Els Verds són el motor de l'onada neoconservadora


Vicente Romano

(Ressenya del darrer llibre de Jutta Ditfurth)  
Jutta Ditfurth és sociòloga i escriptora d'assaigs polítics, guions i novel·les. Activista de l'esquerra extraparlamentària i, sobretot, del moviment antinuclear i feminista. En la tardor d' Alemanya de 1977, cofundadora d'Els Verds el 1980, i va ocupar la presidència federal entre 1984 a 1988. De 1989 a1995, presidenta de sindicato e periodistas. De 1989 a1995 va ser la presidenta del sindicat de periodistes. El 1991 va abandonar el partit dels Verds a causa del seu dretanització i va passar a formar part de l'esquerra ecològica.  De 2001 a 2008 va representar a l'associació electoral ÖkolinX-Llista antiracista al parlament regional de Frankfurt.

Entre els seus nombrosos llibres es destaca la Biografia (2007, porta 4 edicions)) d'Ulrike Meinhof, Zeit des Zorns (Temps de la ira, 2009)), Die Himmelstürmerin (novel.la sobre la Comuna de París), Das waren die Grünen.  Abschied von einer Hoffnung (Això van ser els verds. Adéu a una esperança, 2000).

Els Verds, el títol original  del qual llibre és Krieg, Atiom, Armut.  Was sie retrobament, was sie tun: Die Grünen (Guerra, energia atòmica, pobresa. El que diuen, el que fan: Els Verds, Berlín 2011, 288 pp.) És el segon llibre que Jutta Ditfurth li dedica a aquest partit.  La seva presentació va tenir lloc el 20 de febrer d'aquest any a Berlín.  Si en el primer analitzava el procés de dretanització dels Verds, l'abandonament dels seus ideals inicials, la seva aspiració a ser l'alternativa, etc., En aquest documenta exhaustivament l'actuació política dels Verds davant la guerra, l'energia nuclear, la pobresa , l'economia de mercat i el capitalisme. Posa de manifest la disparitat existent entre el que diuen i el que fan.

Aquest excel lent anàlisi, realitzat per una persona que coneix el tema de primera mà, resulta aclaridor no només per conèixer la pretesa alternativa dels Verds alemanys.També es pot aprendre d'ells ara que s'anuncia un partit semblant a Espanya, publicitat de moment amb el nom de Equo.

A Alemanya, Els Verds han gaudit i gaudeixen de relatius èxits electorals que els han portat a governar en coalició amb el SPD (socialdemocràcia), la CDU (dreta) o el FDP (liberals) tant a nivell federal com regional. En l'actualitat les enquestes els donen 16% d'intenció de vot a nivell federal, percentatge que superen amb escreix en alguns dels Länder. Molts electors i electores mantenen encara l'esperança que Els Verds són un partit d'esquerra, l'alternativa progressista a la dominant onada neoconservadora.

És clar que el que les enquestes no recullen és el percentatge d'electors reals, sinó tan sols el dels disposats a votar. No obstant això el dels que no voten és el sector més gran, un 36%.Per això les enquestes no reflecteixin el criteri de la societat en conjunt sinó la suposada decisió dels que volen votar.

És cert que en els seus inicis, abans de convertir-se en partit polític a l'ús i exercir el govern, Els Verds s'oposaven al monopoli de la violència estatal, a la guerra, participaven en les manifestacions contra les centrals nuclears, defensaven l'objecció militar, etc.  Però els seus electors no podien imaginar que Els Verds abandonessin tan aviat els seus principis, i es convertissin en un partit com els altres, adaptant-se perfectament al sistema vigent. La suposada fortalesa dels Verds, diu Jutta Ditfurth, sembla transformar-se en el seu oposat així que arriben al govern.

Però, encara que s'hagin convertit en un partit com els altres, sí que es donen més habilitat per a presentar-se com una cosa que no són. En realitat estan tan encadenats als interessos del capital i a la conservació del poder com la resta de partits burgesos. No és estrany, per tant, que els seus mitjans de comunicació és facin ressò d'allò que diuen els Verds, i que fins a cert punt es sentin fascinats per ells. L'avorrida burgesia se sent seduïda pel fet gairebé romàntic que un "Joschka" Fischer, antic taxista i radical verd arribi a ministre d'Afers Exteriors.  Que Otto Schily, en altre temps advocat de terroristes i diputat verd es converteixi en Ministre de Seguretat amb l'SPD i que Jürgen Trittin, en el seu dia membre de la Lliga Comunista, exerceixi de Ministre de Medi Ambient.

