Sanç Ordoni, germà gran d'Alfons IV i casat amb Goto Muñoz, de la més alta noblesa gallega com besnéta del comte Hermenegild Gutiérrez, envaeix Galícia, deposa a Alfons Froilaz, que es refugia a Astúries (on seguirà reclamant els seus drets a la corona fins 932) i es proclama rei de Galícia (fins al Minyo) (926-29), sent ungit com a tal pel bisbe Hermenegild de Compostel·la.

 Mumadona Dies (anomenada en castellà Muniadona Díaz), tia de Ramiro II, besnéta de Vimarà Pérez i comtessa de Portucale, es casa amb Hermenegild González (anomenat a Portugal Hermenegildo Gonçalves i també Mendo Gonçalves), fill del comte de Deza (riu gallec) Gonzalo Betótiz o Gonçalo Afonso Betote, rebent ambdós del rei Ramiro la vila de Creximir (avui Creixomil, al costat de Guimaraes) com a acte de gratitud als pares d'ella, que foren pares nutricis del rei (els comtes Diego Fernández i Onega Lucides).


Abd al-Rahman III cessa per segona  i definitiva vegada a Aslam ibn Abd al-Aziz com cadí de Còrdova i nomena per succeir-li a Ahmad ibn Baqi ibn Majlad (926-36), jurista de tendència shafií, que després d'una gran sequera acaba de aconseguir la pluja des del seu càrrec de cap de l'oració i que serà recordat per les seves penes lleus i molt justificades. El nou jurista no falsificarà la seva ascendència, admetent ser descendent del mawla (client) d'una dona de Jaén

Abu Nasr, un arquer cristià al servei dels hafsuníes que destaca pel gran nombre d'enemics abatuts gràcies a la seva punteria , és capturat, crucificat i assagetat a les portes de l¨alcàsser de Còrdova.

S'escriu i pinta el manuscrit més antic dels conservats del "Beatus", obra d'un tal Magio o Maio (monjo mossàrab refugiat a Astúries), copiant el model del "Beat de Liébana", en la qual inclou el mapa de Escalada, sobre els viatges dels apòstols.

Nuño Fernández decideix no seguir a Alfons IV (coronat a Lleó el 12 feb) i es refugia amb Alfonso Froilaz, pel que Fernando Ansúrez és nomenat comte de Castella per 2ª vegada

Mor García II Sanxo, duc sobirà de Vasconia-Gascunya i el seu territori queda repartit entre els seus fills.

Mor el jurista Ibn Lubaba.

Primera menció dels castells de Montmagastre (munic. Artesa de Segre; Noguera; Lleida) i de Rocafort (munic. Pont de Vilomara i Rocafort; Bages, Barcelona).


8 de gener de 926

Mor Athelm, arquebisbe de Canterbury

12 de febrer de 926

Alfons Iv és coronat a Lleó

23 de febrer de 926

Ramir (més tard Ramir II de Lleó) es converteix en rei, del territori entre el Minyoo i el Mondego (N de Portugal) i arriba a Viseu , on estableix la seva capital

19 de març del 926

El castell de Zorita (Guadalajara), aixecat pels musulmans a principis del s. IX, és punt clau de la revolta dels Banu Dhu-l-Nunde contra Abd al-Rahman III, contra els que envia al seu general Abd al-Hamid ibn Basil , que després de la seva victòria aconsegueix que paguin impostos i és enviat al setge de Bobastro (Màlaga).

2 d'abril del 926

Mor Ademar, comte de Poitiers, de Llemotges i d'Angulema

29 d'abril del 926

Mor Burcard II de Suàbia

1 de maig del 926

Mor a destralades a mans dels magiars, Wiborada, monja de Sankt Gallen

2 de juny de 926

Neix Murakami, emperador japonès

23 de setembre de 926

Ramir confirma les donacions fetes pels seus avantpassats a l'església d'Oviedo de 6 esglésies en el concejo de Piloña (Astúries)




endavant