Any 756


   

Els vascons occidentals es revolten contra els asturians que intenten controlar Àlaba i la Bureba.
   

Yusuf surt a socórrer Saragossa, assetjada per rebels pro-abbàssides i aconsegueix controlar la situació, però un destacament enviat contra els vascons és aniquilat i Yusuf ha de tornar a Còrdova debilitat per enfrontar-se a Abd al-Rahman.
   

Abd al-Rahman allibera una visigoda esclava conversa a l'Islam amb el nom de Halul i es casa amb ella (serà la mare del seu successor).
   

Assad ibn Abd al-Rahman Ashshabani és nomenat valí d'Elvira (Granada), on construirà la muralla qadima (antiga) d'aquesta ciutat avui desapareguda.
   
Abd al-Rahman ibn Uqba, últim valí de Narbona (755 / 6-59) (o 755).
8 de març del 756

Des de la seva base de la cora d'Elvira (Granada) i amb el suport dels governadors de les coras de Rayya (Màlaga), Chidouna (Sidonia) i Mouron (Morón), Abd al-Rahman es posa en marxa (mar) al capdavant d'un exèrcit compost per sirians, iemenites i berbers. A la mesquita d'Archidona (Màlaga), capital de la cora de Rayya, es pronuncia el seu nom en l'oració de la festa de ruptura del dejuni del Ramadà  i els sirians del Jordà el proclamen emir ia  Sevilla rep l'homenatge de la multitud (mar).

2 de maig de 756

Mor Shōmu, emperador japonès.

14 de maig del 756 -Abderramán I venç a Yusuf al-Fihri (emir de Damasc) a la batalla d'Alameda. Després ocupa Còrdova i s'erigeix ​​en emir independent.
   

15 de maig del 756 - Des de Sevilla, Abd al-Rahman marxa a Còrdova per la marge esquerra del Guadalquivir, mentre l'exèrcit que Yusuf ha enviat contra ell retrocedeix per la marge dreta i amb un ardit derrota a Yusuf i al seu ministre Al-Sumayl (defensor de Saragossa) a Al -Musara, Alameda o Almozara, al costat de Còrdova (on improvisa una bandera amb un turbant verd en una llança, que serà símbol de la seva dinastia), prohibeix als seus seguidors iemenites saquejar Còrdova (encara que aquests es vinguin de la derrota de Saqunda aniquilant a l'exèrcit de Yusuf, que perd a un fill en el combat)

4 de juny del 756 - Mor Shomu, emperador del Japó


16 de desembre del 756 - Xina: comença la Rebel·lió d'An Lushan.


 endavant