1956 Alumnes de Ca ses Monges de Bunyola

Alumnes de Ca ses monges de Bunyola

Els més petits rossegant el cul són: Joan Negre "Bolletí", Guillem Pericàs Colom "Espardenyer", Bernat "Bernadí", Llorenç Buades Castell "Andarí", (amb el dit a l'ull), Guillem Bujosa Cabot, Tomeu  Suau Colom "Guardià"

En el primer banquet: Miquel Verdera "Fundo", Biel Amengual "des Cantó", Toni Colom "Carrill", Joan Pericàs Colom "Espardenyer", Toni Bujosa, Bartomeu Quetglas Pons "Cameta", Andreu Negre "Bessó", Tomeu "Bernadí", Miquel Conti Negre, Vicenç, Isidre Quetglas "Bòtil" i Antoni Esteva.

En el segon banquet: Fullana (?), Joan Negre, Tomeu Quetglas "Tit", Joan "Borino", "Poloni", Font "Es Maniguero" (?), Xesc "Lloret", ( ?), Pep Borràs, Joan d'Alfàbia.

En el tercer banquet:Miquel Bujosa, Pere Colom, Miquel Negre, Miquel Suau Colom, Guillem "Bartola", ?, Fernando "Panxo" (?), ('?), Bernat "Mosca", Toni Cabot "Raixeta (?)", (?)

banquet superior:Toni Oliver, (?), Domingo Conti, (?), Toni Cabot, Perico "Soll" (?), Mateu Roig "Moliner", Mate4u Roig "Moliner", Xesc "Sollet", Lluís "Barragot".



Una patata i  una coa

Sor Margalida ens ensenyava a llegir en espanyol. No podia ser d'altra manera en aquells temps de dictadura franquista, però quan passàvem a la pissarra per escriure la lletra "a" amb el guix, ens deia en català de Mallorca que haviem de dibuixar primer una patata i després afegir una coa. I així passàvem el temps i el temps ens feia mudar de cartilla i en mig dels jocs amb arquitectures de fusta i dels parenostros i avemaries  alguna vegada s'interposava una altra coa al cap del pati, escales amunt, per posar-nos una vacuna, associada al plomí i a la marca que aquest ens deixava en el braç. Els valents no ploren, ens deien.

L'escolarització a Ca ses Monges durava fins als sis anys que coincidien amb l'ús del "Catón" i, amb el colorejat de mapes provincials d'Espanya , que ens agradaven més que els físics, perquè en aquests només s'usaven el verd, el groc , el color taronja i el blau dels rius  i de la mar. De ben petits ens ensenyaven que teniem una llengua , una pàtria que feien nostra  , que es situava fora Mallorca, i la única religió vertadera: la catòlica, apostòlica i romana, com no podia ser d'altra manera.

Els dijous llarders eren dies de coca ensucrada amb tallades d'albercoc i sobrassada i ja als sis anys (any 1959) les mares ens havien preparat disfresses amb cortines velles per sortir a celebrar el "carnestoltes" anant de casa en casa demanant coca. El carnestoltes (camestortes) no es podia celebrar públicament, però a les papereries del poble on compràvem els còmics venien caretes de paper. Quan tenia cèntims per fer-ho, comprava el còmic de Dick Daring,  però comprar el Dick Daring i una careta era un excès que no em podia permetre a la vegada i,  havia de decidir. Com que m'estimava més llegir les aventures de Dick Daring , al final del temps no quedava més careta que la de dimoni a la botiga i em vaig posar la careta vermella  infernal juntament amb l'hàbit-cortina per al Carnestoltes. Coneguda la malifeta pecaminosa , les monges em castigaren a passar alguns dies de classe de genollons i amb gafes a les orelles.





Any 1956

Any 1956- Entre Palma i Londres operen nou vols diürns i altres nou nocturns amb 47 places.

Edició de Bearn o La sala de las muñecas , obra de Lorenzo Villalonga en castellà..


