Amb l'arribada del PSOE al govern central sembla que ja tenim la Seu plena d'ous. El cert és que en general la militància de l'esquerra, molt desconfiada respecte de la capacitat alternativa de les seves referències polítiques i també socials, vista la situació, aposta pel mal menor, i en aquest cas pel liberalisme amb una cara més humana com la que poden representar els antics socialdemòcrates.
Tenim problemes que en general no surten al carrer perquè els nostres agents socials més importants, els sindicats, fan la bona a un sistema que ens posa a la cua d'Europa en creixements salarials (El salari real de la Unió Europea ha crescut en els últims cinc anys un 5,5% de mitjana,i en canvi a l'Estat espanyol,durant cinc anys el salari mitjà només ha crescut un 0,1% anual, segons l'euroíndex laboral d'Adecco, que per més nassos és una multinacional de les ETT, però els salaris reals encara són més baixos a les Illes Balears que a la resta de l'Estat). A més, a les Illes evolucionam cap a un model social que nega la cultura i l'educació, i que es manifesta per tenir una Universitat empresa que no val un pebre, que fa o pretèn fer doctors honoris causa impresentables, i per això mateix un sistema de formació de formadors que no pot atendre a les necessitats culturals i educatives de la gent. I d'aquí al fracàs escolar, tot és part del mateix seguici. La incompetència del sistema educatiu, amb i sense pacte de progrés és evident. Què es pot esperar d'una societat que és la lider en carabasses educatives. Són dolents els alumnes, els professors, o els pares i mares ?. Segurament tots i totes en tenim responsabilitat.

Dit això, fer un Fòrum és un avenç. S'ha de fer un Fòrum que permeti debatre, però crec que el Fòrum s'ha de situar en un terreny real. No es tracta de fer més tallers perquè un Fòrum sigui més o menys pràctic, si resulta que la participació serà previsiblement baixa, situació que també s'ha donat al FSMed.

Crec que un Fòrum hauria d'articular una forma de participació mitjançant les ponències que presentin els moviments i les persones interessades en el debat de les qüestions que es presentin, sense més pretensions que la contribució per a definir al menys un anàlisi social general de la nostra comunitat i les respostes a donar. Crec que el problema dels Fòrum és que no ajuden a la interconnexió dels moviments i que en general reprodueixen les reunions parcials dins un context global (els ecologistes van a ecologia, els mestres van a educació, els sindicalistes van a sindical, les feministes a la qüestió dona, etc). S'ha d'arribar a una major connexió dels diferents aspectes de l'explotació i opressió, globalitzar durant un parell de dies els diferents problemes i que tothom pugui conèixer el que passa al costat.
S'han de fer les coses més ximples: obrir una línea de ponéncies general, i tot allò que hi hagi de particular hauria de ser un element de debat i enriquiment del Fòrum. Fer 50 tallers a 10 persones no és més rendible que un debat general sobre ponències. És clar, cadascú hauria de traballar una ponencia en funció de la seva activitat, sigui educativa (Stei), mediambiental (GOB), feminista,nacional, cultural, antimilitarista, pacifista, veïnal, etc.
Crec que això podria donar més possibilitats a un coneixement més integral del nostre món, a una major interconnexió entre la gent que hi participi,i a un debat més plural i enriquidor

Llorenç Buades Castell