Any 873

   
Alfons III convoca el Concili d'Oviedo, al qual assisteixen tots els bisbes del regne, a més de Elleca de Saragossa, desterrat pels musulmans i refugiat en la seva cort, 13 comtes i totes les potestats, però no el tercer estat.
   
Alfons III trasllada la capital del Regne d'Astúries, d'Oviedo a Lleó i s'entrevista amb el comte Vimara Pérez per tractar de la repoblació del baix Duero, en un petit burg que ha fundat ell per ser la la capital de Portugal i al qual el monarca donarà el seu nom (Vimaranis, avui Guimaraes; Portugal), ja que el comte mor sis dies després de trobar-se amb el monarca: el seu fill Lucidio Vimaranes, segon  comte de Portugal (873), qui mor aquest mateix any i li succeeix el seu gendre Diego Fernández com tercer comte (873-924?) (casat amb la seva filla Onega Lucides, dita també Onega Garcés de Pamplona).

Mor Vimara Pérez, cabdill astur

Mor Al-Kindi , filòsof

Mor Hunayn Ibn-Ishaq al-'Ibadi. metge sirià nestorià
   

Ismail ibn Musa intenta apoderar-se de Barbastre (Osca), on el seu governador, Abd Allah ibn Khalaf ibn Rasid ibn-Assad, ho derrota i el lliura a Muhammad I, però aquest l' allibera.
   
Muhammad I nomena valí d'Osca a l'muladí Amrus ibn Umar (873-75).
   
Lubb ibn Musa ibn Qasi fa una matança de notables àrabs de Saragossa a Viguera (La Rioja) en l'anomenat Mary al-Arab (Prat dels Àrabs), per reduir l'oposició alhora ètnica i aristocràtica al seu domini (en aquests moments la família Banu Qasi, domina de Montsó a Viguera).
   
Incursions expeditives i episòdiques contra el regne vascó i la Marca Superior (873-74).
   
Disturbis a Toledo: derrota d'un exèrcit toledà pels berbers hawwara de Santaver (Conca).
   
Els Banu Zennun (berbers hawwara) aconsegueixen fer vitalici i hereditari el càrrec de vali o governador de la cora de Santaver i aquest any o el següent funden Uklís (avui Uclés).
   
Una terrible sequera (873-74) causa manca d'aliments a l'Àndalus i el Magrib.14 de maig del 873

Mor Adalwin,arquebisbe de Salzburg

Agost del 873

Yaqub conquesta Nichapur, capital dels Tahirides

Acord dels reis danesos Sigfrid i Halvdan amb Lluís el Germànic a Metz

5 de setembre del 873

Mutarrif és crucificat a Còrdova per rebel, juntament amb tres dels seus fills: Muhammad, Musa i Lubb ibn Mutarrif

4 d'octubre del 873

Mor Rodrigo, primer comte de Castella : el seu fill Diego Rodríguez "Porcelos" el Tempestuós segon comte de Castella (873-85) el succeeix

12 d'octubre del 873- Carles el Calb arriba a Mans després de la conquesta d'Angers
   

endavant