Any 2001

Segons les dades  del Cens de població i habitatge de 2001
Palma té un total de 157.559 habitatges, dels quals un 119.894 són principals, 11.607 són secundaris i 37.552 estan buits, a més d'altres 113 col·lectius. (Font INE).

6 de gener de 2001-Mor Victor Paz Estensoro, polític bolivià

8 de gener de 2001- Serveis Ferroviaris de Mallorca comença a aplicar les noves tarifes per al tren d'Inca, amb un augment en el preu situat entre el 15 i el 20%.

25 de gener de 2001- Fòrum Social Mundial de Porto Alegre: Llorenç Buades Castell i Francesc Mengod Bonet, delegats de CGT Balears.

 

El 3 de febrer de 2001 la policia va detenir a quatre feixistes col·locant una olla amb explosius en un caixer proper a les Cotxeres de Sants de Barcelona, on havia de celebrar-se un concert amb Fermin Muguruza contra la Llei Antiterrorista. Segons fonts judicials citades en premsa, Santiago Royuela Samit, fill del ex guàrdia del general Franco, Alberto Royuela; Oscar Serrà Masdeu; Ramón Cuadrado i Antonio Tomás (que van haver de ser hospitalitzats perquè la bomba els va explotar en les mans) eren “amics amb simpaties per la ideologia neonazi” que volien col·locar “un petard” per a donar “bombo mediàtic” a la seva repulsa d'un “acte de suport a ETA al que acudien terroristes”, però sense intenció “de ferir a ningú”. Tots es van declarar membres del grup nacionalista espanyol Timbalers del Bruc.

 

Segons “L’opinion européenne, 2001”, de Reynié i Cautrés, en publicació de la Fundació Robert Schumann,  l’any 1998 el 41 % de la ciutadania europea es declarava descontenta en relació a la manera en que es construeix l’Estat Supranacional Europeu, i al desembre de 2.000, ja eren un 56 % els descontents amb el procés, superant el 60% els grecs, alemanys i francesos. El 70% de les normes tècniques que s’apliquen als països europeus en els àmbits de la “protecció” dels consumidors, de la salut, del desenvolupament, es legislen a Brussel·les per iniciativa de comitès de tècnics sota la pressió dels lobbys, sense cap tipus de debat públic. No és estrany aleshores que els dirigents polítics per tal de trobar-se recorrin a construir llocs de reunió al mig de la mar, o proposin les Muntanyes Rocoses o Qatar per a reunir-se. La seva legitimitat està sota zero.

 

18 de febrer de 2001- Del Congrés d'USO:

 

 

Aquesta revista de la CGT, sense recursos i basada en fotocòpies va ser composada i escrita totalment  per Llorenç Buades.

Març de 2001  Activitats enregistrades a la revista  Catalunya de la CGT durant el mes de març i abril

2 de març de 2001- Mor Jesús Albarracin, economista, exmilitant de la LCR

3 de març de 2001 Participants mallorquins del Fòrum Social Mundial entrevistats al Diario de Mallorca

 

11 de març de 2001-Mor Pedro Quetglas Ferrer (Xam)

 

30 de març de 2001 Article en defensa de Miquel López Crespí a El Dia-El Mundo

 

L'Acord Interconfederal per a l'Estabilitat en l'ocupació (AIEE) va finalitzar a l'abril de 2001. De cara a la seva renovació, CC.OO. i UGT van acordar una posició conjunta en el document titulat “Reduir la temporalitat, reforçar l'estabilitat” (octubre de 2000).

En aquest document es plantejaven quatre objectius: reforçar la causalitat en la contractació temporal, establir límits a l'encadenament de contractes, fixar un sobrecost econòmic a la contractació temporal, a més d'una sèrie de mesures relatives a les contractes i subcontractes. Aquesta concertació social entre empresaris, sindicats i govern va fracassar, i el govern del PP  en majoria absoluta, va posar en marxa la reforma laboral per Reial decret, més tard convalidat per Llei 12/2001 de 9 de juliol.

Aquesta reforma en teoria  pretenia minvar “les encara excessives taxes de temporalitat existents” però no va passar de reduir en mes i mig la limitació màxima convencional dels contractes eventuals que van passar de 13 mesos i mig a 12 mesos. També va donar una vigència permanent als contractes indefinits de foment, va ampliar els col·lectius de treballadors que podien acollir-se a ells, i va generalitzar la conversió de contractes temporals en indefinits. També va imposar una indemnització a la finalització dels contractes temporals més utilitzats de 8 dies de salari per any de treball.

