Any 1640

Any 1640- La C˙ria eclesiÓstica tortura a un coix  i provoca la protesta dels jurats del Regne de Mallorca.


Any 1640- Els delictes provocats per armes de foc sˇn competŔncia exclusiva del Virrei i de la Reial AudiŔncia.


Any 1640- Els jesu´tes prohibeixen l'ensenyament del cartesianisme.


15 de gener de 1640 - Desembarca a Tarragona una companyia d'infanteria comandada per el capitÓ Pere Joan Fuster i finanšada per el mateix capitÓ i el comte de Formiguera (Comte Mal) en ajut al comte duc d'Olivares contra la revolta dels Segadors.

20 de gener de 1640-Mor assassinat Antoni Amorˇs.


12 de febrer de 1640.E
l comanador de Sant Joan, Onofre Sanglada, cunyat de Gabriel Berga, del bÓndol dels Canamunt Ús arcabussejat. Un dia desprÚs detenen el mateix Onofre Sanglada, el misser Berga i el pressumpte agressor Gabriel Valero.


9 de marš de 1640 - Mor Margarida Villalonga Sant MartÝ, viuda de Joan Baptista Berard.

24 de marš de 1640 - Mateu  Moragues Pont de la Terra (o Pont i Vic), compra el Camp Gran Vinyal (desprÚs Sa SÝnia)  de set quarterades als preveres Maties i Bartomeu Mas.

Fas mem˛ria com en lo a˝y 1640. trobant.me jo Rafel Sancho  en VallŔncia vinguÚ un correu a VallŔncia de Barcellona y conta de nou com en Barcellona los Catalans avian mart lo Virrey de Barcelona, que era lo il lustrissim Senor Dn. Ramon de Queralt, Conde de Santa Coloma y Queralt, Virey de Barcelona, lo qual mataren en lo dia del Corpus dit any 1640 - per mem˛ria.
(A.R.M. - Arxiu Torrella, 637, f. 2.v.).

13 de juny de 1640- El virrei Francisco de Melo des d'Aragˇ anima als procuradors i al bisbe de Tortosa a resistir al setge dels francesos, al temps que fa arribar vaixells mallorquins en defensa del litoral marÝtim de l'Ebre.


17 de juliol de 1640- Joan de Totosaus i Pere Antoni Gia Cabos patrons de les dues esquadres de bergantins de Mallorca, concertats per Alonso de Cardona i Lope de FrÓncia operen contra Catalunya.


28 d'agost de 1640-L'odiat virrei Alonso de Cardona cessa en el seu cÓrrec i el succeeix Lope de Francia i Gurrea.


Setembre de 1640 - La ciutat de Tortosa passa al bÓndol de Felipe IV.


9 d'octubre de 1640-Miquel Galmes natural de la vila de Sant Joan, fa donaciˇ inter vivos a la seva tieta Caterina Armengol, de tots els seus bÚns mobles i immobles en cas de mort, ja que Ús soldat de sa magestat el Rei.


10 d'octubre de 1640-Mor assassinat el capellÓ Bernat FÓbrega.


Desembre de 1640 - Rendiciˇ de Tarragona a les tropes de Felipe IV.


7 de desembre de 1640-Isabel Urbina deixa en testament 300 lliures per una llÓntia de plata i un odre d'oli a favor de les carmelites de santa Teresa.
segueix