CRIDA DELS MOVIMENTS SOCIALS A LA MOBILITZACIÓ CONTRA LA GUERRA, EL NEOLIBERALISME, L'EXPLOTACIÓ I L'EXCLUSSIÓ PER UN ALTRE MÓN POSSIBLE

 

Som moviments socials reunits en el marc del V Fòrum Social Mundial. El gran èxit de participació, plural i massiva, al FSM, ens dóna la possibilitat i la responsabilitat de fer més i millor les nostres campanyes i mobilitzacions, per a estendre i enfortir les nostres lluites.

Fa quatre anys, el crit col·lectiu i global “ALTRE MÓN ÉS POSSIBLE” va trencar la mentida que ens fa creure que la dominació neoliberal és inevitable, així com de la “normalitat” de la guerra, de la desigualtat social, del racisme, de les castes, del patriarcat, del imperialisme i de la destrucció del medi ambient. En la mesura que els pobles s’apropien d’aquesta veritat, la seva força no es pot contenir i es va materialitzant en fets concrets de resistència, reivindicació i proposta.

Per això la novetat  de la nostra època és l’esclat i l’extensió dels moviments socials en tots els continents i la seva capacitat de construir en la diversitat noves convergències i accions comunes a nivell global.

En aquest marc, desenes de milions d’homes i dones es van mobilitzar a tots els racons del món per la pau, contra la guerra i la invasió encapçalada per Bush contra l’Iraq. Les cimeres com el G8 i l'OMC, el FMI i el Banc Mundial, on unes poques persones pretenen decidir per tots i totes, van quedar qüestionades i deslegitimades per l’acció dels moviments socials. Les lluites populars en defensa de la naturalesa, dels drets dels pobles i dels béns comuns, contra la seva privatització, com les de Bolívia, Uruguai i altres pobles, van demostrar la possibilitat de posar en crisi la dominació neoliberal. Se’ns van obrir nous espais de lluita política i social.

El neoliberalisme és incapaç d’oferir un futur digne i democràtic a la humanitat. No obstant això, avui dia reprèn la iniciativa responent a la seva crisi de legitimitat amb la força, la militarització, la repressió, la criminalització de les lluites socials, l’autoritarisme polític i la reacció ideològica. Milions d’homes i dones estan sofrint cada dia. Volem aquí recordar la guerra en el Congo, que ja va causar quatre milions de víctimes. Per tot això, altre món no solament és possible, sinó necessari i urgent.

Conscients que el nostre camí és encara llarg, cridem a tots els moviments del món a lluitar per la pau, els drets humans, socials i democràtics, el dret dels pobles a decidir el seu destí i la cancel·lació immediata del deute extern dels països del Sud, a partir de l’agenda que compartim en el marc del V Fòrum Social Mundial:

AGENDA DE LLUITA

– Cridem a totes les organitzacions i moviments socials participants en el Fòrum Social Mundial i a aquelles que no van poder estar a Porto Alegre, per a treballar junts en una campanya per la immediata i incondicional cancel·lació del deute extern i il·legítim dels països del Sud, començant amb els països víctimes del tsunami i altres que han sofert terribles desastres i crisis en els mesos recents.

Donem suport als Moviments Socials del Sud que es declaressin CREDITORS dels deutes històrics, socials i ecològics. Exigim el reconeixement internacional d’aquests deutes per a detenir el seu increment, i la restauració dels nostres ecosistemes i el rescabalament als pobles. Exigim cessar l’execució de projectes i “acords d’integració” que facilitin el saqueig de recursos naturals en els països del Sud.

Donem suport l’exigència dels Moviments Socials de camperols i pescadors de les àrees afectades pel tsunami a fi que els recursos per a l’emergència i la rehabilitació siguin administrats directament per les comunitats locals i així evitar nous deutes, colonització i militarització.

– A dos anys de la invasió a l’Iraq, l’oposició global a la guerra és més gran que mai. Per al moviment contra la guerra és temps d’augmentar les accions i no fer marxa endarrere.

Exigim la fi de l’ocupació de l’Iraq. Exigim que EEUU deixi d’amenaçar a Iran, a Veneçuela i a altres països. Ens comprometem a establir més contactes amb les forces antiocupació a l’Iraq i Orient Mig. Reforçarem les nostres campanyes contra les transnacionals implicades en l’ocupació, recolzem als militars que rebutgen la participació en la guerra i defensem els activistes perseguits per estar contra la guerra.

Cridem als moviments a mobilitzar-se el 19 de març en un gran dia d’acció global per a exigir la retirada de les tropes d’ocupació de l’Iraq. No més guerres!