Mor Francesc de Sales Aguiló a l'exili a Bogotà.

Eladi Homs Zimmer funda la Secció Ramon Llull que origina el Moviment Escolta de Mallorca, acollit en principi a l'oratori de sant Felip Neri i després a la Joventut Antoniana en un local dels caputxins.


Joan March fa una donació de 350 milions de pessetes a la seva fundació.


El pressupost de l'Ajuntament de Palma per a l'any 1956 és proper als 55 milions de pessetes. El de Manacor és de 2.750.000 pessetes.


Reforma parcial del Born a Palma, a l'alçada del Líric, on es fa una petita plaça.


Magdalena Pastor Socias és nomenada delegada local de la Secció Femenina de la FET i de las JONS a Sa Pobla. (Esposa del polític i catedràtic d'història contemporània  Miquel Durán Pastor).


Juan Riera Riera és el redactor en cap del periòdic falangista "Arriba" a Manacor.


Gener de 1956

L'Ajuntament franquista de Llucmajor declara fill adoptiu el capità de cavalleria que formà part dels "Jinetes de Alcalà" i s'alçà contra la democràcia,  Jesús Jiménez Momediano.


La Mútua d'Assegurances de Llucmajor s'integra a la companyia "Mare Nostrum"



26 de gener de 1956

Cessa en el càrrec  de Jefe provincial de Falange Española Tradicionalista y de las J. O. N. S. de Baleares Honorato Martín Cobos Lagüera. i el succeeix Plácido Alvarez Buylla y López Villamil.


Febrer de 1956

Foment de Turisme de Mallorca s'oposa al projecte de creació d'un impost turístic sobre les estades, anomenat "Carta Económica Provincial de Baleares"


2 de febrer de 1956

Miguel Quetglas Quetglas, batle franquista d'Artà.


7 de febrer de 1956

Falangistes assalten la facultat de dret de Madrid.

Neva a Muro


9 de febrer de 1956

Resulta ferit el falangista Miguel Álvarez a conseqüència dels trets derivats dels enfrontaments a la entre grups d'estudiants , uns d¡ells qüalificats com comunistes  a la facultat de dret de Madrid. Aquests fets fan suspendre els articles 14 i 18 del Fuero de los Españoles. Fernández-Cuesta i Ruíz -Giménes són cessats.


El 15 de febrer del 1956- Franco nomena al falangista pro-nazi José Luís De Arrese, Ministre Secretari General del Movimiento per tal de generar les lleis que institucionalitzessin la dictadura.


24 de febrer de 1956 -Enfonsament i mort enfront del Cap d'Oropesa, a la Punta Colomera, del pailebot mallorquí Carmen de la "Comercial Española de Transportes "que transportava fusta de Seta cap a Gandia, amb 8 tripulants, 6 d'ells d'Andratx:

Capità: Antoni Bonet Ribas d'Eivissa
Contramestre : Onofre Riera Alemany d'Andratx.
Mecànics : Baltasar Jofre Pujol d'Inca i Jordi Vidal Adrover, de Santanyí.
Mariners : Jaume Ripoll Bestard, Joan Covas Bosch,  Jaume Cunill Gelabert,  Guillem Alemany Martorell.


Març de 1956

En els Ferrocarrils de Mallorca s'estrenen cinc trens automotors Diesel i quatre locomotores Creuzot.



3 i 4 de març de 1956

Gran nevada a Mallorca.

Les nevades provoquen la incomunicació durant 16 dies dels 60 obrers mallorquins que treballen a la base del Puig Major  juntament amb els 6 tècnics americans


10 de març de 1956

Neva a Mallorca  continuament des de les 6 del matí a les 17 hores i es posen més de 30 centímetres de neu. A la platja de Peguera arriba als 29 centímetres.  A Artà la nevada dura més temps i es posen 65 centímetres de neu.


12 de març de 1956

Neva a S'Arracó i es posen entre 20 i 40 centìmetres de neu.


