Bellpuig

Any 1230 - Jaume I dóna 8 alqueries d'Artà a l'abadia de Santa Maria de Bellpuig.

24 de setembre de 1240- Fra Ramon de Fraga, prior de Bellpuig obté del bisbe Ramon de Torrella l'església d'Artà amb tots els seus drets, en tant que el bisbe es reserva la meitat dels seus fruits i la jurisdicció de la parròquia i església.

Abril de 1357 - Pere Crespí és nomenat de nou castellà de Capdepera a proposta del prior de Bellpuig.

18 d'octubre de 1411 Albertí Dameto obté l'honor d'Artà i Bellpuig.

27 d'octubre de 1425- El prior de Bellpuig, Artà i els 8 frares de la comunitat convenen amb Joan Vivot, senyor d'Os (Urgell) el canvi de propietats, de manera que els frares passen a Os i Joan Vivot pren possessió de Bellpuig.


7 de gener de 1618-Albertí Dameto obté el titol de marquès de Bellpuig.

7 de gener de 1637 - Concessió del títol de marquès de Bellpuig a Albert Dameto Cotoner amb l'oposició dels artanencs que defensen la seva tradició de vila reial.

16 d'octubre de 1644-Derrocada la casa de la marquesa de Bellpuig a Selva per haver encobert al bandoler Barona.

2 d'agost de 1684- Mor Pedro Dameto Espanyol , marquès de Bellpuig, i és enterrat a Sant Domingo.

6 de maig de 1691- En execució de la sentència dictada per Josep Calvo Monreal en un cadafal de la Plaça de Cort, moren cremats en viu tres xuetes a Mallorca en una foguera feta davant el Llatzaret a la pujada cap el castell de Bellver: Rafel Valls,saboner, Caterina Tarongí i Rafel Benet Tarongí "Felós", germans. Onze més són relaxats i morts en persona a volta de garrot i cremats després, quatre en estàtua i tres en les seves despulles. Són aquests:Isabel Aguiló, Isabel Pomar, mare de Rafel Valls és primer escanyada i després cremada, Isabel Tarongí , Isabel Martí, Joana Cortès, Margarida Tarongí Beatriu Cortès, Violant Fortesa, Josep Aguiló, Rafel Ventura Cortès fill de Rafel Josep, escanyat i cremat, Francesca Martí. Relaxats en estàtua Francesc Josep i Guillem Tomàs Tarongí, fills de botiguer,Miquel Fortesa i Magdalena Fortesa, jueus conversos, Agustí Cortès de Alfonso, jueu fugitiu. L'espectacle va tenir com a protagonistes el virrei, marquès de la Casta, el marquès de Bellpuig, que era jurat en cap, i els seus socis, el comte de Formiguera i el virrei de Milà que havia arribat feia poc.

22  de juny de 1715  -L'austriacista Tomàs Burgués Zaforteza, Marquès del Verger i el botifler Albertí Dameto Espanyol, Marquès de Bellpuig, son els electes de l'Assemblea per tal d'assessorar al Marquès de Rubí en la negociació de la capitulació de Mallorca als Borbons.

23 d'abril de 1780-Mor Maria Dameto Sureda Santmartí, filla dels marquesos de Bellpuig.

14 de maig de 1805 - Mor el marquès de Bellpuig, Antonio Dameto Dameto.



30 de gener de 1816-L'Ajuntament de Palma aprova el pagament de 2000 reals al pintor Vicente López , cost del retrat del Marquès de Bellpuig.
  


8 de març de 1828- Mor Francesc Xavier Dameto Despuig Espanyol i Nunis de Santjoan, setè marquès de Bellpuig que és enterrat en el convent de les Caputxines. (Enterraments i òbits del Real Convent de Sant Domingo de la Ciutat de Mallorca , pàgina 385). Era senyor de Bunyola i Artà i propietari de Son Espanyol (200 quarterades), Son Pujol (330 quarterades), Son Santjoan (506 quarterades), Son Armadans (42 quarterades) i el molí d’aigua de Son Ripoll (amb un quartó de terra),Morell, Sa Canova, Rafal Pai, Ametlerar, santa Ponça, Sa Porrassa.
Any 1860 - El Marquès de Bellpuig, Francesc Xavier Rocabertí Dameto, era propietari de  6161 quarterades a Santa Ponça (4376 hectàrees), 881 (626 hectàrees) a Morell, Artà; 755 (536 hectàrees) a S'Ametlerar, Artà; 540 a Sa Canova , Artà, 512 (364 hectàrees) a Ses Pastores, Artà; i 334 a Sa Bastida (Sant Joan); 376 hectàrees a Bunyolí, Establiments; 359 hectàrees s Son Sant Joan i 270 a Son Armadans a Palma; 273 hectàrees a Son Torrella (Santa Maria). .Políticament donava suport a l'absolutisme carlí.