Any 1175

Una butlla del papa Alexandre III s'aprova l'Ordre de Santiago (5 jul), sotmesa a una regla derivada de la dels templers.

Després de 10 anys de matrimoni, Ferran II i Urraca de Portugal són obligats a separar-pel papa Alexandre III, en ser parents en tercer grau i aquesta abandona la cort lleonesa (jun).
Santillan del Mar (Cantàbria) s'organitza políticament amb abat i cabildo.

Alfons VIII dona Almoguera (Guadalajara) i el seu alfoz a la naixent Ordre de Calatrava, encara que tornarà al reialenc al s. XIII.

A canvi d'un préstec de mil morabatins durant un any, Fortún de Tena s'obstina a Pedro Ruiz d'Azagra dels castells de Huélamo i Monteagudo (Monteagudillo; avui despoblat proper a Ungla) (Conca), que en cap cas podrien recaure en el rei de Castella, que annexa al seu senyoriu d'Albarrasí (Terol).

Cessió del castell de Penyes Negres, a Mora (Toledo) a l'Ordre de Santiago.

Derrota del cap militar cristià avilès Shanmanis (¿Giménez?)

A Vega de Karkawai, prop de Calatrava (Ciutat Real), pel almohade Abu Barda (14 mar), qui és rebut al alcassaba de Sevilla pel califa Abu Yaqub Yusuf ( 17 mar).

El gran traductor Gerardo de Cremona es ve a la Península per traduir a Toledo el "Almagest" de Ptolemeu de l'àrab al llatí, cosa que fa, sense saber que a Sicília ja existeix tal traducció des de 1169 i directa del grec.

Alfonso VIII conquesta la vila de Benatae (Jaén), a la zona nord de la serra de Segura. 1ª menció del terme "Encartaciones", que defineix un mosaic de senyorius limítrofs amb el de Biscaia per l'O

Alfons II separa del territori concedit a Alcanyís en 1157 la Penya d'Aznar Laganya (Vall de Roures, Fontdespatla i el desaparegut Mesquí) i el terme de Massalió (Terol) i els dóna al bisbe de Saragossa Pedro Torroja, amb la missió de repoblar i defensar aquestes terres (24 jul), el qual les subenfeuda a Fortún Roberto (29 jul) perquè hi hagi una autoritat en elles (en 1305 tornaran al bisbe per extinció de la seva dinastia).

Els templers conquesten als moros el castell d'Albentosa (Terol). Tractat d'Amparanza o Emparanza
 
Alfons  II signa un document en el monestir de Sant Andreu de Barravés (munic. Vilaller; Alta Ribagorça; Lleida) amb els homes de la vall d'Aran, pel qual aconsegueix el seu definitiva integració a la Corona d'Aragó.

Una concessió de delmes pel rei Alfons II és la 1a notícia del monestir de Santa Maria de Mijaran, molt a prop de Viella (Vall d'Aran; Lleida).

Reunió de Fondarella (Pla d'Urgell; Lleida): gràcies al suport de l'Església i a l'acceptació dels barons de limitar el seu poder feudal, es promulguen les constitucions de "Pau i Treva", deixant l'ordre públic ("des de Salses a Tortosa i Lleida ", el que defineix els límits de Catalunya) en mans del monarca i els seus representants (" veguers "i" batlles ") i s'autoritza a tots a enviar queixes al comte-rei (les" querimònies ").

La comunitat femenina de Vallbona (Urgell; Lleida), decideix acollir-se a la regla del Cister, fundant l'actual monestir (la seva primera abadessa, la navarresa Oria Ramírez, arribarà l'any següent, procedent del monestir de Tulebras, a Navarra).

Primera menció de la casa forta d'Altarriba, a Calldetenes (Osona; Barcelona).

Alfons II dona La Torre de l'Espanyol (Ribera d'Ebre; Tarragona) al cavaller Espanyol de Prades.

Noces de Dolça de Barcelona, ​​germana d'Alfons II, amb l'hereu Sanxo de Portugal (futur Sanxo I): tindran 5 fills i 6 filles. Al voltant d'aquest any Ibn Tufayl de Guadix, metge i conseller de l'emir almohade escriu el seu "Hayy ibn Yaqzan".

Neix a Alzira (València) Yusuf ibn Ahmad ibn Tumlus, conegut com Abu-l-Hayyay i Abu Isaac, filòsof metafísic i pensador, deixeble del tradicionalista i literat granadí Abu-l-Qasim Muhammad ibn Ibrahim ibn Widah al-Lajmi, que estudiarà a Bagdad i viatjarà per Orient exercint el càrrec de jatib de la mesquita major d'Alzira (València) durant 40 anys. És autor de la "Introducció a l'art de la lògica".

12 d'abril de 1175

Amb la derrota de Barbarrossa acaba el setge d'Alexandria

15 de maig de 1175

Mor Mleh, príncep de la petita Armènia

endavant