Ramir I d'Astúries i el seu oncle Joan, abat del monestir de Lorvão, conquisten als musulmans el castell de Montemor-o-Velho (Coimbra; Portugal), que queda en poder d'aquest i resisteix un setge d'Abd al-Rahman II aquest mateix any.

Ramir I construeix un palau campestre prop d'Oviedo, al costat d'un bosc abundant en caça, que avui és l'església anomenada Santa Maria del Naranco i al costat d'ell l'església palatina de Sant Miquel de Lillo.
  
 Neix (a Oviedo o a Lugo) el futur Alfons III d'Astúries (o 849), fill del futur Ordoño I.
    
Incursió d'Al-Mundhir ibn Abd al-Rahman II, fill de l'emir, contra Àlaba (o 849).
  
Sant Eulogi surt de Còrdova (acompanyat pel diaca Teudemundo) per demanar informació de dos dels seus germans, que havien anat a les Galias i Germania, però la guerra del comte de Barcelona (aliat d'Abd al-Rahman II) contra Carlos el Calb li impedeix creuar per Catalunya els Pirineus i es dirigeix ​​a Navarra, on passa el mateix, ja que els bascos estan en guerra amb els francs, per la qual cosa visita a Pamplona al bisbe de la ciutat, Vilesinde (Wilesindo o Guilesindo: 848 -60), i també visita els cenobis pirinencs de Sant Salvador de Leyre, que apareix en la història per 1ª vegada (i on se suposa que descobreix per un llibre l'existència de Mahoma, el que significaria per a algun autor que no hi ha musulmans a Andalusia sinó heretges), Igal, Urdaspal (Navarra) i Siresa (Osca) (en aquest últim descobreix diverses obres de tradició grecollatina que no s'han conservat al sud de la Península).

Pipí II d'Aquitània probablement gestiona el suport cordovès perquè Guillem de Septimània pas a la Gòtia per atacar-ho, ja que amb ajuda d'un exèrcit musulmà Guillem s'apodera violentament dels comtats de Barcelona, ​​Empúries i Rosselló (848-50) i ataca Girona, causant probablement la mort al marquès Sunifred I (fidel defensor del seu rei) i al comte Sunyer I:
   

Salomó, possible parent del mort Sunifred I (o d'origen franc, segons altres), comte d'Urgell i Cerdanya (848-70?) (Pot ser que ocupi aquests comtats per protegir els drets dels fills del mort i després sigui ratificat en la assemblea de Narbona).
   
El comte Frèdol de Tolosa i Carcassona pren a Galindo I d'Aragó els pagaments (denominats ja "comtats") de Pallars i Ribagorça, que reincorpora al seu comtat de Tolosa (848-52) i aquest any o el següent atorga un decret de protecció sobre el monestir de Vilanova (després anomenat de Lavaix, avui sota el pantà d'Escales; Lleida) en Ribagorça.
   
L'abat Trasoari de Lavaix (Alta Ribagorça; Lleida) funda el monestir de Sant Julià de Sentís (munic. Sarroca de Bellera; Pallars Jussà; Lleida), al límit occidental del Pallars, en una església propietat del seu monestir i que dóna a els nous monjos, segregant les dues cases.

Esment del castell d'Almonacid (Toledo).
   

 Una flota andalusí ataca Marsella (saqueja la ciutat, destrueix el Mº de Sant Víctor i captura a clergues i monjos) i la costa fins a Pisa (alguns inclouen Roma).
   
Mor el cèlebre jurista andalusí d'origen berber (el seu pare era de la tribu masmuda de Tànger) Yahya ibn Yahya al-Laythi, resident a Còrdova, alumne del gran Malik ibn Anas a Madinat al-Nabi (Medina) i autor de la més prestigiosa redacció d '"Al-Muwwata", antologia jurídica impartida pel fundador de l'escola jurídica malikí musulmana, preponderant en Al-Andalus.
   

6 de juny del 848

Consagració de Carles el Calb que ja era rei feia 5 anys


23 de juny del 848

Consagració de San Miguel de Lillo


5 d'agost del 848

L'emir de Còrdova envia una expedició de 300 vaixells  que ocupa temporalment Mallorca i Menorca, que estaven només nominalment en poder musulmà, per castigar els illencs per no respectar els tractats i perjudicar la navegació dels vaixells musulmans, exigint a els illencs un terç dels seus béns per haver trencat el pacte de submissió. Els musulmans també ataquen Eivissa i Formentera, niu de pirates cristians.
  

Octubre del 848

A causa de la curta edat dels fills , a l'assemblea de Narbona Carles II el Calb designa al comte Alerán de Troyes com a comte de Barcelona i Narbona (848-52), a Guifré (potser el vescomte de Girona documentat en 841) com comte de Girona (848-52?) ja Isembard de Borgonya (fill del comte Garí de Alvèrnia i Autun) com a comte d'Empúries i Rosselló i marquès de Septimània (848-52) i adjunt de Alerán, qui té l'expressa missió de derrotar a Guillem.

Desembre del 848

Acaba l'ampliació de la gran mesquita de Còrdova per Abd al-Rahman II



endavant