19 de març de 1956

Nova nevada a Mallorca


22 de març de 1956

La Diputació Provincial de Balears es decanta contra el projecte d'implantació d'un impost sobre les estades turístiques.


Abril de 1956

Benito Pallicer Pons, capità d'infanteria de marina, és nomenat delegat sindical franquista


22 d'abril de 1956 - Rainier de Mónaco i Grace Kelly a Mallorca

La premsa local de Mallorca, franquista en la seva totalitat, publica les fotografies de Francesc Sabaté Llopart i de Josep Lluís Facerias als que relaciona amb la mort d'un inspector de policia a Barcelona el 21 d'abril.


7 de maig de 1956

Sa Pobla inicia l'exportació de la patata aquest dia amb 209 tones. Els dies 8 i 9 s'exporten 1.134 tomes. Els tres primers dies es paguen 100 quilos a 440 pessetes, i més tard a 300 pessetes. Els jornals es paguen en un ventall que va de les 50 a les 175 pessetes.


23 de maig de 1956

Suïcidi de Baltasar Perelló Sastre de Muro, el cos del qual apareix en un safareig.

25 de maig de 1956

Mor en accident de trànsit, acabada la feina, el cuiner andritxol  de 18 anys, Jaume Porcel Alemany.

29 de maig de 1956 - Mor Vicenç Furió Kobs, escriptor i pintor tradicionalista

15 de juny de 1956

Joaquín Casanova cap del servei provincial d'informació i investigació de les Balears demana al cap local de la FET i de las JONS de Fornalutx informes sobre la conducta , activitats i precedents polítics-socials d'alguns fornalutxers.(Sóller del 31/7/1982).


Decret d'extensió de l'ensenyament mitjà, de 26 de juny 1956(BOE 13-8).


28 de juliol de 1956

L'agrupament folflòric de Sóller "Brot de taronger" guanya el XXI Festival Internacional de Niça.



29 de juliol de 1956

Assassinat a Biniagual (Binissalem) de Joan Llabrés Pol quan guardava el seu ramat, a trets d'escopeta..

 

1 d'agost de 1956

Primer Congrés del PSUC a París.



8 d'agost de 1956

Incendi proper a Sant Telm que crema fins al migdia de 9 d'agost.



17 i 18 d'agost

Incendi a S'Arracó que afecta especialment la vall de Sa Palomera i Na Galinda.


Setembre de 1956

Antonia Llinàs Mieras va ser designada al front de la Sección Femenina.


Mor a Santanyí de penosa malaltia , Agustín Clar Escalas, tinent coronel d'infanteria retirat que va ser membre de la dreta militar colpista,Unión Militar Española.

Mor Joan Ramis d'Aireflor


Miguel Sureda Espinosa és nomenat tinent de batle de l'Ajuntament franquista d'Artà.


25 de setembre de 1956

Després d'una llarga sequera cauen 13 litres d'aigua de pluja per metre quadrat en el Port d'Andratx.


La patata, podrida per la pluja es ven a 50 cèntims el quilo.


L'Ajuntament de Sóller cedeix un solar del carrer Cetre a la "Cooperativa de Viviendas Nuestra Señora de la Victoria".

2 d'octubre de 1956

S'estrenen tres automotors en la línia ferroviària de Palma a Santanyí.


23 de desembre de 1956

Mor Josep Puig i Cadafalch,antic president de la Mancomunitat de Catalunya.



29 de desembre de 1956

Joaquín Maroto Moll és designat per a la substitució de  Gabriel Rabassa Oliver en el càrrec de delegat provincial d'Educació.

 


 

Joaquin Casanova Teruel era membre del consell de redacció de  Lealtad , una publicació  falangista de l'any 1956.




Durant l'any 1956 s'allotjaren 220.000 turistes a Mallorca.

Durant l'any a Binissalem neixen 65 persones i 46 moren.

Durant l'any 1956 han plogut a Sóller 721 litres d'aigua  per m etre quadrat.

endavant