Argentina: Les cares són noves, les estratègies també

Autor: Laura Vales

Data: 12/12/2004

Font: Pàgina 12



Es van projectar amb els difícils conflictes recents, que van acabar en augments i en millors condicions de treball . Són d'una diversitat ideològica que abans hagués acabat malament: CGT i CTA, esquerra partidària, independents i peronistes. Però van mostrar que poden treballar junts.



Qualsevol esperaria que fossin una bossa de gats. Dels 21 integrants del cos de delegats del subterrani porteny, set són militants desencisats dels partits d'esquerra, dos pertanyen al PO, dos provenen del sindicalisme ortodox de l'UTA, un és del Moviment Socialista dels Treballadors. La resta són peronistes i independents. Com va poder sobreviure a l'Argentina aquesta barreja, que ens tenia més acostumats al curtcircuit que a la unitat? La direcció del sindicat telefònic no es queda enrere. El seu secretari general, Osvaldo Iadarola, és membre de la CGT d'Hugo Moyano; el segon, Claudio Marín, de la Central dels Treballadors Argentins (CTA), mentre que el secretari de premsa, Sergio Sosto, és del Partit Obrer.
Tanmateix, telefònics i treballadors de subte es van mostrar en aquestes setmanes com a exponents d'una nova conflictivitat. Van parar i, amb mètodes infreqüents -preses d'edificis, bloqueigs en les vies, escracs (forma de lluita que promou la denúncia social mitjançant concentracions davant la casa, l’oficina,etc)- van guanyar un augment als grups econòmics més poderosos del país. Són la novetat de l'espatllat món del treball. Vénen de processos d'organització interna lents i poc visibles.

Telefònics

La Federació d'Obrers i Empleats Telefònics (Foetra Buenos Aires) és un cas diferent. Per començar, es tracta d'un sindicat amb fortalesa institucional, no d'un cos de delegats.
A la direcció hi conviuen tres sectors: un bloc peronista, un front CTA-PO i l'agrupació Nova Proposta Telefónica, on hi ha socialistes, radicals, intransigents, etc. Es van unir en el '97 com a oposició a Julio Guillán, dirigent que en els '90 es va convertir al menemisme.
Hi ha avui característiques noves en la vida sindical?, pregunta Página/12 a Claudio Marín (CTA). "Sí. Per exemple, en el rol que té ara el plenari de delegats", diu ell, i tot seguit es corregeix: "Bé, no inventem la pólvora, així ha estat  sempre, encara que crec que avui s’està jugant un paper nou. Perquè el plenari no és una formalitat sinó que té contingut polític real".
Davant la pregunta, Osvaldo Iadarola (CGT) se submergeix en els mateixos dubtes. De 57 anys, iniciat a la política en els temps de la resistència peronista, tot això li porta el record d'altres temps. "Hi ha més participació, però em costa veure-ho com a una novetat. Ara, per exemple, tenim un bon grup de joves, els que van entrar a les telefòniques com a passants. Però en la CGT dels Argentins també hi havia pibes, hi havia estudiants.
I abans també hi va haver divisions, com ara. La CGT i la CGT dels Argentins, les 62 Organitzacions i les 62 “de Pie”... El que em sembla és que es va involucionar molt amb el cop del '76 i amb el govern de Menem".
El que és clar és que ha augmentat el nombre de militants. Foetra té 7 mil representats. Marín calcula que el 10 per cent són activistes: hi ha 350 delegats i una xifra similar participa de la vida gremial.
A l'edifici Costanera de Telecom, Carlos Artacho, de 28 anys i integrant de la nova fornada de delegats, s’explica: "En altres gremis, la direcció s’imposa al cos de delegats. Aquí són elegits pel vot i tothom està habilitat per votar, no fa falta ser afiliat per fer-ho. Això, i les lluites dels últims anys van recompondre la confiança".

