Memòria de l'any 1967

Feia poc que havia celebrat els  15 anys  quan vaig acabar el cinquè curs de batxillerat. Ens fèiem grans i vàrem deixar la gran sala dormitori que teniem al quart curs, per ocupar cel·les, en principi compartides i que es tornaren individuals amb el pas del temps quan començà a minvar el nombre d'alumnes. Em va tocar compartir cel·la amb un company de curs provinent de Vallecas que el dia de San Fernando solia posar-se la camisa blava i la boina vermella. Venia d'un grup parroquial ultramontà, proper als guerrillers de Cristo Rey. Allò no agradava als frares i no sé per quines raons l'expulsaren. La seva procedència madrilenya no impedia la seva devoció per el barça i el Sporting de Xixon, perquè era fill d'asturians d'Arriondas i Ribadesella. Més tard exerciria de professor d'educació física a Salamanca.

A les Illes Balears no teniem Universitat, i els fills i filles dels que tenien doblers es desplaçaven a Barcelona si volien fer una carrera. Jo no m'ho plantejava perquè en aquell moment tenia un objectiu vocacional religiós, però tanmateix els fills de treballadors no hi teniem accés.

A final d'any els pobres ja podien accedir a la carrera de Filosofia i Lletres com a secció delegada  de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, d'una manera molt precària a l'Estudi general Lul·lià . Era plat únic per aquells que volien estudiar una carrera i no disposaven de recursos.

Any  1967 - A Mallorca hi ha un total de 269 restaurants amb 13.462 places.

Any 1967 - Rafael Enseñat Tomás és el secretari local del sindicat franquista a Andratx.

Any 1967 - El pressupost de l'any a santa Maria del Camí és de 1.001.002 pessetes.


Els nous regidors franquistes de Lloseta són :Bartolomé Pons Bibiloni i Miguel Crespí Horrach pel terç familiar; Antonio Coll Bestard i Lorenzo Ramis Ramón pel terç sindical; i Pablo Reynés Villalonga i Rafael Ripoll Coll per les entitats.

L'Ajuntament franquista d'Alaró està format per el batle Ángel Bueno Gómez; primer tinent de batle, Jaime Fullana Vicens; segon tinent de batle, Gabriel Pons Gelabert i els regidors Francisco Simonet Homar, Bartolomé Morro Guardiola, José Roselló Amorós, Arnaldo Calafat
Rosselló, Pedro Gelabert Florit,Jorge Pizá Pizá i Cristóbal Perelló Bibiloni.

L'Ajuntament franquista d'Algaida està format per el batle Juan Fiol Amengual, el primer tinent de batle, Miguel Vanrell Sastre, el segon
tinent de batle, Gabriel Oliver Bauzà, i els regidors, Pedro Puigserver Pou,Agustín Capellà Sastre, Rafael Oliver Pujol, Bernardo Sastre Crespí, Antonio Mulet Barceló, Miguel Oliver Sastre i Gregorio Tous Coll.

Els nous regidors franquistes de Campos són : Gabriel Burguera i Juan Mas pel terç familiar, Juan Tous i Cosme Prohens pel terç sindical, i
Juan Alou i Nicolás Pizá per les entitats.

Els nous regidors franquistes de Deià són: Jaime Ripoll Torres i Francisco Mas Vives.

16 de gener de 1967 - Mor José Mayol Alberti que va ser cap de la Falange Espanyola a Fornalutx.


Febrer de 1967 - Dimiteix el tinent de batle franquista de Capdepera, Jaime Fuster Massanet.


18 de febrer de 1967 - Comença a funcionar la Xarxa telefònica automàtica a les Illes Balears.



 

 

 

 

 

 

24 de gener de 1967.-Conferència d'Alfonso Sastre a la Casa Catalana de Ciutat.


Febrer de 1967 - Troballa de restes arqueològiques en unes obres a l'Estudi General.

Febrer de 1967 - Gabriel Janer Manila estrena "Sa paret de sa vergonya" en el Teatre Principal de Palma.

3 de febrer de 1967- Mor Gabriel Cortès, que va ser regidor franquista de l'Ajuntament de Palma i president del Consell d'Administració del Banc de Crèdit Balear.

11 de febrer de 1967-Victorino Anguera Sansó és nomenat Delegat Provincial de Treball de Barcelona.

16 de febrer de 1967-Conferència de Ramon Tamames al Cercle Mallorquí.

Març de 1967-Inauguració del museu de cera a la carretera d'Inca.

1 de març de 1967.- El Tribunal Suprem declara il·legals les CC.OO.

