Comprendre des del marxisme les crisis capitalistes

Per Christian Castillo

 És sabut que per a Marx les crisis capitalistes s'expressen alhora com crisis de sobreproducció de mercaderies (hi ha un excés de mercaderies en relació amb la demanda solucioni) i com crisi de sobreacumulació de capitals. També Marx assenyalava que més enllà de les causes immediates i de les formes que es manifesta cada crisi capitalista particular, opera en el capitalisme l'anomenada “llei de la tendència decreixent de la taxa de guany”

1. A què es referia amb aquestes paraules?

 --------------------------------------------------------------------------------

Primer cal dir que per taxa mitja de guany Marx entén la suma total de la plusvàlua produïda en el procés de producció dividida per la suma total de capital. En el llibre III de la seva obra “El Capital” assenyala que la tendència a la caiguda de la taxa de guany és la principal “llei de moviment” del sistema de producció capitalista. Cal tenir en compte que del capital global que inverteix el capitalista, és a la part que es destina a salaris (que identifiquem com  capital variable) on es genera la plusvàlua, el treball no pagat generat pels obrers que s'apropia el capitalista i que és a la vegada la font del seu guany.

Marx assenyala que amb el desenvolupament històric del capitalisme tendeix a disminuir el capital variable com fracció del capital total, degut al fet que el progrés tècnic implica un creixent reemplaçament de treball viu per treball mort (maquinària). Es produeix d'aquesta manera un augment de l'anomenada “composició orgànica del capital”, això és un increment del capital constant (el destinat a la compra de maquinària i matèria primera) com fracció del capital global en relació amb el capital variable (la porció del capital destinada als salaris).

Per dir-ho més senzillament, del capital total invertit s'han de destinar porcions creixents del mateix a la compra de maquinària i matèries primeres mentre disminueix la part dedicada al pagament de salaris. Però com la plusvàlua només sorgeix d'aquesta última, del capital variable, l'augment en la composició orgànica del capital implica la disminució de la fracció de capital que produeix plusvalor i, amb això, una tendència a la baixa de la taxa de guany.

És a dir, s'obté una menor rendibilitat en relació al capital invertit. Aquest resultat no volgut per als capitalistes és el resultat lògic d'acord a l'interès immediat de cada capitalista individual (que impulsat per la pressió de la competència ha d'invertir en nova maquinària per a augmentar la productivitat), i  no ho és des del punt de vista del capital en el seu conjunt. Aquesta tendència pot analitzar-se tant en relació al que esdevé en una branca de producció determinada com en funció del procés històric de desenvolupament capitalista més en general. És plantejada per Marx com “llei tendencial” perquè no opera en forma ininterrompuda o lineal, ja que existeixen diferents formes mitjançant les quals els capitalistes poden limitar els seus efectes, les  forces resistents, de les quals la més important és la possibilitat d'augmentar la taxa “de plusvàlua”.

Això es fa per exemple, baixant nominalment els salaris reals, perllongant la jornada de treball, intensificant la càrrega del treball o incrementant com producte d'avenços tècnics la productivitat de cada treballador, disminuint per tant la porció de la jornada laboral dedicada a reproduir el salari dels treballadors. Altres forces resistents són: l'abaratament dels elements que formen el capital constant (maquinàries i matèries primeres) per l'avanç en la productivitat i per tant en la rebaixa del preu unitari de les mateixes. També es pot resistir mitjançant un augment en els ritmes de rotació del capital (la qual cosa s'afavoreix tant per una circulació accelerada –mitjançant transports i formes de venda més ràpids- com per un procés de producció més curt), que permet als capitalistes augmentar la quantitat de treball explotada i obtenir major guany amb el mateix cabdal; dirigint capitals cap a països que produïxen amb més baixa composició orgànica de capital; o estenent la inversió de capital cap a sectors de l'economia que no es trobaven organitzats en forma capitalista, com va ocórrer amb el creixement del sector serveis després de la segona guerra mundial o, més recentment, amb la incorporació a l'òrbita capitalista de la ex Unió Soviètica, els països d'Europa de l'Est, Xina i Vietnam.

Com es va expressar aquesta tendència històricament?

