Quadrado va criticar la construcció dels dos cossos laterals que surten als costat del portal principal. La construcció del portal major va començar l'any 1919.

rosetó de santa Eulàlia  

SANTA EULÀLIA

Personatges enterrats a santa Eulàlia.

Josep Bauzà, Joan Campamar, Mateu Coll, Pere Joan Descatlar, Nadal Ferrà, Gabriel Mascaró "Faruix", Catalina Sancho, Pere Tortosa,




bòveda de santa Eulàlia


carrer de l'església de santa Eulàlia

Portal del carrer de l'església de santa Eulàlia (Oest)

L’església
de Santa Eulàlia va ser la parroquia més important de ciutat a l’edat
mitjana. Aquesta importància es manifesta en les seves tres naus que li
donen una gran solemnitat. Les naus laterals son la meitat més amples que la
nau central. L’actual façana principal es la construcció més recent,
però son d’interés els seus portals laterals de construcció gòtica. Les
capelles tenen voltes d’ogives: Sis branques per a les Caselles
poligonals i quatre per a les altres.
En el cor els pilars fan feixos de prismes i de columnetes. Els capitells estàn
adornats de fullatjes i d’animals que s’enfronten.
Les columnas
de la nau són octogonals com les de la Seu. La capella de Sant Pere data
de l’any 1309, la de Sant Eloi de l’any 1313, la porta lateral de l’est
es de l’any 1312, la porta de l’oest que mira cap a l’actual carrer
colom es de l’any 1330. La capella dels Sants LLorenç i Vicens són de
l’any 1340. La capella dels cuatre Màrtirs coronats és de l’any 1364 i
la de Sant Antoni i Sant Iu es de l’any 1365. Això significa que l’ús
dels pilars octogonals es va fer abans a Santa Eulàlia que a la Seu. La
capella de Santa Llúcia és de l’any 1414. Les altres capelles són del
segle XVI i per tant no corresponen al gòtic.

Guillem Mesquida va pintar per a santa Eulàlia  la figura de la santa en  el retaule de l'altar major i el retaule de sant Bartomeu. El seu mestre Carles Maratta, va ser l'autor del cèlebre quadre de la "Verge del Gonfaló"

8 d'agost de 1256- Jaume I disposa que es juri fidelitat i es faci homenatge al seu fill Jaume II. El mateix dia confirma les franquícies a l'església de Santa Eulàlia.

12 de setembre de 1276- Jaume II, als 33 anys, és coronat rei de Mallorca a l'església de Santa Eulàlia.

1 de juny de 1289- Testament de Pere Tortosa que vol ser enterrat a santa Eulàlia.

El 13 de gener de 1364 Andreu Massot i Guillem Axeloni, sobreposats dels picapedrers, obtenen autorització per a la construcció de la capella dels Quatre Sants Coronats al costat de la de Sant Vicenç a l'església de Santa Eulàlia.

4 de maig de 1365 Es concedeix autorització al gremi de fusters per a bastir la seva capella a Santa Eulàlia dedicada a Sant Antoni de Viana i Sant Iu.

El Salvador de l'església de Santa Eulàlia és una obra de Francesc Comes realitzada en aquests anys.

4 de novembre de 1404- El vicari general Jaume de Muro concedeix la capella dels sants Joan Baptista i sant Joan Evangelista  a santa Eulàlia al gremi de corredors de Coll. (Llibre d'instruments del notari Guillem Salvà de 1404 a 1406).

Pinacles de la capella dels Olesa

De la capella dels Olesa (Mestre de santa Eulàlia)

santes Apol·lònia,Bàrbara,Llúcia i sant Blai

santes Apol·lònia,Bàrbara, Llúcia i sant Blai (1414). Obra de Gabriel Mòger I

16 de setembre de 1416 - S'ordena a Bàrbara, esposa de Nicolau Llorenç de Robines l'apor

tació de 12 quartans d'oli que cada any ha de destinar a la llàntia que crema en la capella dels Quatre Sants Coronats, per ser  hereva de Mateu Palet de Bunyola, a la vegada hereu del seu pare ,el picapedrer Ramon Palet. Aquest va disposar aquesta donació anual que exigeixen els sobreposats dels picapedrers, Miquel Brunet i Jaume Mates.

Dormició-Mestre de Santa Eulàlia

Dormició (Mestre de santa Eulàlia)

Any 1438-Gabriel Mòger pinta un retaule de la Passió per a la parròquia de Santa Eulàlia.