Però, amb el seu suport a les mesures restrictives de l'Estat social, encarnades sobretot en l'Agenda 2010 i la Hartz IV, Els Verds van perdre la connexió amb les seves bases. En lloc d'una revolució democràtica, Alemanya va participar activament en una primera guerra després de la seva experiència nazi.  Amb la ministra verda de Sanitat, Andrea Fischer, va empitjorar sensiblement l'assistència sanitària a Alemanya. En perdre les eleccions federals en 2005 va passar a treballar amb un bon sou per a la indústria farmacèutica (Bayer). Amb Els Verds en el Govern va desaparèixer en la pràctica el dret d'asil, es va preparar el camí per a l'Estat policíac, es van reduir les pensions, es va limitar l'accés dels obrers i immigrants a la Universitat, etc. La "revolució", expressa Jutta Ditfurth, es va traduir en el desmantellament de l'Estat social, i en l'empobriment de milers i milers de persones. El promès "Neubeginn" (Nou començament) va esdevenir en la reducció d'impostos per al capital i els rics.  Les vigoroses idees de la coalició roja i verda van acabar en els bombardejos i destrucció de Iugoslàvia, en la lliure circulació de capitals i en l'exportació d'armes.

Vegem alguns exemples.

Transport de residus i centrals nuclears.

Els capítols 3 i 4 estan dedicats a la relació dels Verds amb el transport dels residus tòxics i les centrals nuclears. En ells l'autora documenta l'evolució des de l'oposició radical en la dècada dels 70 fins a l'aprovació a l'Agenda 2010. Així, quan i on han estat o estan en el govern federal o regional s'han manifestat en contra oa favor del transport i han defensat o rebutjat les manifestacions antinuclears.En això mostren una actitud semblant a la del Partit Comunista Alemany, que considera bones les centrals nuclears si estan en mans del poble i nefastes si estan en mans del capitalisme. Com si la radioactivitat pogués discernir per si sola entre ambdós sistemes.

Enfront de la justificació de que l'energia nuclear és més barata Jutta Ditfurth recorda que entre 2000 i 2008 els quatre principals consorcis de l'energia elèctrica, E.0n, RWE, EnBW i Vattenfall Europa, van guanyar 82.400 milions d'euros nets sense que per això disminuïssin els preus per al consumidor. Més encara, a aquesta quantitat ingent de beneficis privats cal afegir els 203.400 milions d'euros rebuts per l'Estat, és a dir, de les butxaques dels consumidors via impostos.  Perquè, com deia F.Engels al Antidühring,  l'Estat actua com "capitalista global ideal".

 Verds i socialdemòcrates apunten avui, hipòcritament, a la dreta de la CDU i FDP en comptes de a si mateixos.  Però davant la catàstrofe del Japó, fins a la mateixa Angela Merkel ha fet un pas enrere i ha aturat, durant tres mesos, la producció de les 7 centrals nuclears més velles. La pressió del fort moviment ecològic i antinuclear alemany i la imminència de les eleccions així ho aconsellen.

Els Verds i la guerra

 En el seu moment, Els Verds també eren contraris a la participació de l'exèrcit alemany en els conflictes internacionals. Però, una vegada al poder, el Govern rojiverd (1998-205) va aprovar la intervenció d'Alemanya en la guerra contra Iugoslàvia.  A partir de llavors, Els Verds es van convertir en un partit guerrer procapitalista.  Els "realos", com es denominaven, sabien molt bé que mai podrien arribar al govern si no acceptaven el capitalisme i la OTAN.

