9 de juny de 1978 Wilebaldo Solano intervé al miting del FUT al Palau d'Esports de Barcelona, representant el POUM
11 de juny de 1978 Primera Assemblea Congressual de CC.OO. de les Illes Balears.

13 de juny de 1978 Per decret llei s'aprova el règim de preautonomia de les Illes Balears


15 de juny de 1978 Dimiteix Giovanni Leone, president italià, acusat de frau fiscal i corrupció en l' affaire Lockheed

18 de juny de 1978 El trotsquista peruà Hugo Blanco aconsegueix el 12% dels vots al front de la FOCEP.

 

20 de juny de1978 Constitució del Consell General Interinsular (Balears)

20 de Juny de 1978 Circular de l'executiva d'UGT (veure)


 

27 de juny de 1978-Detencions a Buenos Aires dels trotsquistes Roberto Omar Rodríguez, professor d'arquitectura a La Plata i membre del Grup Obrer Revolucionari,  l'urugüaià Helio Serra, trotsquista de la Tendència Marxista Revolucionària i Guillermo Matrheu, obrer de Buenos Aires.

 

30 de juny de 1978-S'enfonsa el vaixell de cabotatge "Mandeo"  després d'un incendi en el Port d'Andratx on li feien algunes reformes.


Juliol de 1978-Conferència Nacional dels Gruppi Comunisti Rivoluzionari

Juliol de 1978 II Congrés de la Lega Comunista (Itàlia).

2 de juliol de 1978 El refugiat basc Juan José Etxabe i la seva  esposa, Agurtzane Arregi, són metrallats per un escamot parapolicial. Etxabe es salva però la seva esposa, és ferida mortalment amb onze trets.

 

8 de juliol de 1978 Germán Rodríguez , militant trotsquista de LKI és assassinat d'un tret a Pamplona en les festes per les forces comandades per comissari Rubio.

A Palma, els i les militants de LCR, arrel de l'assassinat de Germán Rodríguez organitzarem una aferrada de grans cartells encolats improvisats que situarem a distints punts entre ells a una paret de l'estació del tren a la plaça d'Espanya que servia als moviments per col·locar els seus "dazibao" reivindicatius.A l'aferrada de cartells hi participaren dos companys de la LCR de Lió (França) que passaven les vacances a Palma.

Amb motiu de les festes que es feien a la Calatrava, als pla de la Torre de l'Amor, el company Antoni Vadell va llegir al públic un manifest de condemna de l'atemptat.

 

Juliol de 1978-Fundació del Consell General Interinsular.

10 de juliol de  1978 Mor a Donòstia José Ignacio Barandiaran Urkiola, de 19 anys, a conseqüència d' un tret quan es manifestava en protesta per l'assassinat del militant de la Lliga (LKI)  Germán Rodríguez.

12 de juliol de 1978 La CSUT i el SOC promouen ocupacions de finques agràries a Andalusia.

25 de juliol de 1978 Arnaldo Rosado i Carlos Enrique Soto, aquest fill de l'escriptor independentista Pedro Juan Soto, són assassinats per la policia colonial nord-americana a Puerto Rico.


 

5 d'agost de 1978- Atemptat a Alger contra Antonio Cubillo, dirigent del MPAIAC, atribuït als serveis secrets espanyols.


6 d'agost de 1978 Mor Pau VI


22 d'agost de 19780 Mor Ignazio Silone (Secondino Tranquilli) a Ginebra

24 d'agost de 1978: membres del grup ultra Guerrilleros de Cristo Rey incendien la redacció de la revista llibertària Askatasuna a Bilbao.

26 d'agost de1978 Joan Pau I papa

 


setembre de 1978 Insurrecció sandinista a Nicaragua

 


11 de setembre de 1978  Assassinat Gustavo Adolfo Muñoz Bustillo, militant del Partit Comunista (internacional), independentista català de 16 anys, d'orígen sevillà a trets de la policia armada en els incidents de la Diada.

14 de setembre de 1978 -Un milenar de persones participen en una  manifestació  a Inca per una sanitat popular, serveis mèdics suficients i un hospital. Durant la mateixa es demanà la dimissió del batle, Antoni Fluxà.