Enfront de la reforma unilateral del govern, UGT va proposar donar una resposta de vaga general, rebutjada per l'adreça de CC.OO. amb el pretext de traslladar la baralla al marc de la negociació col·lectiva

 

5 d'abril de 2001- XIV Congrés de la CGT a Valladolid.

Vaig participar en la delegació de CGT Balears al XIV Congrés de la CGT que celebrarem a Valladolid. Els delegats que hi participarem varem ser Manel Pizà  (Oficis Varis) , Pep Juárez, Sebastià Ferrer, Pep Oliver (Sabei) , Bartomeu Roig (Sabei-Eivissa) , i jo.

Durant els dies 5 al 8 d'abril del 2.001, es va desenvolupar a Valladolid el nostre XIV Congrés Confederal, sota el lema "Lluitar el present per a tenir futur. Anarcosindicalisme en el nou mil·lenni". En el Congrés es hi participaren  106 sindicats, amb 374 delegats i 80 observadors. Entre les activitats paral·leles del Congrés, destacar el desenvolupament d'una manifestació paral·lela, contra la reforma laboral i la precarietat; l'Exposició La Idea, Camins de llibertat; la presentació de llibres i altres publicacions llibertàries; i una reunió internacional, en la que participaren representants de la CGT, SAC (Suècia), CNT (França), FAU (Uruguai), FAG (Brasil), SUD (França), i UNICOBAS (Itàlia). Ens posicionarem a favor d'Eladio Villanueva que va substituir a Olaizola en la secretaria general.


Abril de 2001- L’Ajuntament de Manacor signa l’adhesió a la Carta d’Aalborg.

5 d'abril de 2001

Ordenança de regulació d'activitats de l'us d'establiments públics de la Calatrava, la Seu, la Llotja i el Puig de Sant Pere.


10 d'abril de 2001-Legalització parcial de l' eutanàsia a Holanda.

Aprovació de l'ecotaxa a les Illes Balears amb el vot en contra del Partit Popular.


11 d'abril de 2001- Moren 50 persones arrel d'una allau humana a l'estadi Ellis Park de Johanesburg.

14 d'abril de 2001- S' enfonsa el "Zainab", vaixell amb bandera georgiana, amb 3500 tones de petroli de contraban.


El Borbó pretèn negar la repressió contra la llengua a Mallorca, negant allò que disposaren personatges nefastos com el governador civil franquista Fernando Vázquez Ramos o el batle falangista de Palma José Vilanova Salcedo, cap de la Falange a Manacor:

23 d'abril de 2001, Juan Carlos I  diu : «Nunca fue la nuestra lengua de imposición, sino de encuentro. A nadie se le obligó nunca a hablar en castellano. Fueron los pueblos más diversos quienes hicieron suyo, por voluntad libérrima, el idioma de Cervantes»

 

Militante-27 d'abril de 2001

11 de maig de 2001-El Govern presenta l' avanç del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) per a la península de Llevant. Moltes de les 300 persones que integren la plataforma són petits propietaris de terres que valoren el pas positivament però també creuen que hi ha importants arees naturals que han quedat excloses.

 

                                      17 de maig de 2001 Proposta de convocatòria de vaga de la CGT.

                                      20 de maig de 2001- Mor el "Jinete de Alcalà" Angel Pagés López-Guerrero a Madrid, que participà en l'alçament franquista i que va ser després ajudant de camp de Franco.

                                               
                                                                       22 de maig de 2001

                                                 Mor Jeno Fock antic primer ministre hongarès


Tres morts al estavellar-se a Biscaia (Espanya) un helicòpter de la televisió pública basca.

L'ELN, rebutja l'oferta feta pel Govern per aconseguir una zona de trobada que permeti iniciar un procés de pau amb aquest grup guerriller colombià.


                                              28 de maig de 2001-Abolició de la pena de mort a Xile.


30 de maig de 2001


Roland Dumas, ex ministre d' afers exterior francès condemnat a presó per corrupció en relació a Elf

Parlament indonesi decideix el processament del president Abdurrahman Wahid enmig de violents disturbis.