No va haver-hi un gran creixement tant de l'economia mundial com de la taxa de guany després de la segona guerra mundial?

Si que és cert, però les altes taxes de creixement i la forta recuperació de la taxa de guany que van viure els principals països imperialistes en aquests anys, es van donar després d'una destrucció colossal de forces productives, causada primer per la crisi del ’30 i després per la segona guerra mundial, que alguns autors estimen en ni més ni menys que un terç del capital! prèviament existent. D'aquesta forma, i gràcies a que els pactes de Yalta i Potsdam concertats entre les potències imperialistes vencedores i la Unió Soviètica comandada per Stalin van contenir les tendències revolucionàries que es van donar en la immediata postguerra, el capitalisme va tenir, encara perdent el control d'un terç del globus després de la revolució xinesa, els seus “anys daurats”, un període que hem definit com de desenvolupament “parcial” de les forces productives (2)

Cal tenir en compte que en el capitalisme les crisis, quan no esdevenen en revolucions, són habitualment un mecanisme que permet la “neteja” de capitals “sobrants”, afavorint la concentració i centralització del capital i generant les precondicions per a la recuperació de la taxa de guany. Però aquest no és un fet automàtic, ja que depèn de factors extraeconòmics com les guerres, els resultats de les crisis polítiques, etcètera, ni significa que després de cada crisi tornem al mateix punt de partida com si res no  hagués passat, com si el capitalisme es mogués en forma circular.

El capitalisme ha anat canviant històricament. Ja al començament del segle passat, tant els  autors marxistes com investigadors burgesos van assenyalar que havia entrat en  una nova fase, la de l'imperialisme, caracteritzada clàssicament per Lenin en el seu treball L'imperialisme, fase superior del capitalisme (3).

Trotsky manifestava que en l'època imperialista els fenòmens polítics i militars adquirien major pes per a entendre la dinàmica més general del capitalisme (4). Avui mateix l'imperialisme contemporani no és una simple rèplica de la situació analitzada per Lenin, sinó que presenta, entre altres aspectes, un grau d'internacionalització del procés de producció qualitativament superior al d'aquella època i els negocis financers conten avui amb un volum, varietat i nivell de sofisticació major al de qualsevol moment anterior del capitalisme: el capital existent en bons, accions i dipòsits bancaris es calcula que arriba a 150 bilions de dòlars, tres vegades més que el producte brut mundial.

Tornant al succeït amb “el boom” de la postguerra, a fins dels ’60 va començar a verificar-se un canvi de tendència que es va expressar agudament durant la crisi de 1973-75, on l'economia mundial va sofrir una forta recessió i la taxa de guany, que ja venia disminuint des de fins de la dècada anterior, va caure fortament, qüestió que va permetre desmentir a diferents autors (marxistes i no marxistes) que havien plantejat que la “tendència decreixent de la taxa de guany” no tenia evidència empírica (5).

 Aquesta crisi va mostrar també que el “cicle vital” del capitalisme no s'havia revertit, com alguns van creure llavors. En un article que vam publicar fa uns anys dèiem: “La vitalitat mostrada pel capitalisme durant el ‘boom’ no va ser la d'un nen, un adolescent ni tampoc la d'un adult en plenitud. Va ser la d'un home major, que després d'haver estat prop de la mort, obté una herència, s'estira la pell, i torna a ballar-la amb l'avantatge de l'experiència acumulada. El seu aspecte semblarà jovial, però no podrà evitar l'envelliment de les seves cèl·lules. La seva experiència li permetrà encara plantar cara a nous contratemps, però ha envellit sense aturar. Les seves recaigudes seran cada vegada més periòdiques i profundes.

 És aquesta la situació que viu el capitalisme des de principis dels 70 (6).

 La crisi actual i les viscudes pel capitalisme en l'últim període històric creiem que mostren la veritat d'aquesta definició. Més enllà dels seus respirs i recuperacions periòdiques, creiem que és correcte definir al capitalisme actual com “capitalisme declinant”.

Però què va passar amb la taxa de guany des de llavors?

