Temps de rebaixes: els productes es fan perquè no durin.

Llorenç Buades Castell

L'objectiu de l'economia capitalista no és satisfer les necessitat humanes. L'objectiu és el lucre dels empresaris i la seva voluntat de fer-se el més rics que puguin en el període de temps més curt possible. Per tal de fer-se rics han de vendre productes i per vendre productes han de generar necessitats. Si no es generen necessitats no hi ha persones que comprin. La publicitat servirà a l'empresari per generar necessitats que en molts casos no són reals, però del que es tracta és de vendre, perquè sense venda no hi ha realització possible de benefici. Aquest aspecte no és gens valorat per la majoria de l'ecologisme polític que viu plàcidament dins aquesta contradicció irressoluble intentant tapar forats. Es tracta d'un ecologisme que no va més enllà de l'ambientalisme propi dels ben coneguts "paisajes pintorescos ".

Per tal de vendre més productes, aquests han de tenir una durada menor. Si els productes tenen llarga durada el negoci de l'empresari no pot anar bé, i per això ens trobam ara amb cotxes de menor durada, amb televisors de plasma que entren en fallida a poc d'acabar la garantia quan abans duraven fins a 25 anys, amb jerseis mal cosits que es venen a preu superior per la marca i que ben aviat esquinces les mànegues, amb calçons de marca que no passen de l'any perquè ben aviat es foraden, s'esquincen els cosits de les butxaques, les cremalleres són poc resistents.

Els cartutxos de tinta d'impresora duren un no res, com les piles o les bombetes..I tot això no són més que elements que fan que l'increment de les necessitats productives que generen les dinàmiques del capitalisme esdevenguin més destructives que mai.