Hi ha algú, es pregunta Jutta Ditfurth, que hagi sentit a dir que Els Verds, a qui tant els agrada parlar de "moral" en política, van ser coresponsables de la destrucció de Iugoslàvia i de l'establiment de l'estat mafiós de Kosove?  La coalició roja-i-verda va contribuir a situar a H. Thaci, que té per nom de guerra “Serp”, al front del govern de Kosove .Un amic de J. Fischer, Tom Koening, és el responsable d'organitzar  l'administració civil. Després del seu descrèdit a Kosove, Fischer el va nomenar responsable de drets humans en el Ministeri d'Afers Exteriors, per passar després a encarregat especial de l'ONU a l'Afganistan. Aquest personatge presideix des de 2009 el Comitè Parlamentari de Drets Humans i Ajuda Humanitària. El gener de 2011 aquest "verd" ha votat a favor de prolongar l'enviament de tropes a l'Afganistan. Koening va  prometre posar els drets humans en el centre de la política alemanya ..En resum, que quan Els Verds posen en el centre la qüestió dels drets humans s'ha d'entendre com una amenaça a aquests, conclou Jutta Ditfurth.

 A Els Verds els agrada defensar militarment els drets humans. El Govern rojiverd va enviar tropes a Afganistan, al Golf Pèrsic, a la Banya d'Àfrica, a la Mediterrània.  Amb un pressupost de 1.700 milions d'euros i 10.000 soldats, Alemanya és avui el segon proveïdor de tropes després dels EE. UU. amb destacaments estacionats des de l'Afganistan als Balcans.

La militarització dels drets humans i de l'ajuda humanitària forma part de la política rojiverde. Ha servit de propaganda per salvar els cormorans xops de petroli a la Guerra del Golf (1990-1991. I en la guerra de Iugoslàvia ha estat útil per compensar els crims d'Auschwitz i la de l'Afganistan per alliberar les dones afganeses. Quin sarcasme!

 En la fracció verda ningú no demana ja la sortida de l'OTAN, A l'agenda dels Verds no figura la dissolució d'aquest pacte agressiu, sinó la seva extensió cap a l'Est, és a dir, la inclusió de Rússia i els estats de l'antiga Unió Soviètica . L'Atlàntic Nord abasta ara des de Vancouver a Vladivostok.

Els portaveus d'aquest ordre social justifiquen les seves accions bèl.liques en nom de la democràcia, de la igualtat, de l'humanitarisme, etc. Però els drets humans inclouen també la igualtat social. I aquesta, afirma Jutta Ditfurth, només pot aconseguir-se amb la supressió de la explotació agrària i del benefici privat, és a dir, l'eliminació de l'ordre econòmic capitalista global. I cap verd no està disposat a pagar aquest preu, ja que, com a bons burgesos, fa temps que també ells es beneficien d'aquest sistema.

Els Verds i el capital

Però la pedra de toc de l'alternativa progressista dels Verds està en la seva relació amb el capital. L'autora documenta aquesta relació en el capítol 8 (pàg. 210-255).

En la dècada de 1980, molts verds eren partidaris de la igualtat.  Reconeixien que aquesta és la base de la seguretat, la llibertat i la felicitat dels éssers humans.  S'oposaven al capitalisme.  Encara no s'edulcoraven amb subterfugis com "economia social de mercat" i exigien l'autodeterminació de tots. No obstant això, els set anys de govern roigverd va aguditzar les desigualtats de classes en la societat alemanya.  Allà on han governat, Els Verds han accelerat el procés de segmentació social i mental. És cert que  hi ha verds amb pocs ingressos.  Però els seus representants polítics pertanyen al sector acomodat que pot permetre's una alimentació sana, classificar les seves escombraries, enviar els seus fills a col.legis privats i viure en zones residencials tranquil.les i agradables. Avui són els portaveus del sector d'alts rendiments, de les autodenominades èlits, acadèmics, etc. I això que molts d'ells es troben immersos en un procés de proletarització.