Durant l'anomenat “neoliberalisme” es van engegar un conjunt de mesures polítiques i econòmiques preses per a contrarestar la caiguda de la taxa de guany que vam veure amb la finalitat del “boom” de la postguerra. En aquests anys es va incrementar brutalment la taxa d'explotació de la classe obrera i va créixer l'espai econòmic capitalista, tant geogràficament (producte del procés de restauració capitalista) com a partir de la captura directa per als negocis capitalistes de distints elements, com vam veure amb la privatització de la salut, l'educació i els serveis públics, i amb el sorgiment de noves branques de l'economia.

Al mateix temps, les transformacions dels negocis financers van afavorir una maximització del guany de les grans corporacions, donant lloc alhora a fortes tendències especulatives. En particular, Xina es va convertir en els últims anys en un veritable pulmó per al capitalisme mundial, actuant com un elemnt de pressió per a l'abaratament del preu de la força de treball a nivell mundial. Però, com diferents autors marxistes han mostrat,  a costa d'augmentar els seus desequilibris potencials, les recuperacions de la taxa de guany van ser només parcials, i mai van arribar a arribar a els nivells del “boom”. Cada recuperació va ser continuada amb alguna crisi important (crisi del deute en 1982; crack de la borsa de Wall Street en 1987; crisi de la bombolla immobiliària japonesa en 1990; crisi del sistema monetari europeu en 1992; crisi del “tequila” en 1995; crisi asiàtica en 1997; crisi russa en 1998; crisi de la bombolla de les empreses “puntocom” i crack de l'economia argentina en 2001) que, si bé no es van transformar en un crack generalitzat, van implicar desequilibris importants en la política i l'economia mundials. Tot i  que en els  EUA, la taxa de guany va tornar a recuperar-se acompanyant el creixement dels últims anys, en la crisi actual estan esclatant els mateixos mecanismes que van permetre als  EUA sortir de la recessió de 2001 i sostenir el creixement de l'economia mundial en aquests últims cinc anys (7).

 

Quin impacte pot tenir la crisi actual sobre la lluita de classes?

Si bé és cert que no hi ha una relació mecànica entre crisi econòmica i agudització de la lluita de classes(8), és també un fet que els atacs amb els quals els capitalistes busquen descarregar les crisis sobre el moviment de masses poques vegades resulten sense resposta. Per a només considerar esdeveniments recents, en la crisi asiàtica, vam veure els aixecaments que van dur a la caiguda de la dictadura de Suharto a Indonèsia. I en l'Argentina vam tenir “les jornades revolucionàries” del 19 i 20 de desembre de 2001, on es va combinar l'acció dels desocupats amb la de les classes mitges, sectors de les quals havien estat despullades dels seus estalvis mentre els grans capitalistes escapolien en massa les seves divises.

En general, amb el despertar del segle gran part d'Amèrica del Sud es va veure commoguda per situacions pre-revolucionàries que van dur a la caiguda de nombrosos presidents producte de la mobilització popular. Allò que h ha de  nou de la crisi actual és que té el seu origen en el cor del capitalisme mundial i, de continuar-se i aprofundir-se, pot donar lloc a importants esdeveniments de la lluita de classes en EUA i en els països europeus que es vegin més fortament afectats per la crisi. Al mateix temps és probable que hagi països semicolonials als quals el desenvolupament de la crisi els mostri com “baules febles” de la mateixa. En síntesi, si la crisi no assoleix ser continguda i una recessió arriba efectivament a EUA hem de preparar-nos per a un període d'intensificació de la lluita de classes a nivell mundial que presentaran noves oportunitats revolucionàries per a la classe treballadora.

 

Existeixen tres grans interpretacions sobre la teoria de les crisis en Marx: i) La teoria de la desproporcionalidad, defensada entre  altres pel marxista “legal” rus Mijail Tugán Baranovsky, per Rudolf Hilferding, per Nicolai Bujarin i, en certa mesura, també per Lenin. Segons aquesta concepció la causa principal de les crisis es fonamenta en que les decisions d'inversió capitalista generen una desproporció entre les fraccions de valor produïdes i els fluxos de valor generats pel sector I de l'economia (el productor de mitjans de producció) i el sector II (que produïx béns de consum). ii) La teoria subconsumista, sostinguda entre altres per Karl Kautsky, Rosa Luxemburg i Paul Sweezy. Aquesta teoria veu la causa essencial de les crisis en l'esquerda existent entre la capacitat productiva i la insuficient capacitat de consum de les masses. iii) La teoria de la pura sobreacumulació, entre els quals es troba Paul Mattick. Aquest autor realitza una anàlisi esquemàtica sobre com actua la tendència a la caiguda de la taxa de guany, veient la raó principal de les crisis en la massa insuficient de plusvalor produït, en comparació de la quantitat total de capital acumulat.