La Fiscalia xilena al·lega la mala salut d'Augusto Pinochet per demanar el tancament del cas.

L'espanyol Joaquín José Martínez es salva als EUA de la injecció letal en renunciar el fiscal a demanar la pena de mort.

El Tribunal Suprem ordena l'ingrés a presó de Vera i Barrionuevo.


                              1 de juny de 2001-Assassinats Birendra Bir Bikran i Aishwary, reis del Nepal.

                              4 de juny de 2001-Suïcidi de Dipendra Bir Bikran, príncep del Nepal


6 juny 2001

Un jurat de Florida (EUA) declara no culpable a Joaquín José Martínez, l'espanyol condemnat a la pena capital el 1997 per un doble assassinat.

Un jurat de Los Angeles (Estats Units) condemna l'empresa tabaquera Philip Morris (productora dels cigarrets Marlboro) a pagar 3000 milions de dòlars a un fumador de 56 anys d'edat amb càncer de pulmó irreversible.

Mor José Manuel Castañón, escriptor espanyol.


9 juny 2001

EH, exclosa de la taula del Parlament de Vitòria per l'acord dels altres partits.

El PSOE reclama al Govern més de 15.000 milions de pessetes pels béns que es van requisar durant la Guerra Civil.

Els pilots d'Iberia convoquen 10 jornades de vaga als dies clau de les vacances.

Els irlandesos rebutgen en referèndum el Tractat de Niça per permetre l'ampliació de la Unió Europea als països candidats de l'Est i del centre d'Europa.

 10 de juny de 2001


Atemptat contra la Torre de Logronyo

Seixanta espanyols esclaus d'Hitler seran indemnitzats per Alemanya.

Vigilància Duanera intercepta el "Navili Neura", procedent de Larache (Marroc), amb cinc tones d'haixix al riu Guadalquivir a l'altura de Chipiona (Cadis).

Mor Leila Pahlevi, princesa iraniana (n. 1970).

Mor Álvaro Magaña, advocat, economista i polític salvadorenc (n. 1926).

19 juny 2001

La Policia i la Guàrdia Civil detenen 30 persones a Marbella (Màlaga), Còrdova, Algesires i San Roque (Cadis), membres d'una xarxa que va blanquejar cinc mil milions de pessetes procedent de la droga.

ETA pretenia atemptar contra el "ferri" que uneix Santander amb Gran Bretanya.

Forta caiguda de la borsa per la devaluació encoberta d'Argentina.

Científics espanyols a l'estranger denuncien que les universitats veten la seva volta.27 de juny de 2001

Es presenta a Palma de Mallorca el nou Consell de Mallorca, la presidència del qual correspon a  Maria Antònia Munar ; la vicepresidència a Miquel Nadal, sense cartera, i l’àrea de Cultura per Maria Antònia Vadell. Els consellers executius nomenats són: Dolça Mulet (Unió Mallorquina -UM), presidència; Antoni Pasqual (UM), Obres Públiques; Josep Gomila (PSM Entesa), Cooperació local; Josefina Sintes (UM), Serveis Socials; Miquel Àngel Borràs (UM), Medi Ambient; Rafael Lacy (UM), Ordenació del Territori; Antoni Alorda (PSM Entensa), Funció Pública; Bernat Aguiló (PSM Entesa), Promoció Econòmica, i MiquelÀngel Flaquer (UM), Hisenda i Pressupost.


Juliol de 2001

El Consell de Ministres presenta un recurs al Tribunal Constitucional contra l'ecotaxa establerta a les Illes Balears.

3 de juliol de 2001

Moren 145 persones a Sibèria en l'accident d'un TU-145 Vladivostokavia.

12 de juliol de 2001- Viatge a Madrid per a la participació en la mesa de diàleg social d'Axa.

 

28 de juliol de 2001 - El Tribunal Constitucional suspèn cautelarment l'aplicació de l'ecotaxa a les Balears.

27 d'agost de 2001- Mor Juan Lechín Oquendo.dirigent sindical bolivià de la COB, i antic vicepresident de la República.

11 de setembre de 2001-Atemptat contra les torres bessones de Manhattan, enderrocades per dos avions comercials segrestrats.