La coalició roja i verda ha incrementat sensiblement el nombre de pobres. Socialdemòcrates i Verds han organitzat la pobresa de la vellesa per a milions de persones.  La seva política socioeconòmica ha suposat un atemptat al ja debilitat Estat social.  El conjunt de lleis establert per l'Agenda 2010, Hartz I, II, III i IV encarna el conjunt de reformes del sistema social i del mercat de treball alemanys.  Des de 1945 Alemanya no havia viscut una agressió igual contra els aturats i els perceptors d'ajuts. Aquest caramull de reformes es veu incrementat encara més amb l'actual Govern presidit per Angela Merkel.  La pretesa modernització introduïda per l'Agenda 2010 i disposicions complementàries ha suposat el desmantellament de l'Estat social. I aquest és el model que es vol imposar a la resta de països europeus.

No costa molt esbrinar qui és el beneficiari d'aquestes reformes. No pot ser cap altre que el capital. Qui, si no, es lucra amb la reducció dels costos addicionals, l'abaratiment de l'acomiadament, la prolongació de l'edat laboral, les retallades en les prestacions i ajudes socials, la precarietat de l'ocupació, el creixement enorme de l'exèrcit de reserva ( Marx), etc.? El resultat d'aquesta "modernització" és l'empobriment de la immensa majoria de la població. Així, el 70% dels alemanys té tan sols el 9% de la riquesa total del país, mentre que el 10% dels més rics gaudeix del 60%,  de 6,6 bilions d'euros. Els rics són cada vegada més rics, mentre que 11,5 milions de persones viuen amenaçades per la pobresa. Aquesta afecta ja al 20% dels nens i les seves famílies.

A Alemanya prolifera l'últim invent del capitalisme, que es denomina amb el terme de Leiharbeit, això és feina a préstec, en règim de cessió.  Consisteix en la creació d'una sèrie d'empreses que no produeixen res.Es dediquen a recollir els treballadors i treballadores en atur, desatesos fins i tot pels sindicats per estar fora dels convenis, mancats de tota protecció social. Després els cedeixen a les empreses que necessiten mà d'obra en règim de cessió.  Aquests treballadors i treballadores cobren la meitat que els altres i treballen 48-50 hores setmanals en comptes de les 38-40 que marquen els convenis. Les diferències salarials enriqueixen als prestadors i a les empreses que els contracten.  A Alemanya hi ha diversos milions de treballadors "cedits", els nous esclaus. Així és com l'economia alemanya és més productiva i competitiva. Aquest negoci de la "competitivitat" el porten a terme a Espanya les ETT (empreses de treball temporal), les contractes i subcontractes de tota mena.

 Així, mentre uns s'empobreixen, altres sectors de la classe mitjana temen caure en la pobresa. I aquesta por els fa agressius davant dels aturats i immigrants, els nous estigmatitzats socials.Doncs, fent honor a la popular imatge alemanya del ciclista, és a dir, de la persona que es doblega davant els de dalt i fueteja els de baix, el súbdit verd també prefereix trepitjar el de baix abans que alçar-se i caminar en solidaritat amb ell .

 Per a què han destruït Els Verds sectors considerables de l'Estat social, es pregunta Jutta Ditfurth?  Per reforçar els avantatges del capital alemany en la seva competitivitat amb els altres capitals, respon, i per afavorir la seva capacitat exportadora i incrementar els seus beneficis.

 Sí, a Alemanya Els Verds han contribuït a eixamplar la bretxa entre una minoria de rics i la immensa majoria de pobres.  Un partit disposat a governar sigui com sigui, ja sigui amb el SPD, amb la CDU i de vegades amb el FDP, ha d'estar també disposat a mantenir la llei i l'ordre, és a dir, a protegir la riquesa.

 La crisi econòmica mundial només ha desaparegut per al capital, que s'ha beneficiat de totes les reformes de l'Estat social. Ningú no frena el capital que sotmet el país i al món.  Perquè el capitalisme no travessa cap crisi, el capitalisme és la crisi.

Adaptació

Els Verds no han canviat en res les estructures dominants, sinó que s'han imbricat en elles i les han modernitzat, les han endurit i militaritzat. Més avall teniu alguns exemples d'aquesta adaptació.

 Renate Künast i els Verds de Berlín, una de les seccions més a l'esquerra en els anys 80, està ara disposada a entrar en coalició amb el SPD i la CDU. Andrea Fischer, antiga trotsquista  i ministra de Sanitat ha declarat públicament que els seus enemics són els metges, no la indústria farmacèutica. Per aquest motiu de 2006 a 2009 va treballar com a directora de secció a l'Agència Pleon i en el lobby per la Bayer i altres empreses.

