EN RECORD D'UN LLIBERTARI:HENRI CARTIER-BRESSON

Els ulls del segle XX es van tancar

JUAN PEDRO QUIÑONERO


Més val tard que mai. El 1970, Cartier-Bresson va donar un gir a la seva vida. Abandona la fotografia, contreu matrimoni amb una altra fotògrafa excepcional, Martine Frank, i es consagra a la seva vocació original, el dibuix. La seva mort és una pàgina de dol per a la història de la fotografia. Va ser amic de la CNT i la FAI.
Henri Cartier-Bresson havia abandonat la fotografia fa trenta-quatre anys. Però era una llegenda des de molt temps enrere. Havia estat un testimoni excepcional de les grans convulsions històriques del segle XX. Havia fixat un cànon estètic, entre el «instant decisiu» immortalitzat per la càmera i el gran art universal. Havia contribuït a posar els fonaments d'una norma ètica per als oficis i les arts de la imatge.

Cartier-Bresson va néixer a Chanteloup el 1908, al si d'una família burgesa. Però es va educar a París, al Liceu Condorcet. Quan era adolescent, va somiar amb ser pintor, en l'estela dels postimpressionistes. Nen i adolescent delicat, fràgil, somiador, va descobrir accidentalment la fotografia, que molt aviat el va allunyar de la seva vocació original, el dibuix, la pintura.

Cartier-Bresson mai no va ser surrealista, però va freqüentar els ambients parisencs on van proliferar tots els grans «ismes» cridats a revolucionar la història de l'art: cubisme, dadaisme, surrealisme li fascinen i el convencen que, en definitiva, la seva no seria una cursa de dibuixant i pintor, quan la pintura es precipitava en uns abismes vertiginosos.

Una ruta sense retorn

Equipat amb una Leica II des de 1933, Cartier-Bresson havia pres una ruta sense retorn. Ser testimoni i deixar empremta inesborrable dels cataclismes que havien de canviar la història de la nostra civilització. A cavall del testimoni, el document i el reportatge d'urgència, les seves imatges d'Espanya, abans, durant i després de la guerra civil, ho confirmen com un gran mestre. Les seves imatges d'un bordell alacantí, una ciutat deserta, uns nens jugant a la pilota en una plaça ocupada per la guàrdia civil, uns milicians anarcosindicalistes, estableixen definitivament la norma estètica del «instant decisiu»: la fotografia fixa els contorns d'un esdeveniment, una figura, un instant singular, sotmès al tractament estètic del gran art.

Entre els fotògrafs de geni que cobreixen la guerra civil espanyola, Cartier-Bresson és entre els primers que teoritzen i s'imposen la norma ètica i estètica que haurà de revolucionar la història del seu ofici i el seu art. Les imatges de Robert Capa, al front d'Aragó i a Normandia, són sens dubte capitals. Però Capa sentia horror per l'aspecte «artístic» del seu art, excepcional. En el cas de Cartier-Bresson, l'artesà s'imposa la disciplina dels mestres de l'art universal, que està canviant de rumb.

Després de la guerra civil espanyola, Cartier-Bresson va tornar a trobar-se amb els seus vells amics de la CNT i la FAI, al París de nou alliberat per la Companyia número 9 de la Divisió Leclerc, integrada per un centenar d'espanyols, que van ser els primers soldats aliats que van entrar a París encara ocupat, anunciant la insurrecció popular i l'alliberament de la capital. Les imatges de Cartier-Bresson de l’alliberament i  la immediata postguerra són documents excepcionals. A Espanya, en els EE.UU. i a Mèxic, durant els anys trenta, el fotògraf havia après una tècnica, reflexionat sobre el seu ofici i posat els fonaments de la seva pròpia ètica artística. Amb l'esclat de la Segona Guerra Mundial, l'antic jove burgès descobreix els horrors dels camps de concentració nazis, on va ser presoner.

Aquesta experiència de la història de l'art (com a testimoni de la gegantina eclosió de les avantguardes), l'adveniment d'una nova disciplina artística (com a reporter gràfic) i el drama històric (com a presoner en un camp de concentració), l'havien proveït per llançar-se a la gran aventura d'una cursa meteòrica. Entre els anys quaranta, cinquanta i seixanta del segle XX, Cartier-Bresson fotografia la Rússia soviètica, l'alliberament d'Europa, la independència de l'Índia, l'emergència del Tercer Món, l'eclosió dels moviments d'alliberament. I viatja per Birmània, Canadà, Cuba, Mèxic, Xina, Pakistan, Indonèsia, l'URSS Es tracta d'una aventura decisiva per a la història de la fotografia.

Artesà magistral, Cartier-Bresson s'havia fixat uns cànons ètics i estètics excepcionals. En el seu cas, la utilització d'un objectiu de 50 mm forma part d'una disciplina artística. El seu recurs sistemàtic al blanc i negre és indisociable de l'art de la composició. La seva noció del «instant decisiu» és una norma ètica capital: el gran art està renyit amb les argúcies tècniques i el maquillatge visual. Cartier-Bresson ja havia entrat en la història de l'art.

El 1947, el mestre s'associa a Capa, Saymour i Rodger per fundar l'Agència Magnum, que ocupa una part molt important en la història del reconeixement social de l'ofici de fotògraf internacional. Cartier-Bresson ja havia tractat i fotografiat a Picasso, Braque, Matisse o André Breton. A partir dels anys 50 del segle passat contribuirà a crear una sort de noblesa cosmopolita de l'art fotogràfic.

El 1970, Cartier-Bresson va donar un nou gir a la seva vida. Abandona la fotografia, contreu matrimoni amb una altra fotògrafa excepcional, Martine Frank, i es consagra a la seva vocació original, el dibuix. La seva mort és una pàgina de dol per a la història de la fotografia. La Bibliteca Nacional anuncia un homenatge internacional d'urgència. El seu és un llegat majestuós, en temps de crisi de tots els valors.