Més militància

Com en el cas dels subtes, els telefònics han donat batalles fortes amb poca visibilitat. El primer que van aprendre és que Telefónica i Telecom es movien en forma pendular: "Primer ens colpejava una i quan ens recomponíem ens colpejava l'altra. Si Telefónica manava 200 acomiadaments, quan acabava aquest conflicte ens arribaven els telegrames de Telecom, diu Iadarola.
En el 2001, el gremi es va fer càrrec de la situació dels passants. Els va ajudar a organitzar-se i va acompanyar una sèrie de conflictes amb escracs i preses d'edificis, que es van guanyar, de manera que en l'actualitat no hi ha precaritzats.
En l'últim pla de lluita, amb el qual van guanyar l'augment del 20 per cent, van combinar diverses modalitats de lluita. Van començar amb assemblees en el lloc de treball, després van fer una gran mobilització i finalment un dia de talls de carrer. "Però la mesura principal va ser la permanència en el lloc de treball. Fèiem assemblees amb què vam enfortir la gent i alhora li vam dir a l'empresa 'mirin que som en els llocs de treball, que aquest lloc és un espai nostre'. No era una presa, però tampoc deixava de ser-ho. Això va desesperar a les empreses i va portar Telefónica a cometre un gran error, perquè va militaritzar el conflicte. Van intentar ficar-se a l'edifici República amb gent armada i de civil. Va ser un element que va desequilibrar la baralla al nostre favor, perquè políticament l'empresa va quedar molt descol·locada".
"Ara, si un ho pensa bé, el que vam fer no va ser cap altra cosa per reprendre la vella vaga de braços caiguts, en lloc de fer una vaga dominical. És nou? No és nou, però s'està aplicant amb una altra participació i en una altra conjuntura política. Es pot fer si tens una quantitat d'activistes que el recolzen, perquè si no l'empresa et trenca, va i li diu a la gent 'vos laburás' i et destrossa".

Subtes

Per explicar la història dels subtes és necessari remuntar-se deu anys enrere, al període que va del '94 al '97, quan la vida gremial a Metrovías estava regida per la por de perdre la feina. Els acomiadaments eren una mesura freqüent del grup Roggio, fins que una vaga va donar la volta a la situació.
Va ser el febrer del '97. En els anys inicials de la desembarcada de la concessionària, alguns havien intentat millorar les condicions de treball, sense sort. "Armàvem agrupacions clandestines, érem grups que moltes vegades ni ens coneixíem entre nosaltres", diu Roberto Pianelli. De nou després de tres anys un acomiadament en una línia va ser rebutjat amb una mesura de força massiva. Els cinc ramals del subte es van paralitzar. Sorpresa per la situació, Metrovías va enviar més de 200 avisos d’acomiadaments, però l'atur es va mantenir i l'empresa va haver de retirar-los. També va resituar l'acomiadat en un altre lloc.
L'episodi va significar un trencament en la vida interna. "A partir d'allà l'empresa no va poder continuar utilitzant els acomiadaments com a eina per atemorir. Van haver d'adequar-se al fet que si enviaven un telegrama, el més probable era que paressin les cinc línies i s'aconseguís la reincorporació", diu Pianelli.
La novetat estava vinculada a la renovació del cos de delegats, un procés que es va donar en oposició a la dirigencia de la Unió  de Tranviaris Automotor. En el '96 hi havia només 3 delegats disposats a impulsar lluites. En el '98, després de frenar els acomiadaments, eren cinc.
Una de les tasques dels delegats rebels va ser la de vincular la gent: a Metrovías estan escampats al llarg de les estacions, els tallers i el metro, pel que és natural que els treballadors no es creuïn. Els delegats van per les estacions fent circular la informació i es recolzen en la realització d'assemblees per aconseguir consensos.
Fan reunions per línia i també per sectors.