1 de març de 1967.- S’autoritza en règim de reciprocitat l’entrada a Espanya de vaixells mercants soviètics. El mateix dia arriba a Palma el Queen Elisabeth, el transatlàntic més gran del món.

6 de març de 1967 - El Ple de l'Ajuntament d'Andratx a la vista de l'avaria del repetidor de televisió de Son Orlandís i del dèficit de 72.328 pessetesque aquest presenta  sol·licita de tots els que tenen televisors una aportació voluntària de 150 pessetes.

7 de març de 1967-Conferència d'Antonio Gala a la Casa Catalana.

9 de març de 1967.- Inauguració del Poble Espanyol a Ciutat. Les autoritats franquistes conviden als comandaments del 11 vaixells de la VIª Flota dels Estats Units presents a la badia de Palma.

20 de març de 1967 - Inauguració del "Jaime III cinema" a l'antic local de "La Protectora". També s'inaugura la nova estació de l'Aeroport de Palma en obra des del novembre de 1985 amb un cost aproximat de 300 milions de pessetes.

26 de març de 1967 - Martín Enseñat Riera i Gabriel Alemany Bauzà (batle d'Estellencs), Antonio Nicolau Cerdó (Campos), nous diputats provincials franquistes.

30 de març de 1967 - José Solís Ruíz, ministre secretari general del Movimiento inaugura l'Escola Provincial d'Hoteleria a Palma i les noves instal·lacions del diari del Movimiento "Baleares" i de Radio Juventud La Voz de Baleares, també del Movimiento. El mateix dia presideix la reunió del Consejo provincial del Movimiento.

 

Març de 1967 - El "Delegado Nacional de Juventudes"  Eugenio López López, juntament amb el delegat provincial Juan Sastre Soler i altres jerarques visiten l'Hogar San Blas de Campos , on són rebuts per el batle Antonio Nicolau Cerdó i el delegat local de Juventudes  Antonio Lladó Mora.


 

 

 

 

 

  

Abril de 1967 - Es comprova l'existència de pesta porcina a la possessió d'Aubarca (Escorca).

3 d'abril de 1967 - Benedicció i inauguració del Museu historial de Mallorca, propietat de Juan Amengual , amb la participació del bisbe Álvarez Lara, del capità general de les Balears Benigno Cabrero Lozano; del governador civil, Plácido Alvarez-Buylla; del president
de l'Audincia Territorial, Carlos Alvarez Novoa; del president de la Diputació, Rafael Villalonga Blanes; del batle de Palma, Máximo Alomar; del batle de Binissalem, del president del Foment del Turisme, Antonio Parietti Coll; del delegat de la Dirección General de Seguridad,  Juan
Estévez;del procurador en Cortes i Consejero Nacional, Fernando Ramírez Palmer.

15 d'abril de 1967 - El batle de Palma presenta l'estàtua de Ramon Llull, obra d'Horacio de Eguia.

El Ple de l'Ajuntament de Palma aprova noves tarifes de taxi:8 pessetes per baixada de bandera i els primers 200 metres, i una pesseta més per cada 200 metres. L'anada al Moll val 20 pessetes i 25 l'anada al Dic de l'Oest, més 3 pessetes per cada maleta.

La plantilla de policia de l'Ajuntament de Palma està formada per 250 efectius.

17 d'abril de 1967- L'Avenir inaugura la línia Tunísia-Palma-Marsella.

18 d'abril de 1967 - Reunió de l'Ajuntament d'Andratx que presideix en públic el tinent de batle Jaime Enseñat i en la qual es rebutja per unanimitat el Pla d'Ordenació General del terme d'Andratx.

22 d'abril de 1967- Mor Joan Capó Ferrer, pastor evangelista.

27 d'abril de 1967 - Jaime de la Portilla, delegat del governador civil franquista pren jurament i lliura e bastó de batle de Llubí a Miguel Bonnín Valls.

Durant el mes d'abril s'inauguren a Mallorca 18 nous hotels i 21 restaurants.

Maig de 1967 - Les Illes Balears s'integren a la xarxa automàtica telefònica,començant per la connexió automàtica amb Barcelona i València.


6 de maig de 1967 - Posada en marxa del servei automàtic de telèfon per a la comunicació amb Barcelona.


autoritats

Autoritats civils, alguns amb el característic bigoti franquista.


capità general i ajudant

Autoritats militars: capità general i el seu ajudant.

13 de maig de 1967- Sense necessitat d'ús de la centraleta, ja es pot parlar per telèfon directament des de les Balears amb les Illes Canàries.