– Donem suport a totes les campanyes per al desarmament i la desmilitarització, fins i tot a la campanya contra les bases militars d'EEUU al món, les campanyes pel desarmament nuclear, pel control del comerç de les armes i per tallar la despesa militar.

– Sota l’excusa del “Lliure Comerç”, el capitalisme neoliberal avança en el debilitament dels Estats, la desregularització de les economies i en “la legalització” de privilegis per a les corporacions transnacionals a través dels Tractats de Lliure Comerç (TLCs). Fracassat el ALCA per la pressió popular, ara s’obliga a Centreamèrica i altres països a subscriure Tractats de Lliure Comerç bilaterals, que els pobles rebutgem. En Europa la directiva Bolkestein de la UE vol imposar la privatització completa dels serveis públics. En aquest marc cridem a totes i tots a mobilitzar-nos durant les Jornades d'Acció Global, del 10 al 17 d’abril; a la Cimera dels Pobles de les Amèriques, a Mar del Plata, Argentina, al novembre de 2005; i davant de la VI Reunió Ministerial de l'Organització Mundial del Comerç, en Hong Kong, al desembre de 2005.

– Donem suport a la Marxa Mundial de Dones, que realitza una nova campanya d’accions feministes globals, recorrent el món partint de Sao Paulo el 8 de març i finalitzant el 17 d’octubre a Burkina Faso, per a reafirmar el seu compromís en la lluita contra el neoliberalisme, el patriarcat, la exclusió i la dominació. Convoquem a tots els moviments a construir en aquest període accions feministes contra el lliure comerç, el tràfic sexual, la militarització i per la sobirania alimentària.

– Donem suport als esforços de moviments socials i organitzacions que promouen la lluita per la dignitat, la justícia, la igualtat i els drets humans, especialment els dels dalits, afrodescendents, pobles indígenes, romes, burakumins i demés oprimits i reprimits sectors de la societat.

– Cridem a la mobilització de masses contra al cimera del G8 a Escòcia, del 2 al 8 de juliol. Anirem als carrers i participarem en la contracimera en Edinburg i Gloneagles. Exigim: que la pobresa passi a la història, que aturin la guerra, cancel·lin el deute i imposin un impost global a les transaccions financeres per a finançar el desenvolupament.

– Lluitem pel dret universal a una alimentació sana i suficient. Lluitem pel dret dels pobles, les nacions i els camperols a produir els seus aliments. Ens manifestem contra els subsidis a l’exportació que destrossen les economies de les comunitats rurals. Evitem el dúmping alimentari.

Rebutgem els aliments transgènics perquè, a més de posar en risc la nostra salut i el nostre ambient, són l'instrument per al control dels mercats per cinc empreses transnacionals. Rebutgem les patents sobre qualsevol forma de vida i especialment sobre les llavors, ja que amb això pretenen apropiar-se dels nostres recursos i el coneixement associat a ells.

Exigim la Reforma Agrària com una estratègia que permeti garantir l’accés de la pagesia a la terra, i sigui la garantia d’una alimentació sana i suficient, i no es concentri la terra en mans de les transnacionals i els latifundistes. Exigim que s’anul·lin les accions en contra dels camperols de tot el món, l’alliberament immediat dels camperols i presos polítics que existeixen en el món, la suspensió de la militarització de la zones rurals.

Donem suport la producció sustentable, basada en la preservació dels recursos naturals: sòl, aigua, bosc, aire, biodiversitat, recursos aquàtics etc. Donem suport el foment a la producció orgànica i agroecológica.

Cridem a la mobilització en el dia mundial dels camperols, el dia 17 d’abril; i en l’aniversari de la mort de Lee el 10 de setembre contra l'OMC.

– Donem suport les campanyes i lluites en defensa de l’aigua com bé comú públic, contra la seva privatització i per al reconeixement de l’accés a l’aigua com un dret humà, com la campanya “No a la Suez a Amèrica Llatina”. Convidem a participar en el Fòrum internacional del 18-20 de març en Ginebra.

– Compartim l’exigència de construir una aliança entre moviments socials i xarxes per “un Contracte mundial pel clima: un món solar és possible”. L’energia és dret a la vida i un bé comú. La lluita contra la pobresa i el canvi climàtic exigeixen que l’energia sustentable estigui entre les prioritats de les iniciatives i campanyes del moviment social. Donem suport la marxa internacional sobre el clima al novembre.

– La “Responsabilitat Social de les Transnacionals” no va assolir eliminar els abusos i crims de les transnacionals. Per això ha de ser seriosament desafiada. Els moviments treballaran junts per a treure poder a les transnacionals, parar els seus abusos i crims. Les comunitats han de tenir llibertat per a protegir-se a si mateixes, al seu medi ambient i a la societat del domini de les transnacionals.