Dos fronts

Quan van començar a tirar-se a les vies per bloquejar-les? Ja en el '97 ho van provar, encara que el mètode va quedar al congelador perquè la Justícia va obrir processos penals contra els manifestants. Durant un temps van tractar de cridar l'atenció sobre el problema de ser als túnels, on l'oxigen és escàs i el soroll de les màquines perjudicial. Van fer algunes accions de propaganda: un dia, per exemple, tot el món va anar a treballar amb bata. Vam aconseguir coses menors, com que l'empresa posés bidons d'aigua potable per al personal.
En el 2000 els delegats rebels ja eren majoria. Aquell any van tenir la primera baralla no per defensar l'ocupació sinó per drets laborals. Els Roggio van intentar treure el lloc de guarda als vagons; hi va haver una aturada d'una hora, a conseqüència del qual la firma va acomiadar 300 persones. També per primera vegada el conflicte va tenir de manera oberta dos fronts: els empresaris i la burocràcia de l'UTA, ja que el cos de delegats va rebutjar l'acord entre el sindicat i l'empresa.
Amb la vaga i els 300 telegrames, el Govern va dictar la conciliació obligatòria. Metrovías i els dirigents de l'UTA es van trobar en el Ministeri de Treball. "Ens vam ficar de cap en la reunió. Dintre hi havia Funes de Rioja (l'advocat de la Unió industrial) i altres representants de Metrovías. Recordo que en tenien uns  cel·lulars minúsculs, últim model, i nosaltres caminàvem amb un maó. Teníem la barba crescuda, veníem de passar la nit sense dormir. Vam encarar a Funes de Rioja: 'Vagin comprant el casc, perquè quan acabi la conciliació obligatòria els cremem l'empresa.' Els tipus ens miraven horroritzats", recorda Pianelli.

Deu anys

A començaments del 2002 van presentar en la Legislatura un projecte de llei per declarar insalubre el treball en els subtes i reduir la jornada laboral a 6 hores. Eren els mesos del piquet i cassolada, i els del subte van aprofitar el riu regirat. Pocs legisladors podien caminar pel carrer sense trobar-se un escrache, pel que no va ser estrany que els diputats (fins i tot alguns coneguts per les seves actituds conservadores) acceptessin gustosos una invitació per recórrer els túnels, envoltar-se de treballadors i fins i tot fer del projecte una causa pròpia.
La Legislatura va sancionar la llei, però el cap de Govern porteny la va vetar. Una nova sessió va intentar ratificar-la, sense assolir els dos terços dels vots necessaris. Aquell dia van passar per la sessió 800 treballadors. Hi va haver incidents i des de llavors només es pot entrar al recinte amb una invitació especial. El camí legislatiu va quedar tancat, per la qual cosa van presentar una denúncia perquè la Policia del Treball comprovés que les condicions eren insalubres.
En els mesos següents, els tècnics van baixar als túnels subterranis a prendre mesures de soroll i d'oxigen. Podria semblar un tràmit en el plànol estrictament científic, però en els fets va requerir d'una nova mobilització interna, perquè els treballadors diuen que més d'una vegada l'empresa manava a apagar les màquines en el moment del mesurament i es negava, o enviava la gent a casa seva el dia en què havia de ser sotmesa a una audiometria. Finalment, els exàmens van mostrar que les condicions eren insalubres i la jornada laboral va ser reduïda a sis hores.
Havien passat 10 anys des dels primers moviments.
El setembre es van realitzar les últimes eleccions, que els delegats rebels van guanyar amb el 80 per cent dels vots.
Dimarts passat, quan els treballadors del subte van tornar a tirar-se a les vies per frenar la sortida d'un tren, havien pres diverses decisions. En principi que només s'arriscarien els delegats, per delimitar el problema de les denúncies penals. En segon lloc, als llocs crítics van estar acompanyats per dirigents d'altres gremis i per piqueteros. Encara que algunes interpretacions lleugeres tracten de mostrar als treballadors llevant de l'escena als desocupats, la veritat és que en els gremis fa estona que s'estan fent polítiques d'unitat.
Hi ha una mostra amb els treballadors del subte, que van llançar una campanya nacional per la reducció de jornada laboral com a resposta a la desocupació. La campanya planteja que amb una jornada legal de sis hores es poden generar immediatament dos milions 500 mil nous llocs de treball. En el projecte estan treballant al costat d'organitzacions de desocupats, amb les quals fan tasques de difusió, anant a universitats o a un barri per explicar la proposta. A Metrovías, quan els 1200 empleats van passar a complir sis hores, l'empresa va haver de crear 500 nous llocsde feina.