Any 884

Arriba a Còrdova (9 ena) l'ambaixada d'Alfons III, encapçalada pel prevere toledà Dulcidio, que negocia les condicions de pau i es porta a Oviedo les restes dels fonamentalistes mossàrabs Eulogio i Leocricia (serà coneguda per Santa Leocadia), executats 26 anys abans, que són guardats a la capella de Santa Leocadia de la catedral (traslladats a 1303 a la Càmera Santa) i Dulcidio rep com a recompensa la dignitat de bisbe (segurament de Salamanca, on consta a fins d'aquest segle).

La pau amb l'emir permet la repoblació de la frontera: Alfons III l'encarrega a Diego Rodríguez Porcelos (o Diego Porcelos), 2n comte de Castella, qui repobla Ubierna (Burgos) (el castell gairebé segur aixeca) i funda la ciutat de Burgos com a nova capital de Castella (884-1087) en substitució de Amaya (Burgos), al no ser ja necessari romandre a les muntanyes (el comte aixeca una fortalesa al turó de Sant Miquel que presideix la confluència dels rius Pico i Vena, volada pels francesos en 1813).

L'emir intensifica els seus atacs contra els muladís a  l'Ebre i al veure perdut, Muhammad ibn Lubb ibn Qasi, ara senyor de Saragossa, ven aquesta ciutat per 15.000 dinars al seu cunyat el comte Ramon I de Pallars i Ribagorça, amb la pretensió de recuperar-més tard, però és l'emir qui s'avança i el seu general Hashim ibn Abd al-Aziz s'apodera d'ella (884-85), instal·lant com a governador a Ahmad ibn al-Barra al-Qurashi, descendent directe del 4t califa omeya igual que l'emir (alguns opinen que el comte va ser només un intermediari en la venda a l'emir).

Carloman II mor amb 18 anys i sense descendència (12 des), heretant el tron ​​de França un rei germànic, l'emperador Carles III el Gros (884-88), nét de Lluís I el Piadós i cosí del mort.
menció del castell de Sant Llorenç o de Planeses, a Sant Julià de Vilatorta (Osona; Barcelona).

Entrada d'Ismail ibn Musa a Lleida i atac infructuós a aquesta per part del comte Guifré de Barcelona (amb l'objectiu d'aturar la reconstrucció de les muralles), l'exèrcit pateix quantioses pèrdues durant el setge.

L'emir reconeix el poder d'Abd al-Rahman ibn Marwan ibn al-Yilliqi sobre Badajoz (els seus descendents governaran aquest estat semiindependiente fins a 930) i tots dos signen un tractat pel qual aquest governarà un extens principat que abasta la vall del Guadiana i el sud de Portugal, que serà respectat pels successors de l'emir (884-89).

Disturbis a Màlaga organitzats pel muladí Umar ibn Hafsum (Omar ben Hafsum), que s'instal·la amb els seus seguidors a les ruïnes de la fortalesa romana del Municipium Singiliense Bobastrense, conegut com El Castillón (Bobastro, al costat de la riba de l'actual pantà Comte Guadalhorce; munic. de Ardales; Màlaga), creant un regne semicristiano independent en la regió muntanyenca de Ronda (884-928) i es lliura al bandolerisme (884-917 / 8).

Els marins andalusins ​​de Tenes (Algèria), mig comerciants i mig pirates, s'estableixen en Badjdjana o Bayyana (avui Petxina; Almeria), on funden la "República" de Pechina (884-922) i instal·len una factoria al territori immediat a la "Mariya" (torre sentinella) de Petxina, que aviat es coneixerà simplement per Al-Mariya (Almeria), que serà el port andalusí de major trànsit.

15 de maig del 884

Mor Marí I, papa 
endavant