La classe obrera xinesa: treballant com a bous, lluitant com a tigres

Autor: Kim Yong-wook

Data: 5/12/2004

 

Font: Socialist Worker, Gran Bretanya


El boom econòmic de la Xina condueix a un creixemnt de la confiança i a una combativitat cada vegada major entre molts grups de treballadors.

Cada hora moren 15 obrers xinesos en accidents industrials. Més de 120 milions d'obrers del camp que han migrat a les ciutats "s'aixequen abans que les gallines, i treballen més dur que els bous, però mengen menys que els porcs. "

Les vagues són il·legals -el sindicat oficial a la Xina està administrat per l'estat i no s'interessa per les vides dels obrers. El 2002  van lliurar els seus "premis als treballadors exemplars" a 21 empresaris!

 Malgrat això cada vegada més els treballadors es declaren en vaga. La majoria de les vagues són en resposta als tancaments de 190.000 empreses estatals.

Fa dos mesos, 6.000 obrers tèxtils a la fàbrica recentment privatitzada Tianwang, a la província de Shaanxi, es van declarar en vaga. Van mantenir la vaga durant gairebé set setmanes.

Es va impedir que els carros policials armats amb canons d'aigua entressin a la fàbrica, quan treballadors que no participaven en la vaga i els familiars van anar a detenir-los.

La vaga va acabar amb més de 20 obrers arrestats, però la companyia va haver d'acceptar moltes de les demandes dels obrers.

Aquesta  ha augmentat el nombre de vagues en el regió del delta del riu Pearl, que recentment van tenir un boom inèdit.

El creixement ha augmentat la confiança dels treballadors, i la regió està patint escassetat temporal de força de treball.

El 7 d'octubre, a Shenzhen, 3.000 obrers de Computime es van declarar en vaga. Un obrer cridava, "vaig venir aquí per guanyar diners per construir-li una casa a la meva família, però no em paguen des de fa vuit mesos. "

A Guangzhou, els obrers que acoblen televisors a Shanlin Technology havien de treballar 14 hores per dia per satisfer la creixent demanda -però els seus sous continuaven iguals. Van guanyar un augment de salaris fent vaga a mitjan octubre.

No solament les vagues s'estan expandint. La revista Outlook informa que el nombre de manifestacions ha augmentat de 8.700 el 1993 a 58.000 el 2003 –en una mitjana de 160 manifestacions per dia.

Alguns sectors de la classe dominant temen una tornada als dies de les protestes de la Plaça Tiananmen, que van sacsejar al sistema de govern del Partit comunista xinès el 1989.

Es diu que els think-tanks de la capital, Beijing, estan fent simulacions en computadora per calcular els costos d'una protesta així.

La societat xinesa ha canviat des de 1989. La classe dominant xinesa s'ha fet forta durant 25 anys de creixement econòmic.

Però la consciència dels obrers també ha canviat. Les notícies de les vagues arriben ràpidament a través d'internet, e-mail i telèfons mòbils.

La història no es repeteix. Tanmateix, les condicions estan madurant de tal manera que, en paraules de l'antic governant xinès Mao Tsetung, "una espurna pot encendre la prada. "

Kim Yong-wook és membre del grup sud-coreà Tots Junts