Any 942

Primer esment del monestir de Sant Joan de Poyo (Pontevedra).
   
Sant Rosend II abdica com a bisbe de Sant Martí de Mondoñedo (Lugo) per traslladar-se al monestir de Sant Salvador, a Celanova (Orense), fundat per ell en 936: d'aquesta data és la inscripció del seu germà Froila Gutiérrez a la capella mossàrab de Sant Miquel Arcàngel, acabada de construir aquest any.
  
   

Tropes de Fernán González ataquen la reforçada fortalesa de Saktan (potser Penya Muñana; municipi de Cadalso, Madrid), que protegeix la Marca Mitjana, però són derrotades

   
El califa nomena el jurista Mundhir ibn Said al-Balluti cadí (jutge) de les regions frontereres (Marques), supervisor de tots els seus cadis i governadors, inspector dels que a elles vénen del país franc (regnes cristians) i responsable de les relacions amb els regnes cristians (febrer o mar) (942-45), un exemple del canvi de política de confrontació militar a negociació diplomàtica que va suposar el punt d'inflexió de Simancas.
 
   
Possible construcció del castell de Collbató (Baix Llobregat, Barcelona), la primera cita documental és del 1113.
   
Milers de guerrers magiars (hongaresos) enviats per Hug d'Arlés, rei d'Itàlia (926-48), contra els musulmans de la Península, creuen els comtats de Rosselló, Empúries (a l'extrem S saquegen Fontanilles; Girona), Besalú (on saquegen el Mº de Banyoles), Girona (on saquegen Mº de Sant Medir de Cartellà i Santa Coloma de Farners) i Barcelona, ​​devasten el Bages (Barcelona) i el Solsonès (Lleida), destruint el primer temple cristià de Solsona.
   
Aprofitant les tropes provençals arribades en ajuda dels catalans contra els hongaresos, el comte Sunyer captura breument Tarragona i la Conca de Barberà (Tarragona), amb les seves fortificacions, però els musulmans les recuperen immediatament.
   
L'esclau Galib , que en ser lliure afegirà al seu nom el del seu patró Abd al-Rahman III,  comença a dirigir campanyes militars.
   
Mercaders d'Amalfi i de Sardenya arriben a Còrdova i inicien un actiu comerç.
   
Construcció de la calçada que unia Medina az-Zahara (Còrdova) amb la residència del califa, la munyat (casa de camp) Al-Naura.
   
La cort es trasllada a Madinat al-Zahra (Medina az-Zahara) i aquest any el nombre de visirs (títol honorífic, però que rep un sou de l'estat) és de 16, xifra abans mai assolida, mentre que el doble visir Ibn Shuhayd és destituït quan l'encarregat de la seca, que estava sota la seva supervisió, és declarat culpable de frau.
   
Abd al-Rahman III, que va haver de destituir el seu cunyat Nayda ibn Husayn com a general després del desastre de Simancas (en part a causa de la desafecció dels altres generals, que rebutjaven tenir per igual a qui era de baixa estirp), el nomena prefecte de la policia superior.
   
Fracassa un nou atac bizantí, en aquest cas de l'emperador Romà Lecapeno, ajudat pel rei Hugo d'Arlés que també és marquès de Provença (des 905), contra la base pirata andalusí de Fraxinetum (avui La Garde-Freinet, a Provença).
   
Aquest any o el següent el midrarí Muhammad ibn Wasul, fidel aliat dels omeyas cordovesos, en les files combatre en Simancas, dóna un cop d'estat i es proclama emir de Siyilmasa (Sijilmassah; Marroc) (942 / 3-58).


5 d'abril del 942

Tropes de Fernán González al costat del rei García Sánchez de Pamplona ataquen Muhammad ibn Hasim de Saragossa intentant la conquesta de Tudela (Navarra), però han d'abandonar després de ser derrotats


17 d'abril del 942

El comte Sunifred dóna al Monestir de Cuixà (Conflent) la parròquia de Sant Vicenç de la Llagona i el seu alou .
   

16 de maig del 942

Mor Saadya Gaon, rabí egipci

1 de juny del 942

Cesari compra a la seva tia Druda, vídua, i al seu cosí, el castell Marró i l'església de Santa Cecília de Montserrat (tots dos a Marganell; Bages; Barcelona), adquirits per aquella cap al 901 (el document de compra és la 1a menció de Monistrol de Montserrat). El comte Sunyer dóna el castell Marró a l'església de Santa Cecília de Montserrat, a petició de la seva esposa Riquilda.

Juliol del 942

Milers de guerrers magiars enviats per Hug d'Arlés, rei d'Itàlia (926-48),  apareixen en la Frontera Superior musulmana, on són combatuts per Muhammad ibn Hashim, ataquen Lleida i el seu districte per sorpresa  i capturen al governador de Barbastre (Osca) Yahya ibn Muhammad al-Tawil

15 d'agost del 942

Hug d'Arles, rei d'Itàlia és a Pavia

17 d'agost del 942

El comte Sanxo, fill de Ramiro II, atorga carta de poblament a Peñafiel (Valladolid)

Agost del 942

Els tuyibís ataquen Castella

21 d'agost del 942

Els magiars enviats per Hug d'Arlès són derrotats en la 1a batalla de Baltarga (Cerdanya; Lleida)  per musulmans, catalans i francs

14 de setembre del 942

Alliberat previ pagament d'un recat als  guerrers magiars,  el governador de Barbastre (Osca) Yahya ibn Muhammad al-Tawil

26 de setembre del 942

El document de donacions de Sant Rosend al seu monestir és la primera menció d'Arteixo (La Corunya) .

19 d'octubre del 942

Mor Gozlin, noble franc

30 d'octubre del 942

Marí II, papa

Novembre del 942 - En morir l'abadessa Emma , el seu germà el comte Sunyer I intervé al monestir de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès; Girona) i nomena una successora  (942-49) que resultarà inepta per el càrrec.

18 de novembre del 942

Mor Odó, abat de Cluny

17 de desembre del 942

Mor assassinat Guillem I de Normandia


endavant