16 de setembre de 2001-El ministre espanyol de Medi Ambient i president del Partit Popular a les Illes Balears, Jaume Matas, ofereix els 29 diputats del PP al Parlament balear a Unió Mallorquina (UM) que té els 3 diputats que donen la majoria, per garantir l’estabilitat a les institucions de les Illes Balears i poder tombar el govern del Pacte de Progrés presidit pel socialista Francesc Antich .

8 d'octubre de 2001-Moren 118 persones en xocar un MD 87 de SAS i una avioneta a l'aeroport de Milan.

19 d'octubre de 2001- S'aprova el Pla d'Organització dels Recursos Naturals (PORN) de "S'Albufereta" proposat pel Departament de Medi Ambient, que declara els aiguamolls de "S'Albufereta" com Reserva Natural.

22 d'octubre de 2001- Mor Manuel Valdés Larrañaga, polític franquista.

30 d'octubre de 2001 - Mor José Zaforteza Delgado, conseller d'Endesa

3 de novembre de 2001- Mor Juan Negrín.

4 de novembre de 2001-Concentració de la CGT a l'aeroport de Son Sant Joan en defensa dels drets laborals del personal d'Ibèria

 

8 de novembre de 2001- Mes de 2000 persones ens manifestam a Palma contra la guerra a l'Afganistan.

 

 

9 de novembre de 2001-Declaració del Parc de Llevant

10 de novembre de 2001-Plouen 247 litres per m2 a Lluc (Mallorca), 45 al Port de Pollença i 35 a Palma.

11 de novembre de 2001-Plouen 140 litres per m2 a Lluc (Mallorca), 19 al Port de Pollença i 7 a Palma
12 de novembre de 2001- Moren 265 persones en caure un Airbus A-300 d'American Airlines a Nova York
14 de novembre de 2001-Plouen 64 litres per m2 a Lluc (Mallorca), 39 al Port de Pollença i 17 a Palma
15 de novembre de 2001- Plouen 238 litres per m2 a Lluc (Mallorca), 46 al Port de Pollença, i 14 a Palma.

Desembre de 2001- El conservador Eduardo Inda és el nou director del diari El Mundo a les Balears.

7 a 10 de desembre de 2001-Viatge a Portugal amb la meva filla: Porto, Coimbra, Lisboa, Alcobaça, Batalha, Queluz i Sintra.

10 de desembre de 2001- Mor Mercedes Coll de San Simón Fuster y Fortuny viuda de Raimundo de Montis Villalonga.

19 de desembre de 2001- Claudio Lepratti militant social a Rosario és assassinat pel policia argentí Esteban Ernesto Velázquez.

20 de desembre de 2001-De la Rua, president argentí dimiteix i fuig en helicòpter de la Casa Rosada.

Moren 22 persones a l'Argentina a conseqüència de la repressió contra l'alçament piqueter


29 de desembre de 2001- Moren  229 persones en l' incendi d'un centre comercial a Lima

 

 

31 de desembre de 2001

El 37,48% dels domicilis del País Valencià, el 33,06 de Balears i el 34,28% de Catalunya tenen problemes a causa dels renous externs.

Segons un estudi publicat per la Fundació Estudis d'Economia Aplicada les Illes Balears són una de les comunitats autònomes on allò que es considera «un nivell de vida digne» va créixer menys durant el període 1980-2001 .

L'any 2001 l'Hospital de Manacor va atendre 1.117 parts.

Segons l' Institut Nacional d'Estadística de l'Estat Espanyol, en el 2001 hi va haver 1611 homes divorciats que es van llevar la vida

Segons dades del Cens del 2001, prop del 45% de les nenes a l'Índia entre 15 i 18 anys estan casades.

Segons dades oficials del cens de població i habitatges de 2001 hi ha un total de 85.535 habitatges buits a les Balears

Un total de 4.450 capellans, han estat acusats de pederàstia als EUA en els darrers 50 anys.

A Balears es van recollir de manera selectiva poc més del 6% de les deixalles

L’experiència francesa de 1997 a 2001, avui en procés d’extinció per part de la dreta, demostrà que el creixement acompanyat de la reducció del temps de treball funcionen perfectament per a fer baixar la taxa d’atur. Malgrat alguns aspectes desfavorables a l’ocupació que contemplava la llei Aubry (flexibilitat, intensificació, exoneracions  de cotitzacions) es generaren 400.000 ocupacions a partir de les 35 hores.