L'ÀGORA
M.
Rosselló i la defensa de Mallorca
MIQUEL LÓPEZ CRESPÍ
Joan V. Lillo Colomar ha publicat un dels articles més interessants que he llegit aquests darrers mesos. L'article es titula «Apunts sobre la defensa del territori a les Illes», i d'una manera clara i didàctica explica al lector la greu situació de consum de territori i recursos que les forces especulatives de les illes porten a terme cada dia. Joan V. Lillo ens recorda els històrics dies de l'ocupació de sa Dragonera pels joves dels grups «Terra i llibertat» i «Talaiot Corcat». Aleshores, amb ajut del GOB, es va poder aturar la urbanització de la nostra petita illa. Aquesta gran victòria de l'incipient moviment ecologista significà emperò la posterior demonització dels grups abans esmentats per part dels poders fàctics econòmics i grans propietaris de finques, que veien perillar els seus projectes especulatius. Això i tot la mobilització popular aconseguí aturar els plans per a destruir es Trenc, Mondragó, sa Canova d'Artà, Cala en Turqueta, Punta Amer, etc. Tot plegat va ser l'inici de l'ampli moviment que, amb les seves reivindicacions i manifestacions enmig del carrer, creà la consciència necessària per a elevar l'esquerra oficial a la gestió del poder polític.
Recentment, i per a provar de fer front als plans especulatius dels sectors depredadors de la nostra terra, s'ha constituït una «Plataforma de Plataformes» que aglutina els moviments ecologistes més antics, com el GOB, per exemple, fins a les plataformes sorgides aquests darrers temps.
Aquest «front comú» que sovint no han estat capaços de constituir els partits de l'esquerra nominal s'ha concretat recentment i és format pel GOB, Amics de la Terra i les plataformes Son Real no té preu, Plataforma Autovia NO, Plataforma 2n Cinturó, Salvem la Real, SOS Can Vairet, Plataforma en defensa des Carnatge, Plataforma Desdoblament SÍ Autovia NO i Plataforma pel Parc de les Vies. Tot plegat, un exemple de consciència unitària que hauria de fer reflexionar els polítics del Pacte que no saberen conservar el poder que els havíem donat Aquest ressorgir del moviment popular, l'exemple que donen als polítics professionals, m'ha recordat una recent conversa amb la diputada verda Margalida Rosselló. La diputada m'explicava que era a punt de prendre una decisió final quant a la seva permanència o no en la política activa de les Illes.
La diputada verda està més que avorrida de les campanyes rebentistes i de demonització ordides pels excarrillistes que han contribuït a matar aquell projecte tant engrescador on hi havia en Jordi López, en Nofre Bisbal i tants i tants d'ecologistes illencs.
Pens, i ho he escrit en nombroses ocasions, que Margalida Rosselló no pot marxar a casa seva en uns moments de represa del moviment ecologista i conservacionista de les Illes. El seu tarannà combatiu, la seva provada experiència parlamentària, serien de summa utilitat a la «Plataforma de Plataformes» que s'ha constituït recentment. Si ja no pot conviure amb els que han mort el projecte verd original sí que pot lluitar, contribuir a la represa del moviment ecologista des del grup mixt. Seria una forma de donar una veu institucional als centenars de persones que aglutinen les diverses plataformes constituïdes. En aquests moments el grup mixt és monopolitzat en exclusiva pels únics tres diputats que té UM. Per ara són els tres diputats d'UM els que gestionen a favor seu tots els recursos econòmics i de propaganda que representa el control del grup mixt. Si Margalida Rosselló es decidís a ser la «veu dels sense veu» al Parlament, UM, i de rebot el PP, veurien dis minuït el seu poder, ja que la dreta hauria de repartir amb ella totes les iniciatives parlamentàries, tots els recursos econòmics destinats al grup, totes les intervencions orals davant plenari i davant comissió, totes les explicacions davant els mitjans de comunicació, totes les dietes, sous, assignacions econòmiques... Margalida Rosselló retallaria el poder a UM i al PP i alhora enfortiria el protagonisme del moviment popular de les Illes