Neix el futur Ramir III, fill de Sanxo I i Teresa Ansúrez de Montsó.

El comte Fernán González de Castella és alliberat per García II Sánchez de Navarra i es trasllada a Burgos, d'on, frustrat per no poder col·locar al seu gendre Ordoño IV al tron ​​lleonès, l'expulsa, obligant-lo a deixar la seva dona Urraca (filla del comte) i filles, i aprofitant la debilitat de Sanxo I, s'independitza de facto del rei de Lleó (961-1029) encara que es mantingui la dependència formal, com en la carta datada a Burgos l'1 de novembre amb la fórmula: " Sent Sanxo rei a Lleó i Fernán González comte a Castella ".
   

El bisbe Odesind de Roda consagra l'església de Santa Cecília, capella del primitiu castell de Fantova (munic. Graus; Osca), a petició dels comtes de Ribagorça Ramon II i Garsenda i dels habitants del terme.
  
Primera  menció del castell d'Adons (munic. Del Pont de Suert; Alta Ribagorça, Lleida).
   

Els nobles francs Ramon II, comte de Rouergue (937-61) i marquès de Gòtia i Hug de Vermandois (comte i exarquebisbe de Reims), peregrinen a Santiago.
El primer és assassinat en el camí i en el seu testament cedeix un alou al comtat de Rosselló a terços entre el bisbat d'Elna (Rosselló), l'església de Sant Feliu de Girona i el monestir de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà; Girona ).
   

El bisbe Ató de Vic consagra l'església de Sant Joan de Fàbregues, a 3 km de Rupit (Osona, Barcelona).
  
Primera menció de la vila de Rus (munic. Castellar de N'Hug) amb motiu de la seva donació al Mº de Sant Llorenç prop Bagà (munic. Guardiola de Berguedà) (Berguedà, Barcelona)
   
Fi de les obres de Madinat al-Zahra (Còrdova) i inici de la construcció en ella del palau (alcàsser) de l'hayib Yafar ibn Abd al-Rahman.
   

El alfaquí Ibn Yabqa concedeix l'oportunitat de penedir a alguns seguidors d'Ibn Masarra i ordena que els seus llibres siguin cremats.
   

El bisbe mossàrab Ràbia ibn Zayd (Rabí Ben Zaid o Recemundo) escriu un santoral hispà-mozárab i un calendari astronòmic i agronòmic ("Llibre de la divisió dels temps", més conegut per "El calendari de Còrdova", escrit paral·lelament en llatí
i àrab i dedicat al califa Al-Hakan II, a qui li lliura el manuscrit enguany).
   


Febrer del 961 - Desembarca a Creta la flota grega del general Nicèfor Foques  el Domèstic (al 963 serà l' emperador Nicèfor II), que al servei de l'emperador bizantí Romà II:  pren la ciutat de Yandash (avui Càndia) (6 mar), els habitants (
andalusins ​​principalment) són assassinats o esclavitzats i fi del regnat del monarca cordovès Abd al-Aziz ibn Habib ibn Humar (Kurupas pels bizantins, dut a Constantinoble amb el seu fill) i de la sobirania musulmana a l'illa (7 mar).


25 d'agost del 961 - Mor Hug, comte de Bassigny


15 d'octubre del 961 - El gran califa Abd al-Rahman III s'exposa en Madinat al-Zahra al vent fresc de la serra i enmalalteix de pulmonia (mar). El seu metge Hasday ibn Shaprut, inventor de la triaca fa 20 anys, aconsegueix guarir, però en arribar la tardor mor (15 oct) a l'edat de 70 anys i després de 49 de regnat (entre els seus papers troben un paper en el qual anotava cada un dels dies de la seva vida en què havia estat feliç: només 14

Al-Hakam II el Savi (reunirà una de les biblioteques més importants del seu temps) nou califa (15 oct) (961-76) (amb 46-47 anys i sense hereu al haver estat aïllat de les dones pel seu pare Abd al-Rahman III , disposa d'un harem enterament masculí)

16 d'octubre del 961 - Al-Hakam II  ordena al seu canceller i oficial principal (hayib) Yafar ibn Abd al-Rahman Saqlabi emprendre una nova ampliació de la gran mesquita de Còrdova  (961-65) (perllonga la sala hipòstila 50 metres en direcció SE, edifica un nou mihrab, introdueix les cúpules nervades a la nau principal i dos laterals anteriors al mihrab, introdueix els arcs lobulats i entrecreuats i revesteix els murs amb marbre esculpit i amb mosaics enviats des de Constantinoble per Nicéforo Foques).

endavant