17 de setembre de 1978 Legalitzat el POUM a sol·licitud de Wilebaldo Solano, Enric Panadés, Josep Mª Rodríguez, Josep Gracia, Antonio Ubierna.

18 de setembre de 1978 Rita Strassberg i Nahuel Moreno, militants trotsquistes, són alliberats de la presó al Brasil i traslladats a Bogotà, en tant que vuit militants de la trotsquista Convergència Socialista continuen empresonats.


21 de setembre de 1978-Detencions de Inmaculada Núñez i Ramiro Rivas quan enganxaven cartells en favor de l'amnistia del seu company de la LCR canària Berto Quintero. El fiscal demanava 8 anys de presó per a Berto.

27 de setembre de 1978 Mor a Sevilla Manuel Medina Ayala, militant del PCE, acoltellat per un grup ultradretà  en un acte de solidaritat amb el poble xilè.
 


28 de setembre de 1978  Mor Joan Pau I papa
 

30 de septiembre 1978 Troben el cadàver del mecànic Antonio Carrión, de 42 anys, gairebé cremat Navalcarnero. L' autor de l'assassinat va ser l'ultradretà José Luis Magaña López .

Aquest document va sortir al carrer el mes d'octubre de 1978.

Veure textos de l'alternativa sobiranista de LCR

 

Octubre de 1978- S'escindeix l'Organització d'Esquerra Comunista (veure article del Combate)


Octubre de 1978 El govern de l'Argentina compra 28 Dagger a Israel
 

1 d'octubre de 1978 El trotsquista Internationalen Marxisten Group va participar de la manifestació contra la central nuclear de Biblis que va reunir 6000 persones.


Octubre de 1978 - L'exministre franquista de governació Tomàs Garicano Goñi és nomenat vicepresident de l'empresa paperera Sarrió.

15 d'octubre de 1978 Mor Jordi Martinez de Foix, militant del Partit Comunista (internacional) en la preparació d'un atemptat.

16 d'octubre de1978 Joan Pau II-Karol Wojtyla-papa

Andreu Ferret,(quondam) professor de dret polític veia tot un porvenir roig a Europa de la mà del papa polonès i d'Enrico Berlinguer. Era tot el que es podia esperar d'un professor políticament correcte. Els que criticàvem l'eurocomunisme teniem tota la raó, perquè la història ha col·locat al PCI en el seu lloc, en el camp de la reacció, i de la desfeta de les conquestes obreres.

Aleshores eren companys de classe de Salvador Castell (quondam), Maria Duran de Manacor, Salvador Ferreras, de les CC.OO. de la construcció, que era delegat de curs, i Carles Tarancón.

Ferret era amb Luís Aspiroz (quondam) un dels pocs professors d'esquerra. Altres com l'integrista  Montserrat, professor de dret natural o Roman Pinya, calçaven la sabata dreta en els dos peus.


 


24 d'octubre de 1978 Mor Naguib Surur, poeta egipcià.

26 d'octubre de 1978-Detingut Rafael Rodríguez, obrer de la construcció i president de la Cooperativa obrera de Son Gotleu en relació a la incautació de material del PC (i) en un pis del carrer Socors.

28 d'octubre de 1978- Cinquè congrés de la LCR, i d'unificació amb LC. De Mallorca hi varen participar Llorenç Buades i Antònia Reinés. Nou membres del Comitè Central, entre ells Melan (Jaume Roures, actualment titular de Mediapro) definien l'etapa per l'existència d'un règim de transició amb formes democràtiques i també franquistes, i expressaren la  seva crítica amb l'oblit de  les consignes centrals que sintetitzaven la ruptura. Entre els convidats al Congrés, celebrat a l'Hotal Convención de Madrid hi era present Miquel López Crespí en representació del PSM que va fer una salutació molt aplaudida. També parlaren Ernest Mandel, el trotsquista italià Livio Maitan (senador anys després de Rifondazione Comunista, Pierre Frank, Socorro Ramírez del PSR de Colòmbia i Barry Sheppard del Socialist Workers Party dels EUA.

A la presidència del Congrés hi era Andoni Arrizabalaga, militant de LKI-ETA VIª condemnat a mort, i Antonio Rodríguez, antic militant del POUM. Dels 300 delegats al Congrés un 28,6% eren obrers industrials, un 50,80% assalariats. Dels militants un 69,7% intervenien en les CC.OO. Les dones representaven només un 22,7% del total de delegats.