2 Per a una anàlisi detallada de les condicions que van afavorir el fort creixement en la segona postguerra veure Paula Bach, El boom de la postguerra. Una anàlisi crítica de les elaboracions d'Ernest Mandel, en Estratègia Internacional Nº 7, març/abril 1998. També de la mateixa autora veure la seva Introducció als escrits de Trotsky en Naturalesa i dinàmica del capitalisme i l'economia de transició, CEIP Lleó Trotsky Edicions, Buenos Aires, 1999.

3 En aquest treball, Lenin assenyala com trets característics de l'imperialisme: “1) la concentració de la producció i del capital elevada a un grau tan alt de desenvolupament que va fer crear els monopolis, els quals compleixen un paper decisiu en la vida econòmica; 2) la fusió del capital bancari amb el capital industrial i la creació, basada en aquest “capital financer” d'una oligarquia financera; 3) l'exportació de capitals, que difereix de l'exportació de mercaderías, adquireix una importància particularment gran; 4) la formació d'associacions internacionals de capitalistes monopolistes, que es reparteixen el món entre si, i 5) la concreció d'una divisió territorial del món entre les potències capitalistes més importants”.

4 Trotsky va saber assenyalar això amb claredat a mitjan la dècada del ’20, quan discutia amb la teoria dels “cicles llargs” del capitalisme, sostinguda per Kondratieff i altres: “En condicions d'ascens, en condicions que l'economia busca espasmódicamente el seu equilibri, tant els factors polítics com els militars juguen un rol distint ... Veiem aquí no el lliure o semi-lliure joc de les forces econòmiques, al que estàvem acostumats a analitzar en el període de preguerra, sinó forces estatals resoltes i concentrades que irrompen en l'economia, i això intenta interrompre o està interrompent, els cicles regulars o semi-regulars, si és que aquests arriben a notar-se. Per tant, un no pot avançar sense prendre en compte els factors polítics” (Lleó Trotsky, Sobre la qüestió de les tendències en el desenvolupament de l'economia mundial (1926), en Naturalesa i dinàmica del capitalisme i l'economia de transició, Op. cit.

5 Entre els primers crítics de la “llei de la tendència decreixent de la taxa de guany” es van contar, ja en la dècada de 1890, el filòsof liberal italià Benedetto Croce i l'economista neoclàssic alemany Eugen von Böhm-Bawerk.

6 Christian Castillo, Les crisis i la corba del desenvolupament capitalista, en Estratègia Internacional Nº 7, març/abril 1998 .

7 Veure en aquest mateix periòdic, Juan Chingo, Una amenaça al cor de les finances de Wall Street.

 8 Trotsky assenyalava que “Sota un conjunt de condicions la crisi pot donar un poderós impuls a l'activitat revolucionària de les masses treballadores; sota un conjunt distint de circumstàncies pot paralitzar completament l'ofensiva del proletariat i, en cas que la crisi duri massa i els treballadors sofreixin massa pèrdues, podria afeblir extremadament, no només el potencial ofensiu sinó també el defensiu de la classe”. (Lleó Trotsky, Fluxos i reflujos. La conjuntura econòmica i el moviment obrer mundial, en Naturalesa i dinàmica…, Op. cit.). Gramsci opinava en la mateixa forma: “Es pot excloure que les crisis econòmiques produeixin per si mateixes esdeveniments fonamentals; només poden crear un terreny més favorable a la difusió de certes formes de pensar, de plantejar i resoldre les qüestions que fan a tot el desenvolupament ulterior de la vida estatal” (Antonio Gramsci, Anàlisi de les situacions. Correlació de forces, en Antologia, Ed. Segle XXI).