PARRÒQUIA DE SANT MIQUEL

 

L’església de St. Miquel ocupa el solar d’una antiga mesquita. El seu campanar és de l’any 1320 i el portal major de 1391, obra de l’escultor Pere de Santjoan. Aquest portal presenta un arc conopial decorat amb motius vegetals, amb un doble joc de figures a cada costat i amb les escultures del timpà.
No és  una església completament gòtica perque fa ser reformada l’any 1632 i les voltes de creueria típiques de l’art gòtic van ser modificades per una volta barroca de mig canó. Les capelles laterals, en canvi, conserven les voltes de creueria pròpies de l’estil gòtic .
Desde el segle XIV s’hi venera la Mare de Déu de la Salut. És tradició que l’escultura d’aquesta Mare de Déu va arribar amb el rei Jaume I quan va conquistar Mallorca.

 

 sant Miquel des de la Rambla

 

pere de sant joan


Dia 17 de març de 1256 Çapsom, esclava musulmana de Guillem Vida, obté la llibertat del mateix, que testa i disposa el seu enterrament a la parròquia de Sant Miquel de Ciutat.

L’any 1390 s’obre el portal major de l’església de sant Miquel a la Costa de Sa Pols.19 de març de 1479- Ordinacions de la confraria de sant Miquel, de la mateixa parròquia a Palma. Els seus sopreposats són Antoni Mir, peraire,  Joan Burgos, botiguer, Rafel Piquer, blanquer.

7 de març de 1568- Tomàs Amengual obté l'encàrrec dels obrers de la cofraria de santa Anna de sant Miquel, de fer un retaule.


27 de setembre de 1651- El menorquí Joan Godina és enterrat a la parròquia de sant Miquel després d'haver mort de set punyalades.


sant miquel arc antic

portal sud


Marques d'arcs de portals antics en la part sud de sant Miquel27 de juliol de 1663- Mor Antònia del Carmen als 10 anys, esclava de Rafel Sanxo. És enterrada al vas de santa Anna de la parròquia de sant Miquel.

22 d'octubre de 1671- El mercader Pere Joan Rios és enterrat a Sant Miquel.

10 d'agost de 1672-L'apotecari Onofre Llobet és enterrat a Sant Miquel.

Any 1677- Mor Bartomeu Domenge Llobet, pintor, que tenia el taller en el carrer de Sant Miquel.

21 de juliol de 1692 - Mor Aina Maria Munar Mir que és enterrada en el vas dels Vidal de l'església de sant Miquel.(ARM, Protocols, P-799, f.323)

fragment del matrimoni de la Verge

Joan Morey (fragment)

Any 1786 - Sant Miquel disposa de 18 beneficiats, 6 ordenats a títol de patrimoni, 5 acòlits, 4 amb ordes menors,4 sagristans , 1 capellà, 1 tinent de capellà, 4 sagristans.

2 de maig de 1860-Mor Pere Arabí, metge. Habitava la casa 39 del carrer de sant Miquel.