30 d'octubre de 1978 Esclata un paquet bomba a l'entrada de la redacció d'El Pais. A conseqüència de l'atemptat va morir el conserge Andrés Fraguas Fernández i varen resultar ferits greument , Carlos Barranco Armenteros i Juan Antonio Sampedro Sánchez. L'atemptat va ser reivindicat per un escamot ultradretà i el Ministeri del Interior, no va obrir cap investigació ni fer cap passa per tal d'aclarir els fets.

Detenció de quinze persones  a Palma vinculats als Grups Anticolonialistes de Balears i al PC (i).

Novembre de 1978 - La UCD acusa el batle Fluxà d'Inca de retardar la gestió municipal, de dur a terme una política cultural i educativa deficient, de la mala gestió en el cobrament de contribucions especials i de la desaparició del cadafal de la Plaça d’Espanya

 

10 de novembre de 1978- Manifestació contra el terrorisme a Palma presidida pels parlamentaris.

11 de novembre de 1978 Reunió de colpistes a la cafeteria Galaxia,
 

 

LCR per la retirada de l'avantprojecte d'Estatut de Catalunya (Veure)


 

4 de desembre de 1978- S' inicia una vaga del metall a la província d'A Corunha que va durar gairebé un mes.

5 de desembre de 1978 -Trobada de suscriptors de la revista socialista La Razón que es mantenen com un corrent d'esquerra dins el PSOE. A Mallorca hi havia adherents del corrent dins la UGT d'assegurances. Entre ells, Miquel Garceran.

 

 


6 de desembre de 1978 Aprovació en referèndum de la Constitució Espanyola. En cap "província" basca l'aprovació arriba al 50% dels votants i a Navarra obté un 50,3% dels vots.

Les raons del no de LCR en relació al sol urbà i la vivenda

En la campanya constitucional vaig intervenir per la LCR en dues taules rodones, a Sóller i a Manacor. Antoni Vadell va fer la intervenció de LCR a la facultat de Dret. Els militants de LCR demanàvem el NO a la Constitució, perquè expressava de manera clara i contundent el rebuig a una normativa que consagrava l'economia de mercat, feia impossible la República i els drets nacionals. Record que el meu professor Andreu Ferret, suposat moderador, va dir a Sóller la frase tòpica  i poc imaginativa "els extrems es toquen" . Feia referència al nostre NO d'esquerra radical i socialista i  el posava al costat del NO de Falange, representada per Juan Boned que expressaven amb el NO el seu sosteniment al règim franquista.

Altres forces, com el PSM o el MC feien campanya per l'abstenció, una posició de teòric rebuig que es marginava del procés, però que era més "acceptable" en el món mediàtic.


 

El 8 de desembre de 1978 el Comitè Central de la LCR decideix proposar als militants trotsquistes de La Razón membres del PSOE la integració dins la Lliga respectant un període organitzatiu transitori de sis mesos. L'entrada de militants de La Razón a LCR va suposar un reforçament en la presència de militants de LCR al sector d'assegurances dins la UGT, entre els quals teniem el secretari general de la federació Antoni Salamanca.

Antoni Salamanca derivà més tard cap a posicions properes als autònoms i deixà el sector per a dedicar-se a afinar pianos.

8 ,9 i 10 de desembre de 1978- II Encontre de Ciències Humanes i Socials dels Països Catalans en el Palau de Congresos.

15 de desembre  de1978 Després d' un enfrontament armat entre un escamot d'ETA i la Guàrdia Civil a Mondragon, en el que van morir dos membres d'ETA, va arribar un cotxe de la policia que va començar a disparar sense més. Arrel dels seus trets va morir una persona que es trobava a la porta de la seva casa. Emilio Larrea era el seu nom. Les bales varen ferir també  Roberto Beltrán i Crescencia Bidaurreta.

21 de desembre de 1978 José Miguel Beñaran "Argala" és assassinat en un atemptat amb bomba contra el seu cotxe.


24 de desembre de 1978 Fundacio del PKK (Turquia)
25 de desembre de 1978 Vietnamites envaeixen Camputxea

 

 

Xirinacs en una manifestació del 1978 a Ciutat