23 de juny de 1517-El Col·legi de la Mercaderia concedeix 10 lliures per a les obres de santa Eulàlia i per a l'eixamplament de la plaça que hi ha davant la façana.

26 de juny de 1545- Francesc de Vilalonga, donzell de Mallorca, Joanot Garcia, ciutadà, Jeroni Milià, doctor en ambdós drets, Bartomeu Saguals, mercader, i Pere Riera, apotecari de Mallorca, obrers de l'església de Santa Eulàlia, i Gaspar Roig, organer de la Ciutat de Mallorca, arriben a concòrdia sobre la reparació dels orgues de la sobredita església. (ARM-Prot-M-862 f. 115).

14 de novembre de 1547- Encàrrec a Tomàs Armengual per a la construcció d'un retaule per a la capella de sant Josep de santa Eulàlià, amb les figures del sant i també de sant Joan Baptista, sant Pau ermità,sant Antoni i sant Jeroni.

5 de juny de 1572- Boda del pintor Mateu López jove amb Nicolasa Beltran (Alcúdia) a santa Eulàlia.

4 de desembre de 1596 - Bateig a santa Eulàlia de Clara Andreu Malferit.

Any 1598 - Els corredors de coll financen la figura de sant Joan Baptista per a l'església de santa Eulàlia. (aquesta figura va estar a la capella de sant Lluís Gonçaga i va ser reformada l'any 1812) (Bsal de 1918).

22 de desembre de 1605- Jo Hieroni Amer argenter, tinch rabut del honorable Jaume Mas. obrer
de Santa Eulalia, deu lliures, dich X ll. y son a compliment dehun ansenser de argent tinch fet per dita ysglesia coni lo denles aya rabut ah tant argent, ço es lo ensenser vell y dos lanties de argent. (llibre de la obra (1605.1607))

22 de desembre de 1608-Mor Pere Joan Descatlar i l'enterren a Santa Eulàlia. Era membre de la partida dels Canamunt.

26 de gener de 1614- Martí Morales, fill de Martí, morisc de Granada, es casa a Santa Eulàlia amb Francina Sunyer, donzella, filla d'Eloy.

3 de juny de 1625- El Col·legi de la Mercaderia aporta 15 lliures per al cost del portal principal de santa Eulàlia i la torre que es construeix.

27 d'abril de 1634-El Col·legi de la Mercaderia aporta 15 lliures per a la reforma de la capella del sant Crist de santa Eulàlia.

1 d'octubre de 1649-El carnisser Nadal Ferrà, bandejat, mor degollat i és enterrat al vas situat davant el Sant Crucifici de Santa Eulàlia.

6 de febrer de 1650- Gabriel Mascaró "Faruix" és assassinat en el porxo de la Peixateria i enterrat a santa Eulàlia.

23 d'abril de 1650-Dissabte. Enterrament a santa Eulàlia de Francesc Femenia, apunyalat davant l'hort de santa Clara.

18 de juliol de 1652-Moren  a causa de la pesta, Jaume Juan Ramis, vicari de santa Eulàlia i Àlex Pou, prevere beneficiat de la mateixa parròquia.

24 de juny de 1658- L'algutzir reial Josep Bauzà és assassinat de dues arcabussades i enterrat al vas de la Mare de Déu del Confaló de santa Eulàlia.

28 d'abril de 1663-Dissabte- Mateu Coll, doctor, és penjat a la forca per haver incendiat el forn de Mateu Garí. És enterrat al vas de les ànimes de santa Eulàlia.

11 de novembre de 1663 - Bateig a santa Eulàlia de Joana Aina Nunís de Santjoan Quint de Verí i Vivot, que serà la segona esposa del comte Mal (comtessa de Formiguera). (Arxiu Diocesà- Llibre de baptismes de santa Eulàlia, de 1662 a 1675. fol. 41, v )

19 de juny de 1664- Mor el notari Joan Campamar, que és enterrat en el vas de la Mare de Déu de Confaló a santa Eulàlia.

10 de maig de 1666- Formació de la Capella de Música de Santa Eulàlia: Miquel Martí és el mestre de capella.

5 de juny de 1672- Mor Catalina Sancho i és enterrada al vas de Santa Maria del Confaló.