Però Joschka Fischer, l'antic ministre d'Afers Exteriors, els supera a tots. Entre els seus llocs ben remunerats figuren el de conseller polític del consorci d'energia nuclear RWE, que gestiona la OMV Gas i Electricitat (Viena) i la RWE Suply & Trading (gasoducte). Fischer s'embutxaca per aquest treball un sou de sis dígits. RWE l'hi paga d'uns ingressos nets de 48.000 euros.  No és estrany que Fischer aprovés el 2003, en nom dels Verds, el foment de l'energia nuclear. Ni tampoc que hagi rebut tantes felicitacions dels mitjans de comunicació com el New York Times, la Bildzeitung o la Frankfurter Allgemeine Zeitung per les seves actuacions a favor de l'OTAN. També és membre fundador de l'European Council of Foreing Relations, que entre els seus  principis destaca el de reforçar Europa com a potència mundial, o el d'utilitzar la força militar per aturar els genocidis i evitar les catàstrofes humanitàries a Europa i al món. Fischer és així mateix conseller de BMW i de Siemens. Al juliol de 2010, el grup de comerç i turisme del consorci Rewe va fer pública la col.laboració de Fischer a la secció d'aliments ecològics.

Però, és clar, Els Verds i els ecologistes no tenen per què ser la mateixa cosa, encara que hi hagi gent que així ho cregui.  Si l'ecologia forma part del patrimoni de l'esquerra (M. Sacristán), a Alemanya també hi ha una arrel popular i de dreta.  Originàriament, ecologia d'esquerres significava també anar a l'arrel de les condicions de vida i treball dels éssers humans.  Però en cap indústria química han ficat el nas Els Verds.  La pobresa i la desocupació massiva atemoreixen als que gaudeixen d'un bon lloc de treball fix, Resulta fàcil imaginar quina por, quin terror sentiran quan els milions de marginats i exclosos articulin la seva indignació.  Llavors veurem com  defensen amb ungles i dents els privilegis i la propietat.

L'onada neoconservadora

Des de la dissolució de la Unió Soviètica i la reunificació alemanya ha entrat en acció una onada neoconservadora que penetra tots els àmbits socials i mentals.  Es reconeix amb els conceptes de globalització econòmica i pensament únic. Els  seus èxits més destacats han estat la guerra de Iugoslàvia i la destrucció de l'Estat social, amb el resultat de major enriquiment dels potentats Els Verds, igual que els socialdemòcrates, constitueixen una part personal, ideològica i política d'aquest rollback neoconservador.

Per Jutta Ditfurth, allò més terrible és que en aquesta burgesia benestant creix el pensament elitista, dretà, islamòfob. S'escampa en ella un sentit autoritari de la justícia.  En resum, la burgesia es corromp.  Fa temps que li és indiferent el que passi amb les víctimes de la política econòmica.  Mentre mantingui els seus privilegis i la seva propietat no li preocupen les condicions creades pel consum de béns xinesos, la mort dels nens africans, els immigrants que s'ofeguen a la Mediterrània o que malviuen darrere els filats dels camps d'internament. Les seves actituds enverinen la societat.  Mitjançant campanyes, recolzades pels seus mitjans de comunicació, aquesta burgesia agressiva difon el seu missatge brutal: abandoneu tota esperança (Dante), sou inútils, la culpa de la vostra situació és vostra. Per a què serveixen la solidaritat, la democràcia participativa, la responsabilitat social? Si la moral burgesa va ser sempre etèria, inestable, avui ha desaparegut del tot.

La desigualtat social perverteix als que la practiquen i s'identifiquen amb ella. Es desinhibeixen, es treuen la careta. I cauen precisament en l'ambient on s'ubiquen avui els Verds, al "centre", "a l'esquerra del centre" No importa fins on arribi la seva dretanització. Los Verdes son hoy un motor muy especial de la ola neoconservadora, concluye Jutta Ditfurth. Els Verds són avui un motor molt especial de l'onada neoconservadora, conclou Jutta Ditfurth.