Fundació del monestir de Sant Martí de Ferran (avui Herrán, munic. Vall de Tobalina, Burgos), avui en ruïnes, per l'abat Paulo o Pau i un grup d'eremites: primer document que esmenta a Rodrigo, primer comte de Castella (Al
-Qila per als arabohablantes) i parent d'Ordoño I (mig germà, cunyat o parent de la madrastra del rei), però aquest document es considera fals i el més antic que esmenta al comte seria del 862.

Incursió dels normands en el golf de Biscaia.
   

Mor Íñigo Arista: el seu fill García I Íñiguez rei de Pamplona (852-82).
   
El comte de Vasconia Citerior Sancho II (836-55), un dels pocs suports que li queden a Pipí II d'Aquitània, derrota a Carles II el Calb i amb aliats astures i pamplonesos venç als musulmans en la 1a batalla d'Albelda ( la Rioja), però Musa ibn Musa (que estava aixecant aquesta fortalesa contra el regne Astur) aconsegueix evitar el desastre malgrat rebre 35 cops de llança i derrota a Sancho al dia següent, capturant, amb el que dominarà gairebé tota la Rioja:

   
Els sarraïns arrasen el monestir de Sant Cugat (Vallès Occidental, Barcelona), aviat reconstruït pel seu abat Donadeu.
   

Mor Alerán de Troyes en combat contra els musulmans que han ocupat Barcelona, ​​amb els quals se signa un tractat de pau (abans del 19 ago) i es retiren: el magnat franc Odalric és designat comte de Narbona, Empúries, Rosselló, Girona i Barcelona
(852-58) (no està clar el seu domini sobre Girona, on Guifré va poder seguir com a comte fins al 862).
   

Mor el comte Frèdol i al no tenir fills homes , el seu germà Ramon I, comte de Llemotges (841-62), Rouergue o Rodez (849-63) i Quercy (849-65), esdevé comte de Tolosa, Albi, Carcassona
i Rasès, inclosos els pagaments fronterers transpirinencs de Pallars i Ribagorça (Lleida-Osca), que donen dret al títol de marquès (852-63).
  

   

Són decapitats a Còrdova els màrtirs Gumersind (rector), Servusdei (monjo), Emilas  (diaca), Jeremies, Leovigild (monjo a Còrdova) i Cristòfor (monjo del Mº de San Martín de la Rojana, a la serra propera
a Còrdova).
   

III Concili de Còrdova (mossàrab), presidit pel metropolità de Sevilla Recafred (850- <60) amb el beneplàcit estatal, al qual assisteixen el bisbe Ariulfo de Mèrida i Sant Eulogi: exposició pel exceptor (fiscal mossàrab) Gómez de la inutilitat del sacrifici i el exaltamiento dels fonamentalistes cristians, proposant que es prohibeixi l'adhesió dels mossàrabs a aquest moviment per promoure un sacrifici susceptible de ser interpretat com suïcidi. Només Saül, bisbe de Còrdova (850? -62) defensa els fonamentalistes. Finalment s'aprova prohibir l'exhibició de fe, excepte en cas de citació.
   


   

Durant l'emirat de Muhammad I, Salim ibn Waramai fundarà Madinat Salim (avui Medinaceli; Soria) sobre l'antiga Occilis.
   
Cloenda del monestir de tábanos, a Còrdova, niu d'incitadors al martiri voluntari.
   

Aprofitant el canvi d'emir, Toledo es revolta de nou (852-59) i els seus habitants s'apoderen de Calatrava (Ciutat Real), creuen Sierra Morena i destrueixen un exèrcit que, sota el comandament de dos generals, havia enviat l'emir contra ells
.

Els musulmans aixequen les muralles de Madinat Ubbadat al-Arab (avui Úbeda; Jaén), que Abd al-Rahman II ha repoblat amb àrabs en la seva actual ubicació per controlar els sediciosos mossàrabs de Baeza

   
El rondeny d'origen berber Abbas ibn Firnas, que ha ensenyat poesia en la cort d'Abd al-Rahman II, inventat un rellotge d'aigua (la clepsidra, anomenada Al-Maqata-Maqata), descobert la tècnica per tallar el cristall de roca ( només els egipcis la coneixien) i creat una esfera armilar i un planetari, gràcies a que és el primer en usar en tota la Península les taules astronòmiques de Sinhind, d'origen indi, es llança des del minaret de la mesquita de Còrdova esmorteint la seva caiguda amb una lona i causant-només ferides lleus, el que permet considerar l'inventor del paracaigudes.
   

Mor la poetessa andalusí més antiga de nom conegut: Hassana al-Tamimiya

 
27 de juliol del 852-  Són degollats a Còrdova  dos matrimonis cristians que fan augmentar la llista de "màrtirs": Sant Aureli i Sabigotona (també anomenada Santa Natalia) (tots dos fills de pare musulmà i ella també de mare musulmana) i Félix i Liliosa (ambdós mossàrabs). Al costat d'ells és arrestat i executat el diaca Jordi, un monjo palestí al qual es perdona per ser estranger però al que es condemna al denunciar aquest l'Islam.

Carles II aconsegueix l'alliberament de Sanxo II i aquest li torna el favor traint a Pipí II quan aquest es refugia en Vasconia (setembre) i el lliura a Carlos; també reconstitueix el ducat de Vasconia o Gascunya, el títol seu reconegut per Carlos (852-55).

16 de setembre del 852 - Se succeeixen els martiris mossàrabs a Còrdova: un grup es posa a predicar l'evangeli a la mesquita aljama de la ciutat, sent salvats pel cadí quan estaven a punt de ser linxats, però acusats d'insultar el profeta i difamar l'islam el mateix cadí mana tallar primer les mans i els peus i després el cap a dos d'ells, el monjo Rogeli i el seu jove deixeble sirià Servodeo , però Saül, bisbe de Còrdova i Eulogi se salven.

22 de setembre del 852- Mor a la ciutat  d'un sobtat atac de cor l'emir Abd al-Rahman II  (la seva política ha consistit en accelerar el procés d'arabització a la Península) i molts ho atribueixen a càstig diví: ha tingut 45 fills i 42 filles de 36 dones i un d'ells Muhammad I el succeeix com emir (852-86).

14 d'octubre de 852 -Com a premi a Sanxo II per haver vençut a Carles el Calb  i per reconèixer el poder fàctic dels Banu Qasi a l'estratègica frontera de l'Ebre, el nou emir Muhammad I el nomena valí de la Marca Superior  (852-62), amb capital a Saragossa i en el límit es conserva el seu nom a la població de Calamocha (de Qalamusa o castell de Musa).

30 d'octubre de 852 -  Swithun , nou bisbe de Winchester

endavant