20 de juny de 1673-Jo Michel Abram pintor confés aver rebut de Bartomeu Rabassa, bassiner de la capella della paroquial iglasia de Sta. Eulària de lo altar de nostra Sra. de la Pietat, vint sous, dich 1 lliure, y son a bon conta de sincliuras per lo preu y vallor de un pla de una Saludasio de Nostra Señora an la dita chapella. (A. P. Sta. Eulalia: Llibre de In capella de la Pietat, f°. 5)
 

Setembre de 1673-Miquel Abram, pintor cobra pels encàrrecs fets a la capella de la Pietat de santa Eulàlia.

18 de juny de 1689- Gregori Alex pintor, confés haver rebut del Rd. Juan Sales pre y vicari de Sta. Eulàlia, vuit lliures y sis sous, dich 8ll. 6 s. y les quals son a compliment del concert tania fet en dit Señor de 85 lliures per haver pintar la capella del gloriós St. Bernadi de Sena de dita parròquia. (A. P. Sta Eulàlia. Llibre de la Capella del SSnt. Sagrament. I. 13 v .).

26 de setembre de 1697- Jo debaix firmat Gregori Alex pintor, confés haver rebut del Rt. Juan Sales pre. y binificiat en Sta Eulàlia, quinse lliures, dich 15 lliures, les quals son a bon compta del consert tinch fet en dit senyor de pintar la capella del SSm. Sagrament de la parròquia de Sta. Eulàlia, que es lo consert de 180 lliures, conforme escritura firmade de la mia ma dels 26 setembre 1697 (A. P. Sta. Eulàlia:'Llibre de la Capella del SSm. Sagrament, f.° 3, 5 y 12 v.).

29 de maig de 1698-Jo debaix firmat Gregori Alex pintor, confés haver rebut del Rt. Juan Sales pre. y binificiat en Sta. Eulàlia, vint lliures, dich 20 lliures, les quals son per reho de un quadro de la Sena del Señor he pintat per la capella del SSm. Sagrament de la parròquia de Sta. Eulàlia, que es lo quadro del mitx, y te de altaria 14 palms y 10 de èmplaria.

Bartomeu Morey

Visitació (Bartomeu Morey)

20 de novembre de 1707-Primera pedra del campanar de Santa Eulàlia.
 

18 de setembre de 1712- Jo debaix firmat Jaume Blanquer he rebut del senyor Miguel Matali pre. y capiller de Nostra Senyora del Confaló de la parroquial de Sta. Eulàlia desèt lliures, sis sous, dich 17 ll. 6 s., y son a compliment per haver pintat St. Lloatxim y Sta. Anna a las portes del quadro de dita capella per preu de 11 lliures y lo restant per la bandera. (Llibre del baci de N.ª Sra. del Confalo 1712-1713 f.° 22 v.°).

20 de maig de 1732 - La parròquia de Santa Eulalia i el convent de Sant Francesc  manifesten el seu desacord sobre la sepultura de Joana Aina Ripoll Cerdà, filla d'Antoni Ripoll i Antònia Cerdà,descendent de Gregori Lladó que es va construir una sepultura en la capella de Nostra senyora dels Àngels l'any 1711.

Any 1774- El bisbe Juan Díaz de la Guerra decreta que l'asil eclesiàstic a Mallorca quedi limitat a l'església de Santa Eulàlia, dintre de les muralles, i la de Sant Magí, extramurs, les esglésies parroquials de les viles, i el Convent de Llorito.


24 de juny de 1784  - Salvador Bonnín i Nicolau Pomar, soldats de marina, es refugien a santa Eulàlia. El primer per homicidi i el segon, perseguit  per haver participat en una baralla.


Any 1786 - La parròquia de santa Eulàlia disposa de 43 sacerdots beneficiats, 5 vicaris,4 beneficiats tonsurats, 3 escolans, 2 beneficiats sotsdiaques,2 sagristans majors  1 ecònom, 1 munyidor.


31 de gener de 1791 - Quan Elionor Fuster, esposa de Josep Antoni Miró, argenter passava sobre una tomba enfront de la capella dels Quatre sants coronats de l'església de santa Eullàlia han passat per ull dues lloses i sortosament ha caigut dins la tomba amb mals de poca importància. (setmanari palma de Mallorca de 19 de febrer de 1791)


11 de març de 1823-El rector de santa Eulàlia sol·licita al bisbe el trasllat de la parròquia a l'església de sant Domènec.

Santa Eulàlia  

12 de febrer de 1903-Inauguració de la Torre del campanar de santa Eulàlia.

8 d'octubre de 1924 - Fi de la construcció de l'església de santa Eulàlia.