LA TELE FER EL CERVELL 

1. Perquè avui en dia la TV serveix, principalment, com vehicle per a la difusió dels anuncis.

2. Perquè
la TV és gairebé totalment depenent dels ingressos per publicitat per a la seva supervivència.
 
3. Perquè el producte
que ven la TV no són els seus programes, sinó l'audiència, que no és més que mercaderia per als propietaris de les cadenes i per a les empreses anunciants.

4. Perquè
les TV busquen produir programes que atreguin al major nombre possible de classe mitja consumidora, evitant els programes que, independentment que siguin intel·lectualment estimulants o culturalment enriquidors, allunyin a tals espectadors.

5. Perquè
la TV practica la censura en els seus continguts, amb la finalitat de no ofendre als grans anunciants, evitant qüestions i tractaments que poguessin oposar-se'ls.

6. Perquè en
els temps econòmics que corren, de globalització i grans fusions empresarials, els mitjans de comunicació en general, i la TV en particular, pertanyen a la mateixa classe d'interessos corporatius que els majors pressupostos d'anuncis.

7. Perquè gràcies a
les polítiques neoliberals imperants, el poder dels anunciants per a controlar la TV tot just troba limitació en un Estat cada vegada més feble i lliurat al poder de les transnacionals.

8. Perquè
les programacions televisives només busquen acaparar audiència i fomentar el consumisme, en lloc de prevaler el servei públic i la difusió de la pluralitat d'idees i cultures.

9. Perquè TV i publicitat
són cada vegada més la mateixa cosa, ja sigui sota la forma d'anuncis o sota la ideologia subjacent a programes i programacions.

10. Perquè de
la identitat entre TV i publicitat es desprèn l'emissió de missatges conservadors, desinteressats a modificar estereotips, i al servei dels interessos de l'elit econòmica i política que ens governa.

11. Perquè en la nostra societat els receptors de TV estan a l'abast de tots, però els estudis de TV estan reservats a uns pocs.  

12. Perquè l'actual model televisiu defensa i sustenta el principi de "donar al públic el que vol"; afirmació tan allunyada de la realitat com la qual tractés de justificar el sistema  consumista "perquè cal donar al consumidor el que demanda".

13. Perquè, en gran
part gràcies a l'actual model televisiu, un petit grup de fabricants, distribuïdors, venedors i agències de publicitat té el poder de dirigir els hàbits de consum del públic.

14. Perquè el sistema capitalista actual en bona
part se sosté gràcies que els valors que es dóna suport (l’acumulació de béns com única via de satisfacció, la feroç competència per a aconseguir-los com únic objectiu en la vida, el desigual repartiment de la riquesa) són constantment difosos, reforçats i amplificats a través dels programes i els anuncis de la TV.

15. Perquè
la força del capitalisme està en el control que exerceix sobre els mitjans de comunicació, i especialment la TV, que juntament amb el sistema educatiu, li permeten establir un assentament pràcticament universal de la seva legitimitat.

16. Perquè a causa de les seves
característiques (espectacularitat, rapidesa, llenguatge visual), la TV dificulta la valoració conscient dels missatges, l'anàlisi i la reflexió; propietat que converteix al mitjà televisiu en el més eficaç dels "mass media" per a persuadir, dirigir i convèncer a la ciutadania que viu en el millor dels mons possibles.

17. Perquè
la informació que ens transmet la TV sobre els esdeveniments se selecciona per l'espectacularitat de les imatges i no per la importància dels fets.

18. Perquè
la TV només considera notícia allò que "interessa a l'opinió pública", sense voler reparar que la "opinió pública" està formada pels judicis i prejudicis d'una elit de polítics, periodistes i empresaris obstinats a mantenir l'actual sistema soci-econòmic.

19. Perquè
per a la TV el 84% de la Humanitat (la part més pobra del Planeta) només existeix mentre pot oferir material visual impactant en forma de massacres o de catàstrofes, sense entrar a analitzar les seves causes i responsabilitats que impliquen al 16% restant (la part més rica del Planeta).

20. Perquè no sempre "
una imatge val més que mil paraules": la imatge és essencialment emotiva, la paraula reflexiva. És més fàcil manipular imatges que paraules, d'aquí l'obstinació de la TV per fer-nos analfabets teleadictes..

 

 

Tornar a la pàgina anterior