La crònica escrita en àrab pel cordovès Ibn Hayyân tracta d’un atac que va efectuar l’estiu de l’any 935 una flota califal contra costes cristianes:

L’estol atacà els territoris dels francs (al-Faranjah), que Déu els destrueixi! ... Estava compost per quaranta naus: vint d’incendiàries, que duien nafta i enginys bèl·lics marítims,
i vint que transportaven els combatents. S’hi havien embarcat mil soldats i dos mil tripulants. Van sortir d’Almeria ... i el seu comandant es dirigí primerament a l’illa islàmica de
Mallorca, on va romandre per tal de completar la seva inspecció.
Després, el dimecres 1 de juliol, salpà de l’últim port de l’illa. Va arribar a Salses (._lš), en territori dels francs, dilluns 5 de juliol, i s’apropà a un lloc fortificat cap el qual la gent
s’havia apressat per a refugiar-s’hi i els van assetjar. Els defensors sortiren de la fortalesa per a combatre’l i els musulmans s’enfrontaren amb ells. Lluitaren aferrissadament des de la
matinada fins a l’hora de l’oració de la tarda. Això s’esdevenia dimarts 6 de juliol. Aleshores els francs foren vençuts i Déu oferí llurs esquenes: tres-cents dels seus homes foren morts.
L’estol es presentà a la ciutat d’Empúries  centre deles seves drassanes i refugi de llurs naus. Els musulmans van encerclar-la per terra i per mar, cremaren les naus  en el seu port i
els ravals del seu entorn, i mataren tothom que hi trobaren. La matança que fou feta entre ells depassà els quatre-cents homes. Quan s’assabentaren de l’atac d’aquest estol, es reuniren
 els habitants dels voltants d’aquesta ciutat, la gent de les fortaleses que eren a prop i d’altres, i començaren la seva defensa des de l’interior.
Llavors el comandant d’aquestes naus en trià quinze de lleugeres i reforçades i les envià de nit cap a Massanît, (Baix Empordà) i la seva contrada, perquè s’avancessin a la notícia de llur atac i se cità allà amb elles. Les naus van salpar cap allà dimecres 8 de juliol i ell les va seguir amb la resta de l’estol la nit del dimarts següent.
Les naus que s’havien avançat van saquejar molts masos i vastes regions, entre elles la Costa Roja (Gironès) (al-Balât al-Ahmar), Mont-ras (al-Jabal al-Ajrad) (Baix Empordà), i d’altres.
Déu els concedí molts captius i un botí valuós. L’estol marxà des del lloc on estava ancorat, la cala (Qâlat Marwân), amb vent favorable, i fondejà en el port conegut pel cap Aspre (al-taraf al-Ahraš) (Baix Empordà).Aquí li va sortir a l’encontre el franc bàrbar conegut amb el nom de Paulo (B.wluh), qui tenia un gran renom entre els cristians. S’inicià una batalla entre ells; Déu féu fugir els bàrbars i foren morts Paulo (B.wluh) i el seu germà, entre molts dels seus.
Després l’estol enfilà cap a Barcelona, que Déu l’esmicoli! A prop d’ella li sortí al pas un bàrbar al qual anomenaven? (Balit)  amb el seu seguici. Els musulmans es dirigiren contra ell i el van combatre: foren morts? (Balit) i la major part dels seus companys. L’estol s’installà davant la ciutat de Barcelona i atacà dimecres 15 de juliol. Els barcelonins es refugiaren dins la ciutat, tancaren les seves portes per a protegir-se i lluitaren de dalt estant de les ralles des de bon matí fins a la posta de sol d’aquell dia. Dijous, 16 de juliol, l’estol els deixà i enfilà cap el riu Llobregat. L’exèrcit franc els perseguia des de la costa. Els musulmans els atacaren quan entraren a camp obert i es barrejaren. Començà una batalla campal. Els francs foren derrotats i els musulmans es desplegaren per la comarca. L’estol, indemne i enriquit, emprengué el retorn fins atènyer Tortosa, l’extrema del territori islàmic.

1 de juliol del 935 - Divendres - Naus comandades per  Ibn Abí Hamama, exgovernador de l'enclau pirata andalusí de Pechina,  surten de Mallorca.on havien arribat des d'Almeria.( Volum V d'Al-Muqtabas del cordovès Ibn Hayyan (987-1076))

5 de juliol del 935 - Dilluns - Els musulmans comandats per Ibn Hamama arriben a Pals i posen setge a la fortalesa.. ( Volum V d'Al-Muqtabas del cordovès Ibn Hayyan (987-1076))

6 de juliol del 935 - Els francs són vençut a Pals. Un total de 300 francs moren en combat. Posteriorment els musulmans ataquen Empúries on maten més de 400 persones i es dirigeixen a Maçanet de la Selva. ( Volum V d'Al-Muqtabas del cordovès Ibn Hayyan (987-1076))

9 de juliol del 935 - Les naus dirigides per Ibn Hamama devasten tot el litoral i es dirigeixen a Tortosa. ( Volum V d'Al-Muqtabas del cordovès Ibn Hayyan (987-1076))

Dimecres 15 de juliol. Els barcelonins es refugiaren dins la ciutat, tancaren les seves portes per a protegir-se i lluitaren de dalt estant de les ralles des de bon matí fins a la posta de sol d’aquell dia.

Dijous, 16 de juliol, l’estol els deixà i enfilà cap el riu Llobregat. L’exèrcit franc els perseguia des de la costa. Els musulmans els atacaren quan entraren a camp obert i es barrejaren. Començà una batalla campal. Els francs foren derrotats i els musulmans es desplegaren per la comarca. L’estol, indemne i enriquit, emprengué el retorn fins atènyer Tortosa, l’extrema del territori islàmic.

Any 935  - Consagració de l’església de Santa Maria de Ripoll pels  bisbes Jordi d’Osona i Radulf d’Urgell en presència dels comtes Sunyer de Barcelona i Osona, Miró de Cerdanya i Sunifred d’Urgell.

endavant