El 46,4% dels treballadors, realitza hores extraordinàries i d'ells només el 22,3% rep alguna compensació per aquest esforç, informa el CIS.

 

Aquesta és la notícia. I també ho és que l'accés al treball no és fàcil i sobren les hores extra.

El fet és que les institucions de l'Estat fomenten la competència deslleial quan no persegueixen actuacions com aquestes, i contribueixen d'una manera definitiva a generar economia submergida. A la fi, les hores que no es declaren ni es paguen no són més que això, contribucions a l'economia submergida.

Aquestes coses passen des de fa molts anys i sembla que no hi ha remei, però a la fi tot es redueix a voluntat política i ni el PP, ni el PSOE, ni els seus satèl·lits minoritaris en els governs de torn han volgut

Ens diuen que la inspecció està mal dotada, i és cert, però això també depèn dels partits polítics. D'altra banda hi ha una llarga experiència de denúncies sindicals per aquest i altres conceptes que mai no arriben a port. Tothom coneix la situació de les hores extra a la banca i la inspecció en fa els ulls grossos.

Diu també l'informe del CIS que un 73,3% dels treballadors fan hores extra per sobrecàrrega de treball. Aquí els que haurien d'actuar són els inspectors de salut laboral que en el nostre cas depèn de la comunitat autònoma.

Allò que m'arriba a la memòria és que fa alguns anys en una companya d'assegurances es va posar una denúncia per les males condicions de treball del soterrani en matèria de lluminositat, perill d'incendi (hi havia tots els arxius de paper), i manca de condicionament climàtic. No cal dir-ne els resultats de la denúncia: alguns inspectors treballaven de pèrits en les seves hores extra per la mateixa companya.

Record també que a la mateixa companya es va posar una denúncia per hores extra que miraculosament es va perdre a la mateixa  inspecció de treball. L'inspector era un senyor que es dedica avui als articles polítics d'un diari ultradretà de les Balears.

Així tampoc és extrany que alguns funcionaris com Villalobos durin tant i siguin ambivalents, és a dir, valen igual amb el govern del PSOE que amb el PP, i per això no els afecten els canvis de govern.