REFORMISME SENSE REFORMES


Chris Harman

Hi ha
una estranya idea que està circulant entre bona part de l'extrema esquerra internacional. Es tracta que, com el capitalisme ja no es permet el luxe de concedir reformes que millorin la vida de la gent, el  reformisme com poderosa ideologia  del moviment obrer està liquidat. D'això es dedueix que la vella discussió sobre reforma o revolució ja no té rellevància.

Aquesta idea és doblement equivocada. Primer, suposa que la influència de les idees reformistes entre la gent, simplement depèn que puguin aconseguir-se reformes dintre del sistema. En realitat, el  reformisme, sigui del tipus que sigui, és la primera reacció natural de qualsevol grup explotat o oprimit quan comença a moure's per a enfrontar les seves dificultats. Els seus integrants han estat educats en la societat existent i en general no consideren que pugui existir altre tipus de societat. Donen per assegut que les coses han d'organitzar-se dintre de les formes existents, de la mateixa manera que algú que hagi crescut amb ulleres vermelles pensaria que totes les imatges possibles han de tenir aquesta tonalitat. 

"Les idees dominants –com van dir Marx i  Engels– són les idees de la classe dominant". I com va assenyalar  Gramsci, el "sentit comú" de qualsevol societat dóna per establertes aquestes idees. En conseqüència la gent sempre planteja les seves primeres demandes a la societat existent, en reivindicacions que suposen la continuïtat dels trets principals d'aquesta societat. Així, les revoltes camperoles en la societat feudal en general demandaven que un senyor feudal o un bon rei reemplacés a un dolent. La Revolució russa de 1905 va començar amb manifestacions que li demanaven al seu « pare » el  tsar, que corregís els "abusos" dels caps de la policia i dels gerents de les fàbriques.

Sota el capitalisme modern, és freqüent que aquells que primer protesten pensin que només amb la negociació sindical o una major pressió parlamentària resoldran els seus problemes. El  reformisme com moviment polític sorgeix en tant la gent busca la forma d'organitzar aquestes negociacions o exercir aquesta pressió. La primera acció sovint és dirigida per individus heroics que arrisquen la seva llibertat i fins i tot les seves vides. Això va ser així amb els primers activistes sindicals i els pioners del  cartisme a Gran Bretanya durant les dècades de 1830 i 1840, i va ser igualment cert 150 anys després en el cas d'aquells que, per exemple, van construir organitzacions il·legals en la Sud-àfrica del  apartheid.

Però amb el temps es
desenvolupa tot un aparell de funcionaris i representants per a unificar l'organització. Ells arriben a veure el seu propi paper de negociadors o representants dintre del sistema existent com indispensable, i cada vegada més esperen poder gaudir d'un estil de vida similar al d'aquells amb qui negocien o amb qui es barregen en les institucions parlamentàries.

Tals avanços ocorren més fàcilment quan el capitalisme s'expandeix i pot permetre's el luxe de concedir-los reformes efectives als treballadors, com era el cas en les dècades de 1850 i 1860 a Gran Bretanya, o en la dècada de 1950 i començaments de la de 1960 en tots els països avançats. En tals circumstàncies, els mediadors professionals sindicals i parlamentaris, poden donar crèdit a la millora en la vida d'importants franges de treballadors.

Però el "sentit comú" de
la societat capitalista i les idees reformistes que flueixen d'ella, no desapareixen quan tals millores ja no s'obtenen tan fàcilment. Ni tampoc desapareixen les organitzacions reformistes. Encara que la gent prengui el camí de l'acció directa per a protegir el seu nivell de vida, fent vaga o prenent els carrers,  pot ser persuadida d'abandonar la lluita per aquells que argumenten que tot ha de transcórrer per les vies normals. Aquests arguments poden tenir efecte fins i tot quan aquestes "vies normals" fracassin miserablement.
Una vegada i una altra durant anys recents hem vist a líders sindicals i polítics reformistes limitant l'escala de l'acció, per a després dir-li a la gent que el fracàs per a obtenir resultats demostra que cap tipus d'acció pot funcionar...

A més,
la possibilitat de reformes mai es tanca totalment. Enfrontats amb una amenaça prou gran, els capitalistes li permetran a l'Estat concedir reformes i als reformistes adjudicar-se el crèdit per elles. Ells saben que aquesta és l'única manera de guanyar temps per a poder preparar  atacs contra el moviment que els estigui amenaçat.

França l’any 1936 va
ser un d'aquests casos. El capitalisme mundial estava passant per la pitjor crisi de la seva història. Però, enfront d'una vaga en expansió i l'ocupació de totes les principals fàbriques, el capitalisme francès va permetre al govern del Front Popular recentment elegit, i que incloïa al capitalista Partit Radical, introduir una setmana laboral més curta i les primeres vacances pagades. Però, quan el moviment es va apagar i els patrons van recobrar la iniciativa, van pressionar al mateix parlament per a eliminar la majoria d'aquestes reformes.

Més recentment, el capitalisme mundial es va trobar entre 1973-74, en la seva pitjor crisi econòmica des de la Segona Guerra Mundial, mentre els preus del petroli es disparaven. Però enfront d'una vaga de miners altament reeixida, que estava paralitzant a la indústria, la poderosa patronal britànica festejava la tornada d'un govern de minoria laborista que va acabar amb la vaga, a canvi d'un gran augment de sous i diverses reformes (entre les més destacades, la revocació de les lleis  antisindicals). Van veure això com l'única manera de guanyar temps abans de retornar l'atac, un any després, exercint una pressió massiva i reeixida perquè el govern introduís controls de salaris i fes enormes retallades a l'estat de benestar.

Aquestes experiències són molt rellevants avui. L'augment de la resistència contra el sistema durant els últims anys, no està destruint automàticament la influència de les idees reformistes.

Pensadors vinculats al moviment
contra la globalització tan distints com  Susan George, George Monbiot i Bernard Cassen, estan plantejant que són possibles reformes efectives i duradores, si existeix la combinació correcta de maniobres polítiques des de dalt i pressió des de baix. Molts dels nous líders sindicals d'esquerra estan dient a Gran Bretanya, que podem "recuperar al Partit Laborista" o "tornar al Vell Laborisme". I potser, més  pretensiosament, Hugo Chávez, Lula da Silva i Nestor  Kirchner a Amèrica Llatina, estan plantejant que és possible abandonar el " neoliberalismo”, i fer-ho sense afectar la propietat capitalista dels mitjans de producció.

En
aquesta situació, els revolucionaris tenen encara per a dir el mateix que va dir Rosa  Luxemburg fa més d'un segle, en el seu clàssic debat amb Eduard  Bernstein. Estem en favor de la lluita per reformes. Aquesta és la forma que el moviment pot començar a preparar les condicions per a desafiar al sistema en el seu conjunt. Però, en última instància, les reformes no poden defensar-se sense un desafiament al poder de l'Estat, basat en l'activitat de la gent des de baix.

El reformisme, vell i nou,
nega fins i tot la necessitat de discutir sobre semblant desafiament i, en la pràctica, sempre capitula en els moments clau. Encara que només sigui per aquesta raó, el debat no desapareixerà i no deu desaparèixer.

NOTA

Chris Harman és membre del Comitè
Central del Socialist Workers Party ( SWP) de Gran Bretanya, i dirigeix la seva publicació setmanal Socialist Worker

 

 

 

Tornar a la pàgina anterior


 

 

 

 

 

 

INICI