– Donem suport les campanyes contra les transnacionals que violen els drets humans, socials i sindicals, com aquelles contra Nestlé i Coca-cola a Colòmbia; i Pepsi i Coca Cua a l’Índia.

– Donem suport a la lluita del poble palestí pels seus drets fonamentals i nacionals, fins i tot el dret al retorn, basats en el dret internacional i les resolucions de l'ONU.

Demanem a la comunitat internacional i als governs imposar sancions polítiques i econòmiques a Israel, incloent l’embargament sobre les armes. Cridem als moviments socials a mobilitzar-se també per les desinversions i boicots. Aquests esforços tenen l’objectiu de pressionar a Israel a implementar les resolucions internacionals i respectar el parer de la Cort internacional de Justícia de parar la construcció i destruir el mur il·legal del apartheid i acabar l’ocupació. Donem suport als activistes israelians per la pau i els refusnik en la seva lluita contra l’ocupació.

– Condemnem l'injust bloqueig a Cuba i demanem un judici just per als cinc cubans presos en Estats Units. Igualment, vam exigir la retirada immediata de les tropes militars estrangeres a Haití.

– Reconeixem la diversitat d’opció sexual com una expressió d’un món alternatiu i condemnem la seva mercantilització. Els moviments es comprometen a compartir la lluita contra les exclusions per identitat, gènere i homofòbia. Ajuntarem les nostres veus en contra de totes la formes de mercantilització del cos, de la dones i de les persones GLBT.

– Donem suport al procés de construcció d’una xarxa global de moviments socials compromesos amb la defensa dels emigrants, refugiats i desplaçats. El neoliberalisme i les polítiques de la “guerra contra el terror” van produir el creixement de la criminalització dels emigrants, de la militarització de les fronteres, de la clandestinitat i de la disponibilitat de força de treball barata. Donem suport la campanya per la ratificació de la Convenció de les Nacions Unides pels drets dels emigrants, que cap govern del Nord vol acceptar. Donem suport la campanya per establir un organisme independent que sancioni als governs que no respecten la Convenció de Ginebra per als refugiats i els drets dels i les emigrants.

– Donem suport a les campanyes i lluites pels drets dels nens i les nenes, contra l’explotació laboral i sexual, contra el tràfic de nens i el turisme sexual.

– Donem suport a la crida dels exclosos, dels sense veu, per a desenvolupar una campanya de solidaritat activa i impulsar una marxa mundial en la qual els i les oprimits/as i exclosos/as del planeta aixequen la seva veu per a conquistar el dret a una vida digna.

– Des del 14 fins al 16 de setembre, a l’assemblea general de l'ONU, els caps de govern de tot el món prendran decisions sobre la reforma de les Nacions Unides i revisaran els seus compromisos per a eradicar la pobresa. Són ells els principals responsables de l'actual situació crítica de la humanitat. Donem suport a la crida de xarxes internacionals que conviden a mobilitzar-se globalment el 10 de setembre per un nou ordre mundial democràtic i contra la pobresa i la guerra.

– Donem suport la crida per una mobilització el dia 17 de novembre, en el dia internacional dels estudiants, en defensa de l’educació pública, contra la privatització i la transnacionalització de l’educació.

– En solidaritat amb Veneçuela, la joventut del món està cridada de participar en el 14º festival mundial de la joventut i dels estudiants a Veneçuela, entre els dies 7 a 15 d’agost.

– La comunicació és un dret humà fonamental. Donem suport a la crida de mobilitzacions en el marc de la Cimera Mundial de la Societat de la Comunicació, a Tunis, el 16-18 de novembre. Donem suport a la crida de una forta convenció internacional sobre la Diversitat Cultural i ens oposem a la mercantilització de la informació i de la comunicació per l'OMC.

– Donem suport a l’economia social com expressió concreta d’una alternativa de desenvolupament just, solidari, democràtic i equitatiu.

– En defensa de la salut pública i contra la seva privatització, cridem a tots els pobles del món a una lluita permanent. Cridem a la mobilització, en el marc de l'Assemblea General en Defensa de la Salut dels Pobles, en Cuenca, Perú, en l’any 2005, i en el Fòrum Mundial de la Salut, en el marc del Fòrum Social Mundial, a Àfrica, en 2007.  

Aquesta és una petita mostra dels moviments socials en lluita

GLOBALITZEM LA LLUITA, GLOBALITZEM L’ESPERANÇA!

Porto Alegre, 31 de gener