Felanitx, SOS

CORT O CORTIJO ?

El soterrament

CORT O CORTIJO ?

De Cort a cortijo només van tres lletres, i el govern municipal de Palma les ha posades. Sense massa conflictes conceptuals ni polítics, i amb escassa oposició, han convertit l’Ajuntament de Ciutat en una mena de finca andalusa, on el negocis dels zeñoritos van bé i milloren, a lloms d’una jaca anomenada majoria absoluta. La “iniciativa privada” sistemàticament fica cullera en el suc de les arques municipals, sigui amb privatització de serveis, amb tupinades urbanístiques directes, o mitjançant concessions a empreses privades d’obres públiques, tan inacabables com la tela de Penèlope. Feina del matalasser, fer i desfer, sempre aferrats a la mamella.

 

Fageda ens va deixar una ciutat enrajolada, bruta i inhòspita, com un excusat de carretera. Enrajolada per a major glòria del gremi d’enrajoladors, sense mirar prim en ètiques ni en estètiques. Bruta de fems, a la part darrera de la postal turística. També bruta de negocis bruts, i de la vergonya per l’existència d’enormes pous d’exclusió social, tan coneguts com abandonats. Inhòspita, d’absència de llibertats i participació. La veu de les organitzacions ciutadanes que no són de la corda pepera ha estat silenciada, ignorada o agredida. A cop de subvenció i favoritisme, el PP de Palma va anar creant una “xarxa social” paral·lela, fidel als seus interessos, que va ser decisiva l’any passat per tornar a renovar el muntatge.

 

Així, Palma continua sent una autèntica bicoca, per als més vius. La història recent de Cort està farcida d’escàndols de difícil digestió en qualsevol altre indret amb un mínim de vida democràtica. En canvi, els ciutadans de Palma hem demostrat que tenim un estómac molt saludable: ens hem empassat la compra del ruïnós negoci funerari de Bon Sosec, el renting dels autobusos de l’EMT, el lloguer de l’estadi de Son Moix, els jardinets electorals transitoris i l’ample sistema d’aparcaments privats, que es duen per davant tot el que troben, ja sia infrastructures, arbres centenaris, patrimoni arqueològic, cultura del transport públic o les butxaques dels usuaris. ORAs i oremus, que el negoci continua.

 

Pensàvem que el tàndem Rodríguez-Fageda era insuperable, però encara no coneixíem la capacitat del Rodríguez-Cirer, i del seu equip de iupis, per menar la repartidora, caiga quien caiga. El darrer episodi de l’aparcament a S’Hort del Rei és bastant significatiu, però no l’únic, ni de bon tros. La barbaritat de Son Espases, la hiper estació per al mini tren, el nou “reglament de participació ciutadana”, i tantes d’altres coses, no són més que la punta de l’iceberg d’un model polític de gestió, on l’especulació i els interessos privats dels afins marquen l’ordre de prioritats, despersonalitzant i deshumanitzant la Ciutat, escampant valors amb una forta pudor a ranci.

 

De Cort han fet un cortijo, on l’únic cavall que camina és el cavall d’Atil·la. On aquesta gent trepitja no torna a sortir l’herba, també en el sentit més literal de l’expressió: en lloc d’herba, surten lletges rajoles.

 

Pep Juárez

Octubre de 2004.

 

El soterrament

Som un veí del carrer Eusebi Estada de Palma. Basta dir això perquè tothom entengui que estic fart de cotxes, embossos, clàxons, motorinos i voravies estretes i mal cuidades. La meva esperança era que al carrer Jacint Verdaguer, tal com va prometre Cort, s'hi faria un passeig per a vianants que conduís al parc de les Estacions, amb les vies del tren soterrades. Però no: ni passeig ni punyetes. Ara hi volen entafarrar allà quatre (quatre!!!) carrils més per a cotxes. I jo me deman si això és qualitat de vida o matar el ciutadà a picades d'agulla. Sé que darrere els carrils vindran més finques de pisos amb aparcaments subterranis als dos costats de Jacint Verdaguer. Sé que hi haurà negoci per a molta de gent. Però Ciutat ens fugirà de les mans. Aviat no hi haurà qui hi visqui.

Joan Palou i Verd. Palma

 

Felanitx, SOS (Publicat al Diari Balears)

És el meu desig fer conèixer a les persones que no se n'hagin temut, la situació següent:

La ronda de circumval·lació que es vol construir entre la carretera de Santanyí i la de Sant Salvador és, segons el meu parer i el de la majoria de persones amb qui he parlat, el major atemptat ecològic que té projectat el Consell (després de la famosa autopista) amb el beneplàcit del nostre Ajuntament.

La carretera esmentada (el traçat de la qual transcorre per darrere del cementeri: Son Quelles-Son Suau fins a l'encreuament de la carretera Sant Salvador-Portocolom) destrossaria zones verges i de gran bellesa com ara arbredes i zones humides.

El fet de xapar finques agrícoles i llevar terreny a altres de grans; i fer-ne desaparèixer d'altres de petites no fa sinó enfonsar més la moribunda agricultura que tenim i contribuir més al deteriorament i a l'abandonament del camp. El traçat de la carretera esmentada creua el camí vell de Sant Salvador i el de Son Suau, que actualment és molt utilitzat per gent de totes les edats per caminar o per practicar esport.

Quan en molts de municipis de les Illes, s'està reivindicant la conservació d'aquests camins, nosaltres serem tan irracionals que els destruirem?

Que es faci la circumval·lació entre la carretera de Porreres-Campos-Santanyí que és la que de veritat es necessita, ja que els problemes i la saturació del trànsit els tenim a la part baixa del poble, per la qual cosa no ens inventem coses rares ni cerquem set peus al moix ni vulguem fer creure a la gent d'aquest poble que construint aquesta espècie d'autopista al camp ho solucionarem tot.

Quin objectiu té i de què serviria fer una via de circumval·lació de tants de quilòmetres i tan lluny del poble?

Alguns partits polítics, a més del GOB, ja s'han manifestat en contra del projecte. Per a les persones que també ho vulguin fer, hi haurà folis per recollir firmes contra el projecte esmentat en diversos llocs cèntrics del poble.

Si la majoria de gent d'aquest poble es va manifestar en contra de l'autopista, amb més motiu ens hem de moure ara davant d'aquesta nova agressió contra el nostre entorn.

Francesca Oliver Mestre