Taizong creua el riu Liao a Goguryeo (Un dels tres regnes de Corea)


26 d'abril del 645 - Mor Riquier de Centule, ermità

Juliol del 645 - Disputa pública sobre el dogma a Cartago entre Màxim el Confessor i l'ex patriarca de Constantinoble, Pirrus, que es declara convençut per l oponent, i abjura de la doctrina monotelita en presència del Papa Teodor.

10 de juliol del 645 - Mor  Soga no Iruka, estadista del Japó

18 de Juliol del 645- Les forces de Tang dirigides per  Li Shiji  van endirecció sud-est, cap al riu Yalu, a posar setge a l'estratègica ciutat fortalesa d'Ansi (Liaoning)

23 de juliol del 645 - Neix Yazid I (m 683)

Setembre del 645 - Taizong és incapaç de capturar la fortalesa Ansi defensada pel general coreà Yang Manchun. Els subministraments d'aliments s'estan esgotant, i es retira amb les seves forces

16 d'octubre del 645 - Mor Gall, monjo irlandès