Any 960

Nou atac normand a les costes gallegues (entre 960-68) (o 961) (o 964).
   

El bisbe Sisnando II construeix un castell i torres a la costa gallega (entre ells la torre de La Lanzada, en Sangenjo, aprofitant un far fenici o romà) per protegir-la dels pirates víkings i sarraïns.
   

Sanxo I el Restaurat reconquesta Lleó, abandonada per Ordoño IV, que ara es refugia a Castella (960-61) el comte és el seu sogre i convoca solemnement a Sahagún (Lleó) (1 des) una assemblea de l'alt clergat i l'alta noblesa.
   

García II de Navarra, aliat de Sancho I, derrota i captura a Fernán González a la batalla de Cirueña (La Rioja) (o 958 o 959) i el reté presoner al castell de Clavijo (La Rioja) (960-61):
1a menció del mateix.
   
Quint renúncia a ser abat de Lavaix (Lleida) per ser-ho d'Alaó (Osca) (960-69) (tots dos a Ribagorça).
  
 
Donació del comte Borrell II del castell de la Roqueta, a Santa Martí de Tous: primera menció d'aquest castell i del de Miralles, a Santa Maria de Miralles (tots dos a l'Anoia, Barcelona).
   
Segons una làpida del claustre de la catedral de Tarragona, en aquest any es restaura i embelleix la mesquita aljama de la ciutat, per ordre del califa i sota la direcció del fata (oficial) Yafar, un dels seus oficials eslaus manumitid aquest any o l'anterior (la qual cosa sembla contradir el supòsit despoblament d'aquesta ciutat durant el període islàmic).
   

Episodi pseudolegendari de Liutprand, que adora a la musulmana Tarragona la relíquia de Santa Tecla i compon versos a petició dels mossàrabs.
   

El papa Joan XII organitza una ambaixada davant el califa de Còrdova per demanar les relíquies d'un màrtir (960-61), ignorant si es va dur a terme.
   

El berber sanhaja Buluggin ibn Ziri, fill de Ziri ibn Rageu, al servei dels fatimites, ocupa als Beni Mezghenna l'antiga Nicosium i la fortifica i amplia amb el nom del-Djazair Beni Mezghenna (avui Alger).
   

Abd al-Rahman III mana construir el castell de Tarifa (Cadis) per fortificar i mantenir el control de l'Estret, a l'altre costat del qual ja només controla Tànger, Ceuta (aquest any la reforça amb tropes al comandament d'un eunuc anomenat Badr) i
Melilla i aguaiten els enemics fatimites.
   
Després del seu èxit diplomàtic, el bisbe Recemundo (Ràbia ibn Zayd) realitza una altra missió diplomàtica per Abd al-Rahman III, a Constantinoble i Jerusalem.
   

El comerciant jueu Abraham ben Jacob (Ibrahim ibn Yaqub al-Israili at-Turtushi pels arabohablantes), natural de Tortosa (Tarragona), és enviat per Abd al-Rahman III per comerciar amb esclaus i entrevistar-se amb el rei de Germania Otón I (
960-70): visita Bordeus, l'illa de Noirmoutier (França), Irlanda, Utrecht (Països Baixos), Magúncia, Fulda (Alemanya) ( en el regne de Germania), Praga (en el regne dels txecs), la ciutat comercial de Cracòvia i la de Vineta, la més gran de Polònia en aquests temps (a la boca de l'Oder, destruïda en 1173 i desapareguda) (de les 3 últimes seu relat és el més antic que es conserva i inclou vida i costums de els pobles eslaus), tornant per Sicília.
Any 960-Datació aproximada de les troballes de ceràmica andalusina en el Figueral de Son Real (Santa Margalida).

Any 960 - Fundació d'Alger (antiga Icosium) per Abou al - Fouthou Sayf al-Dawla Bologhin ibn Ziri as Sanhadji.

22 d'abril del 960- Basili II és associat al tron de Constantinoble pel seu pare Romà II.

19 de juny del 960 -
S'acaba al monestir de Valeránica (Burgos) la Bíblia visigòtica-mossàrab que es custodia a Sant Isidor de Lleó, obra del prevere Sanxo i el miniaturista Florenci i on apareix una espasa de tipus víking.

11 de novembre del 960 - Mor Folc II d'Anjou

endavant