Any 853

Ordonyo I associa al tron ​​al seu fill Alfons (futur Alfons III).
   
Restauració de la diòcesi d'Astorga (Lleó) amb el nomenament del bisbe Indisclo (853-79).
   

Cixila I, bisbe de Lleó (853-55).
   

Cessió al bisbat d'Oviedo del monestir de Santa Maria de Yermo, fundat pels bisbes Severino i Ariulfo a principis d'aquest segle, que donarà lloc a l'actual Erm (munic. Cartes; Cantàbria).

   

 
Salinas de Rocío (munic. Medina de Pomar; Burgos) consta en mans cristianes.
   

Els toledans també destrueixen Urit, potser la visigoda Oretum (munic. Granátula de Calatrava; Ciutat Real), si és que no va ser destruïda en 711 com molts suposen, i els seus pobladors són traslladats a Calatrava.
   

Els rebels toledans, amb ajuda del comte Gatón del Bierzo, enviat pel seu germà el rei, derroten a un exèrcit cordovès prop de Andújar (Jaén) (estiu).
  
 
A Còrdova són executats els màrtirs Anastasi (diaca de l'església de Sant Iscle convertit en monjo del monestir de Tàbanos, tots dos a Còrdova), Félix (berber d'Alcalá de Henares ordenat monjo a Astúries i que ha vingut a tàvecs a la recerca del martiri) i Digna (monja de tàvecs). Inspirada pel gest d'Anastasio, l'anciana vídua Benilde tria el martiri de l'endemà de la mort d'aquest, presentant-se al cadí: és executada, el seu cos decapitat exposat penjat d'uns pals i després cremada i les seves cendres llançades al Guadalquivir.
   

  

    
Per aquestes dates mor Esperaindeo, abat del Mº de Santa Clara, prop de Còrdova, autor de "Apologètic contra Mahoma" i mestre de Sant Eulogi, d'Álvaro de Còrdova i de l'abat Samsó, és a dir, l'autor intel·lectual de de l'onada de martiris voluntaris que està ple de sang la capital emiral.

12 de juny del 853

Calatrava (Ciutat Real) és destruïda pels rebels toledans, però l'expedició d'Al-Hakam ibn Abd al-Rahman contra Toledo pren la ciutat al governador Harith ibn Bazi  i Muhammad I ordena la seva immediata reconstrucció.

13 de juny del 853

Sant Fandila, sacerdot i abat del monestir de Penya melaria, a Còrdova, és degollat ​​i penjat a la vora del riu a Còrdova, per ordre de l'emir.

14 de juny del 853

El religiós cordovès Sant Anastasi i  els seus companys Félix i Digna, per no renunciar a la seva fe cristiana, són decapitats i penjats d'un pal a Còrdova.

4 de juliol del 853 -    

L'abat Paulo funda el monestir de Sant Martí de Flavio a la vall de Llosa, també anomenat Sant Martí de Llosa


Fundació de Sant Martí de Potancre (despoblat de Miranda; Burgos)

17 de setembre del 853 -  Santa Columba és executada al monestir de Tàbanos, a Còrdova, on era monja fins a la seva clausura (17 set).

endavant